Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven sågar Göran Perssons analys om nyval

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

TYRESÖ. Stefan Löfven håller inte med sin företrädare Göran Persson om att det behövs ett nyval för att lösa regeringskrisen. 

– Det är inte mycket som tyder på att opinionen förändrats så dramatiskt. 

Samtidigt välkomnar han nya samtal med Annie Lööf – om hon får sonderingsuppdraget efter omröstningen på onsdag. 

Statsminister Stefan Löfven besökte på måndagseftermiddagen Tyresö utanför Stockholm – där Socialdemokraterna nu ska styra tillsammans med Miljöpartiet och Liberalerna. 

Tillsammans med tidigare statsministern Ingvar Carlsson var han där för att uppmärksamma eldsjälar inom föreningsidrotten och för att knacka dörr med partikamrater som just nu genomför Socialdemokraternas höstkampanj.

Löfven om en Kristersson-regering

Men när Stefan Löfven mötte medieuppbådet utanför Forellhallen på Bollmora torg var det regeringsprocessen och Ulf Kristerssons besked under förmiddagen som stod i fokus.

– Ulf Kristerssons regering skulle vara den mest konservativa regering som Sverige sett på många, många år. Och dessutom en regering som skulle bli direkt beroende av Sverigedemokraterna, säger han.

När Stefan Löfven mötte medieuppbådet utanför Forellhallen på Bollmora torg var det regeringsprocessen och Ulf Kristerssons besked under förmiddagen som stod i fokus.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu talar det mest för att den kommer att röstas ned. Vad tycker du ska vara talmannens nästa steg?

– Det är talmannen som är bäst på att avgöra det, han har den bästa överblicken. Men efter ett sådant resultat tror jag talmannen kommer ha en ny samtalsrunda. Jag passar på vilket som ska vara nästa steg sen.

Stefan Löfven välkomnar dock nya samtal med Centerpartiet – om Annie Lööf får sonderingsuppdraget av talmannen Andreas Norlén. 

– Skulle hon få det så är vi öppnade för samtal, men det är talmannen som har den bästa helhetsbilden. 

Stefan Löfven håller inte med Göran Persson

Stefan Löfven kommenterade också Göran Perssons uttalande i Expressen förra veckan om att vi nu kan gå mot ett nyval. 

– Jag tror att det här kan fortsätta ända fram till ett nyval, och det är kanske ett nyval som behöver genomföras för att partierna ska få mandat att göra någonting som de sa i förra valrörelsen att de definitivt inte skulle göra, sa Persson då.

Stefan Löfven kommenterade också Göran Perssons uttalande i Expressen förra veckan om att vi nu kan gå mot ett nyval. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven håller inte med om att det behövs ett nytt val för att lösa krisen. 

– Jag är mindre säker på det, det vill jag ha sagt. Det är inte mycket som tyder på att opinionen förändrats så dramatiskt. Risken är större att vi får samma resultat igen. Vi måste börja i en annan ände. Nu har väljarna gett oss ett valresultat och då är det upp till oss att hantera det valresultatet. Att gå tillbaka till väljarna och säga att vi inte kunde göra något av det, det vore ett nederlag för oss partier.

Löfven vill inte svara om Björklund

På frågan om Tyresömodellen kan vara något också för rikspolitiken svarar Stefan Löfven: 

– Det är ofta en skillnad mellan det kommunala och rikspolitiken, men ja – i den meningen att principen ska vara ett styre över blockgränsen. Det har jag eftersträvat under lång tid. Jag tror det är modellen för Sverige. 

Är Jan Björklund den som då står närmast?

– Det återstår att se om vi kommer dit. Men för Sveriges bästa behövs blocköverskridande samarbete.