Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: S har gjort konkreta eftergifter

Annie Lööfs förhandlingar med Stefan Löfven har brutit samman. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är en mörk måndag för Stefan Löfven, skriver Expressens K-G Bergström.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet säger nej till Stefan Löfven som statsminister – trots att han gått med på en rad av Annie Lööfs krav, som återinförd familjeåterförening och fri hyressättning i nyproduktion. 

Enligt en C-källa var S också beredda att införa både friår och en köttskatt för att möta krav från andra partier. 

På Moderaternas riksdagskansli firade ledande företrädare under måndagseftermiddagen.

Klockan 10 på måndagsförmiddagen höll Centerledaren Annie Lööf en pressträff i riksdagen – och meddelade att förhandlingarna med Stefan Löfven och Socialdemokraterna är över för den här gången. 

– Jag är genuint besviken över att S inte tog chansen till ett blocköverskridande samarbete, konstaterade hon. 

– Vi har fattat beslut om att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister.

Löfven: "Nu har processen gått i stå"

Några timmar senare var det Stefan Löfvens tur att möta journalisterna i riksdagens presscenter. 

Han sa då att han fick beskedet från Centerpartiet så sent som i morse.

– Jag fick det i morse och jag ska vara ärlig att säga att jag hade båda alternativen öppna. Nu har processen gått i stå.

Och detta trots att Socialdemokraterna gjort en rad stora politiska eftergifter. 

Ett avtal togs fram av partiledarna som innehöll bland annat slopad värnskatt, återinförd familjåterförening, satsningar på LSS och fri hyressättning i nyproduktion, uppger Aftonbladet

Enligt uppgifter till DN handlade det också om arbetsrätten – parterna skulle få ett år på sig att förändra turordningsreglerna, annars väntade lagstiftning. 

Samtidigt uppger en källa i Centerpartiet för Expressen att Socialdemokraterna också gick med på att införa ett friår och en köttskatt – krav från Miljöpartiet och Vänsterpartiet. 

– Löfven klarade inte av att stänga ut Vänsterpartiet från inflytande och var beredd att genomföra förslag som är väldigt långt från vad L och C står för, säger uppgiftslämnaren med insyn. 

– Det blev uppenbart att Socialdemokraterna inte kunde skapa den tillit som krävs för att kunna samarbeta. Han har uppenbart inte ägnat tillräckligt med kraft åt att förstå hur man skapar ett fungerande samarbetsklimat.

Detta förnekas dock av statsministerns pressekreterare Erik Nises. 

"De frågorna var inte uppe", skriver han i ett sms – om friår och köttskatt. 

På sin presskonferens på måndagseftermiddagen deklarerade Stefan Löfven att han är beredd att förhandla vidare framöver, och han välkomnade att talmannen nu kallar partiledarna till nya samtal. 

Han betonade också att "alla partier har bjudit till i förhandlingen". 

– Vi har sagt till de som vi nu har förhandlat med att reglerna behöver förändras, och det är vi redo att göra. Men jag vill inte sätta partsystemet åt sidan. Låt dem sätta sig ner och göra ett seriöst försök att modernisera reglerna. 

Samtidigt bekräftade han att S var beredda att möta ett av Liberalernas viktigaste krav:

– Vi var beredda att göra något rejäl på värnskattens område. 

På frågan om han vill ha en statsministeromröstning nu svarar Löfven: 

– Jag respekterar talmannens beslut. 

Annie Lööf. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Talmannen Andreas Norlén ger nu Löfven och de andra partiledarna mer tid. 

”Jag har fått besked om att Centerpartiet inte ställer sig bakom den överenskommelse som partierna har arbetat med. Jag kommer därför att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet. Under tiden kommer jag att hålla informella samtal med olika partiledare”, skriver talmannen i ett pressmeddelande på måndagen. 

Norlén meddelar samtidigt att beskedet om en kommande statsministeromröstning om Stefan Löfven kvarstår "tills vidare". Det är dock oklart när denna ska hållas. 

Kristersson: "Ett viktigt besked"

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterade på måndagseftermiddagen skriftligt: 

"Socialdemokraterna har inte viljan och förmågan att möta de krav på reformer som Centerpartiet har ställt. Det är ett viktigt besked och visar att borgerlig politik bäst drivs av en borgerlig regering."

Han fortsatte: 

"Nu går detta tillbaka till talmannen. Vi moderater har under hela denna process varit villiga att ta ansvar för Sverige och lägga fram den sakpolitik och budget som behövs. Våra förslag ligger på bordet och jag är villig att diskutera möjliga vägar framåt."

Samtidigt firades det på Moderaternas riksdagskansli, enligt uppgifter till Expressen. 

– Det har inte korkats upp champagne, men nästan. Ännu återstår mycket – men nu har alliansen i alla fall initiativet igen, säger en M-källa. 

 

K-G BERGSTRÖM: En svart måndag för Stefan Löfven 

Centerledaren Annie Lööf igen: 

– Nu har jag gjort allt jag kan. Nu har jag prövat alla möjligheter under tre månaders tid. Jag har suttit dag och natt. Vi har varit konstruktiva och kompromissvilliga. Nu måste andra partier, inte minst de två stora – S och M – ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering. 

Skarpa förhandlingar i flera dygn

Enligt Annie Lööf har Centerpartiet de senaste dagarna haft "skarpa förhandlingar" med S, MP och L. 

– Men S har inte varit beredda att möta oss i tillräckligt stor utsträckning.

Om Kristersson 3-2-1-lösning skulle återkomma – är det uteslutet att rösta för?

– Vi har fattat beslut om den här statsministeromröstningen, och landat i ett nej till Stefan Löfven.

Annie Lööf konstaterade samtidigt: 

– Jag utgår från att det inte blir ett extra val, utan att de andra partierna börjar röra på sig. 

Annie Lööf gav också besked om att Centerpartiet i samband med budgetomröstningen på onsdag kommer att rösta på det egna förslaget och därefter lägga ned sina röster – vilket innebär att M/KD-budgeten går igenom. 

– När vi röstar om budgeten följer vi den praxis som vi gjort de senaste fyra åren och därefter. Vi vet ännu inte hur omröstningen på onsdag faller ut, men mycket tyder på att Moderaternas budget går igenom. Då är det en sådan regering som regeringen får regera på innan man lägger en ändringsbudget. 

Centerledaren pratade på måndagsmorgonen – före presskonferensen – med Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jan Björklund.

– Vi kommer fortsätta ha konstruktiva samtal inom alliansen, men också över blockgränsen, säger Annie Lööf. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor twittrade vid 12.30-tiden på måndagen: 

https://twitter.com/BuschEbba/status/1072086961345753088

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, välkomnade också beskedet från Annie Lööf. 

https://twitter.com/TobiasBillstrom/status/1072058738406772736

Miljöpartiet: "Vi är besvikna"

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin säger så här till Expressen efter Centerpartiets besked: 

– Vi tycker att det här är mycket tråkigt. Tillsammans hade vi kunnat få igenom både grön och medmänsklig politik. Och vi behöver ta ansvar för både klimatet och medmänskligheten.  

MP-språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin beklagar C-beskedet på måndagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Är du förvånad? 

– Jag är inte… jag är något förvånad, för vi har kommit framåt vad det gäller både klimatfrågor och medmänsklighet. Frågor som är viktiga för Sverige och för att vi ska ha en stabil regering som inte ger inflytande till SD. 

På presskonferensen lyfte Annie Lööf återigen frågan om alliansen och MP. Är det aktuellt för er? 

– Vad vi har sagt är att vi inte sitter i en regering som leds av M och vi vill heller inte heller ge inflytande till SD. Och en alliansen plus MP-regering har inte en majoritet som gör att man inte behöver stöd av SD, därför är det inte aktuell. 

Talmannen ska nu ha informella samtal med partiledarna. Vad kommer ni att trycka på? 

– Det är en oerhört komplicerad och svår situation just nu. Vi ser att de alternativ som finns kvar inte är så många och det här blir en svår uppgift för talmannen. Men vi kan inte se just nu hur talmannen ska gå vidare med detta. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet att "dagens besked har tagit oss avsevärt mycket närmare ett extraval och det välkomnar jag". 

– Om Annie Lööf står fast vid dagens besked, är det givetvis positivt att Stefan Löfven kommer att röstas ner.

På Twitter skriver samtidigt L-ledaren Jan Björklund att de ännu ej tagit ett beslut i frågan och att  "diskussioner om ett samarbete fortsätter". 

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1072063289406955520

"Liberalernas diskussioner om ett mittensamarbete fortsätter. Vi har ännu inte tagit beslut om hur vi röstar i budgetomröstningen på onsdag eller hur vi röstar i en omröstning om Stefan Löfven på statsminister. Tanken är att partirådet i morgon ska avgöra", skriver han. 

L kommer rösta ner – som det ser ut nu 

Tidigare under måndagen sade däremot L:s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson att Liberalerna inte kommer att rösta på regeringens övergångsbudget på onsdag.

– Som det ser ut nu kommer vi att lägga ner våra röster.

Senare på måndagseftermiddagen uppgav källor för Ekot att Liberalerna ställer in sitt planerade partiråd som var planerat att äga rum under morgondagen.