Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Har haft kontakt med Kristersson

Ulf Kristersson möter talmannen. På väg till mötet upprepade han att han vill bilda en regering tillsammans med alliansen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Talman Andreas Norlén är på plats för första talmansrundan.
Foto: Expressen TV
Stefan Löfven är först ut hos talmannen på torsdagen.
Foto: OLLE SPORRONG
Talman Andreas Norlén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Talmannen tar emot Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Stefan Löfven berättade under pressträffen att han har haft kontakt med Ulf Kristersson om hur situationen ska hanteras.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Jimmie Åkesson på väg in till talmannen.
Jimmie Åkesson har tidigare talat om att han helst ser en M-KD-regering, utan de övriga allianspartierna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Jimmie Åkesson säger under sin pressträff atten alliansregering inte är hans förstahandsval.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
1 / 11

I talmansrundan har Stefan Löfven och Ulf Kristersson avslöjat att de haft tidigare hemliga samtal om regeringsfrågan.

Kristerssons besked efter talmansmötet var dock att han vill ha en alliansregering.

– Det är inte något förstahandsval om jag får bestämma, säger Åkesson till Expressen.

Annie Lööf förtydligade att förutsättningen för att hon ska sitta i en alliansregering är att S lägger ned sina röster. Något som skilde sig avsevärt på Ebba Busch Thors svar, som menar att en alliansregering absolut kan tillträda med stöd från både S och SD. 

– Jag står för vår politik i alla lägen och den regering som är den bästa – en alliansregering – oavsett hur andra partier förhåller sig till det. 

Efter samtalet hos talmannen uppgav Stefan Löfven att det nu verkar finnas "lite mer öppenhet" för samtal mellan partiledarna.

– Min förhoppning är att vi hittar en lösning som ligger i mitten av politiken. Det har jag framfört till talmannen, säger han.

På en pressträff berättade han också att han haft samtal med Ulf Kristersson om hur den uppkomna situationen ska lösas. Han vill inte ha några breda partiledarsamtal mellan de rödgröna och hela alliansen i det här läget, utan föredrar möten mellan fyra ögon. 

– Jag kan inte sätta mig ner ensam med de fyra borgerliga partiledarna och diskutera hur man ska lösa deras problem. Det kommer inte på frågan.

Kristersson bekräftade också mötet med Löfven efter att ha varit hos talmannen:

– Jag sökte kontakt med Stefan Löfven under radarn, säger Ulf Kristersson.

Han mötte Stefan Löfven å alliansens vägnar – och hade "ett antal konkreta ämnen med sig", säger han.

Efter samtalet hos talmannen säger Annie Lööf:

– En alliansregering behöver tillträda med en gul knapp av S. Jag tänker inte sitta sin gisslan hos SD, säger hon och syftar på att hon förutsätter att S lägger ned sina röster i en statsministeromröstning om Ulf Kristersson som ledare för en alliansregering.

Där skiljer hon sig avsevärt från Ebba Busch Thors hållning, som under presskonferensen bara någon timme sade: 

– KD:s ingång är densamma som den varit nu i tre år. Jag står för vår politik i alla lägen och den regering som är den bästa – en alliansregering – oavsett hur andra partier förhåller sig till det. Precis som jag inte tyckte det var något problem att vår kandidat till talman blev vald genom att SD röstade för, precis på samma sätt som jag inte tycker att det var något problem att Löfven avsattes för att SD röstade för SD. Det har varit min linje och jag ser inte hur det kan vara ett problem. 

Lööf säger att en alliansregering bara kan tillträda genom att S trycker gul knapp. Ni skiljer er där alltså? 

– Min ingång är som sagt att jag vill få ett gehör för den politik vi gått till val på och vi lovade våra väljare att en röst på KD är en röst mot Löfven. Och jag är inte beredd att om det finns ett tydligt stöd i kammaren låta S ha ett veto på vem som får lov att bilda regering. Det måste vara Sveriges bästa.


Ulf Kristersson promenerade via riksdagens kulvertar från sitt riksdagskontor i Gamla stan och tog sen hissen upp till talman Andreas Norlén i riksdagshuset.

– Det är nu det börjar på riktigt, konstaterade han inför mötet.

Hans budskap till talmannen var att han vill bilda en alliansregering.

– Jag bekräftar: Jag vill leda en fyrpartiregering. Men jag har stor respekt för att det är ett komplicerat läge. Det kan vara det svåraste i modern tid, säger Ulf Kristersson.

Jimmie Åkesson på väg till talmannen med stabschef Mikael Eriksson vid sin sida.
Foto: Fredrik Sjöshult

Men när Expressen mötte Jimmie Åkesson, som var kallad som tredje partiledare i talmansrundan, avfärdade han direkt Kristersson.

- Det är inte något förstahandsval om jag får bestämma, säger Åkesson till Expressen.

– De två alternativ jag har framfört är en M-KD-regering alternativt en regering med bara Moderaterna, säger Jimmie Åkesson.

– Jag tycker att jag och Ulf Kristersson ska sätta oss ner och prata. Det ansvarsfulla sättet att hantera den här situationen på, säger han.

Jimmie Åkesson står fast vid att SD kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister om läget inte förändras.

- Som läget är just nu finns det inget som tyder på att vi skulle stödja någon regering överhuvudtaget. Varken aktivt eller passivt, säger han.

Inget förändrades under samtalet hos talmannen Andreas Norlén.

– Det verkar finnas en bild hos alliansen att man ska kunna bilda regering, blunda och hoppa, konstaterade han efteråt. Som läget är i dag skulle jag inte trycka något annat än röd knapp i kammaren, säger Jimmie Åkesson.

Det betyder att han säger nej till både Stefan Löfven och Ulf Kristersson.

– Men jag är beredd att förhandla och kompromissa.

Annie Lööf förtydligade att förutsättningen för att hon ska sitta i en alliansregering är att S lägger ned sina röster.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

På väg till talmannen säger Jimmie Åkesson att det förekommer informella samtal mellan hans riksdagsledamöter och allianspartiernas ledamöter:

– Det förekommer absolut men hur sanktionerat det är vet man aldrig.

Ulf Kristersson ville på sin presskonferens efter talmansbesöket inte ge något rakt svar på frågan om hur han ser på att Jimmie Åkesson i dag säger nej till honom som statsminister.

– Det finns andra matematiska formler också, hävdade Ulf Kristersson.

Talman Andreas Norlén kom till sitt kontor i riksdagen vid halv åtta på onsdagsmorgonen.

- Jag har suttit i går och på kvällen och tänkt på hur jag ska lägga upp samtalen. Jag har sovit gott och är laddad för en intensiv dag, säger han till Expressen TV. 


Talmannen: "Många olika kommentarer"

Partiledarna träffar talman Andreas Norlén var för sig. Inga anteckningar kommer att föras under de förutsättningslösa samtalen som syftar till att undersöka vilka underlag som finns för en regeringsbildning.

- Jag tänker att det varit många olika kommentarer. Nu är det skarpt läge. Nu gäller det att partiföreträdarna berättar hur de egentligen tänker, säger Norlén.

Talmannen fotograferas i riksdagen
Foto: Martin Ahlquist

Talmannen håller presskonferens i kväll

Dagen avslutas med Miljöpartiet som välkomnas klockan 16.35.

Talman Andreas Norlén har aviserat att han sammanfattar dagen på en presskonferens klockan 17.45.

Torsdagens talmansrunda

10.00: Socialdemokraterna

10.50: Moderaterna

11.40: Sverigedemokraterna

13.15: Centerpartiet

14.05: Vänsterpartiet

14.55: Kristdemokraterna

15.45: Liberalerna

16.35: Miljöpartiet