Stefan Löfven är beredd att leda koalitionsregering

Stefan Löfven är beredd att leda en koalitionsregering.
Foto: HANNA FRANZÉN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven går i valspurten ut och deklarerar att han är beredd att leda en koalitionsregering.

Men han nobbas av Ulf Kristersson - som hotar att fälla honom som statsminister även om de rödgröna blir det största blocket i valet.

– Jag tycker han verkar sikta på att vilja sitta kvar oavsett hur valet går. Det tror jag inte någon annan tycker han ska göra, säger Kristersson efter TV4:s partiledarutfrågning.

I valspurten hettar regeringsfrågan till efter att Stefan Löfven på DN Debatt nu lanserar sig själv som statsminister i en koalitionsregering om inget av blocken får egen majoritet.

"Vi socialdemokrater står till förfogande för att leda en koalitionsregering som tar ansvar för landet och sätter investeringar i vård, skola och omsorg främst", skriver han på DN Debatt. 

Stefan Löfven: Sverige behöver en stabil regering

Stefan Löfven menar att Sverige är i behov av ”en stabil regering med stöd i riksdagen som förmår leda Sverige i en orolig tid”. Han slår fast att Socialdemokraterna inte kommer att samarbeta med eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Lösningen är enligt Löfven att ”den partikonstellation som fått flest mandat också får utgöra regeringsunderlag”. 

”Efter valet kommer det att krävas ännu mer av breda, blocköverskridande samarbeten. Alternativet är att ge makt till Sverigedemokraterna, ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Det kommer jag aldrig att medverka till”, skriver han på DN Debatt.

Kristerssons svar i regeringsfrågan: "Absolut inte"

I TV4:s partiledarutfrågning på måndagskvällen visades en ny sammanvägning av aktuella opinionsmätningar för Stefan Löfven och Ulf Kristersson - och just nu ser de rödgröna ut att ha ett övertag.

Kristersson fick frågan om han skulle släppa fram en rödgrön regering om den aktuella ställningen blir valresultat.

– Absolut inte, svarade Kristersson direkt och markerade därmed en tydlig skillnad mot hur Fredrik Reinfeldt agerade på valnatten 2014.

Efter partiledarutfrågningen fortsatte dock Stefan Löfven att räcka ut handen över blockgränsen:

– Vi blev större som block inför det här valet så vi är det större blocket, även då erbjöd jag samarbete över blockgränserna. Jag har varit väldigt tydlig hela resan, Sverigedemokraterna, det kommer aldrig bli aktuellt med något samarbete eller att bli beroende. Jag söker annat samarbete, jag menar att blockpolitiken inte är bra för Sverige. Blir vi större kommer jag fortsätta att söka det samarbetet. Vill inte de fyra borgerliga ha inflytande är det deras val, säger han. 

Ulf Kristersson till Expressen TV efter utfrågningen:

– Jag tycker han verkar sikta på att vilja sitta kvar oavsett hur valet går. Det tror jag inte någon annan tycker han ska göra. Det är inte så att Socialdemokraterna längre styr det här landet. Det är inte ett parti över 50 procent, de ligger en bit över 20 procent.

– Vi kommer rösta bort den här regeringen om de inte avgår frivilligt efter valet och det är inte så att samarbete över blockgränserna betyder att Socialdemokraterna alltid styr Sverige, det kommer de att märka.

Miljöpartiet vänder i regeringsfrågan

Gustav Fridolin gav också ett nytt besked i regeringsfrågan.

I januari svarade hans språkrörskollega Isabella Lövin på en rak fråga om MP var beredda att sitta i en regering med Moderaterna.

– Miljöpartiet sitter ju en rad olika styren i kommuner och landsting runtom i Sverige. Så det är ingenting som är främmande för oss, uppgav hon.

I TV4 gjorde Gustav Fridolin nu klart att han inte kan tänka sig att rösta på Ulf Kristersson som statsminister.

Expressen har sökt Annie Lööf via hennes pressekretare men hon har avböjt att kommentera Stefan Löfvens förslag om koalitionsregering.