Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsvetarnas dom: Kristersson blir inte statsminister

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Hinnfors.Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET / TT NYHETSBYRÅN
Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet. Foto: OKÄND
Anders Sundell, postdoktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: FOTOGRAF JOHAN WINGBORG / FOTOGRAF JOHAN WINGBORG GÖTEBORGS UNIVERSITET BOX
Kristina Boréus, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.
Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Foto: ©Kennet Ruona 2015
1 / 10

M-ledaren Ulf Kristerssons försök att bilda regering kommer inte att lyckas. Åtminstone är det vad de flesta av statsvetarna som Expressen varit i kontakt med tror. 

I stället blir det en mittenregering där S, C, L och kanske MP ingår, spår de. 

– För några veckor sedan såg det ut som att vi skulle få en alliansregering med ”passivt” stöd av SD. Men detta ser mindre sannolikt ut just nu, menar Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet och expert på koalitioner.

På tisdagen fick M-ledaren Ulf Kristersson två veckor på sig att sondera möjligheterna för att bilda en regering. Trots att det är 13 dagar kvar ser utsikterna, åtminstone enligt de statsvetare Expressen varit i kontakt med, mörkt ut för Kristersson. En majoritet av dem tror nämligen inte att han och M i slutändan kommer att få bilda en regering. 

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, tror till och med att det landar i en regering där varken S eller M sitter vid rodret. I stället ser han en regering bestående av enbart C och L framför sig – då med Annie Lööf som statsminister. 

 

 

Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet och expert på koalitioner, tror däremot - likt de flesta av statsvetarna som Expressen varit i kontakt med - att det blir en mittenregering. 

– För några veckor sedan såg det ut som att vi skulle få en alliansregering med ”passivt” stöd av SD, men detta ser mindre sannolikt ut just nu, med tanke på de uttalanden Annie Lööf gjort både före och efter valet, som tyder på att C utesluter en regering som är beroende av stöd från SD. Det skulle kunna bli så att vi ser någon form av blocköverskridande samarbete, där Stefan Löfven får statsministerposten och en röd (grön) minoritetsregering ges stöd av C och L.

Sannolikt att Lööf och Björklund backar

Kristina Boréus, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tror på en liknande modell. 

– Någon eller några måste backa från sina positioner. Eftersom intresset för ett extra val sannolikt är lågt är det troligt att det händer. Annie Lööf kan inte backa från sitt löfte att hålla SD borta från inflytande över en regering, det skulle svårt underminera hennes trovärdighet i en viktig fråga. 

– Det är också orimligt att Stefan Löfven skulle backa från kravet på att få bilda regering. S blev det klart största partiet och har tillsammans med v och mp fler mandat än allianspartierna. Det mest sannolika är att Lööf och Jan Björklund backar från kravet på att få bilda en alliansregering.

"Har tänkt på frågan dygnet runt"

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror också på en regering där S, C och L ingår, eventuellt även MP. 

Han menar att den svåraste för partierna just nu är relationen till medlemmar och väljare som det kan krävas förankring hos. Det kan också vara en anledning till att regeringsbildningen kan ta tid – även om de flesta statsvetare Expressen varit i kontakt med tror att det snarar handlar om veckor än månader. 

 

 

– Partierna och dess ledningar har tänkt på frågan dygnet runt de senaste veckorna och troligen har de nu satt upp en rangordning för tänkbara alternativ, säger Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola. 

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet menar att en regeringsbildning i bästa fall kommer att ta tre veckor. Han är inte lika säker som flera av de andra att Kristerssons chanser är förlorade. Däremot menar han att makten nu, i likhet med vad flera påpekat tidigare, vilar hos C och L. 

 

8 statsvetare: De bildar regering – och då är den på plats

Expressen ställde dessa två frågor till statsvetarna: 

 

1. Utifrån hur läget ser ut nu, när är det troligt att vi har en ny regering på plats? 

2. Vilken regering är mest sannolik att vi kommer att få, enligt dig?

 

Kristina Boréus, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet: 

1. Troligen inom några veckor. Men extra val kan inte uteslutas. 

2. En minoritetsregering med S, C, L och MP. 

 

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet: 

1. I bästa fall inom tre veckor.

2. Antingen en nedskalad M-regering (eventuellt med KD) eller en S-ledd regering. Det är C och L som avgör. Hur de än gör blir det en jobbig svekdebatt för dem.

Möller har tidigare varit engagerad i Moderaterna. 

 

Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet: 

1. Sannolikt något längre tid en det brukar göra, så vi får nog räkna med att det tar ytterligare några veckor. 

2. Det skulle kunna bli så att vi ser någon form av blocköverskridande samarbete, där Stefan Löfven får statsministerposten och en röd(grön) minoritetsregering ges stöd av C och L.

 

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet: 

1. Två veckor har Kristersson fått. Klarar han inte att få ihop ett regeringsunderlag kan det nog ta minst lika lång tid eller ännu mer för någon annan partiledare.

2. Någon form av regering eller samarbetsavtal mellan en konstellation bestående av S, C och L. Eventuellt med MP också.

 

Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola:

1. En vild gissning är att en statsminister kan väljas om ett par veckor. Jag tror inte det behöver ta så mycket längre tid. 

2. En regering med S, L, C, och förmodligen även MP. Om detta inte går: en enpartiregering med S. 


Anders Sundell, postdoktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet: 

1. Talmannen gav Kristersson två veckor. Som det har verkat har Kristersson velat pröva stödet för en alliansregering innan man går vidare med andra planer. Och om en sådan faller, vilket är troligt, kan det dröja några veckor ytterligare.

2. Antingen en M och KD (+ SD) i någon form, eller en med S, MP, C, L i någon form.

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet:

1. Vet inte.

2. C och L (eventuellt också MP och/eller KD). 

 

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet: 

1. Sannolikt inom fyra veckor. 

2. Svårt att säga, tror nog att det slutligen blir en blocköverskridande mittenregering men M och KD är också rätt sannolik.


Demker har tidigare varit aktiv i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.