Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Starka reaktioner på Billströms SD-utspel

Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

M:s utspel att de är beredda att regera med stöd från SD väcker starka reaktioner från S.

"I praktiken innebär det att Moderaterna lämnar alliansen för att ansluta sig till SD. Och då finns inte alliansen mer", twittrar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Nu svarar Tobias Billström.

– Vad beträffar alliansen så har vi samma uppfattning som tidigare. Vi kommer inte att samarbeta eller förhandla med SD. Vårt mål är att bilda en alliansregering, säger han och kallar S-ministrarnas utspel för "desperat".

Moderaterna planerar för att styra landet även om det rödgröna blocket blir störst.

Det sade M:s gruppledare Tobias Billström till Dagens industri under torsdagen.

Han förklarade för tidningen att en sådan regering får luta sig mot SD för stöd när de rödgröna är eniga. Han menade vidare att detta inte är något nytt utan att Socialdemokraterna redan gör det.

Utspelet har väckt starka reaktioner bland ledande S-politiker.

En av de första att reagera var utrikesminister Margot Wallström, S.

"Klara besked. En röst på M är en röst på SD", twittrade hon.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1027656272500477954

Sedan fortsatte kommentarerna från andra tunga S-politiker.

"M vill samarbeta med SD för att försöka regera även om de förlorar valet. Hur lång tid tar det innan Kristersson följer sitt norska systerpartis exempel och erbjuder sverigedemokraterna ministerposter? Är C&FP beredda att släppa fram en SD stödd regering?", twittrar under fredagsförmiddagen Anders Ygeman, gruppledare för S i riksdagen.

https://twitter.com/Ygeman/status/1027832778182860805

Näringsminister Mikael Damberg, S, gav också sin syn på utspelet.

https://twitter.com/mikaeldamberg/status/1027640266977681408

Infrastrukturminister Tomas Eneroth var av samma uppfattning.

"Billström är tydlig med att moderaterna tänker förhandla och söka stöd hos SD. En s-ledd regering är därmed enda garanten för att inte ge SD inflytande. Så enkelt är det. Nog så viktigt att veta för de som överväger en röst på allianspartier", twittrade han sent under torsdag kväll.

https://twitter.com/TomasEneroth/status/1027796557440188416

Tobias Billström ger inte mycket för kritiken från de tunga S-namnen.

– Det känns ju desperat när man ser en sådan stor anhopning av statsråd som kastar sig fram för att diskutera den här frågan, säger han.

Han menar att det är S som under hela mandatperioden redan hämtat stöd från SD.

– I den här mandatperioden så har det i sex av tio omröstningar i kammaren slutat med att regeringen fått stöd av Sverigedemokraterna och på det viset kunnat fortsätta med sin politik, säger han.

Tobias Billström om Anders Ygemans tweet

Tobias Billström bemöter också frågan från Anders Ygeman om hur länge det kommer att dröja innan M släpper fram SD på ministerposter.

– Det vore kanske bättre om Anders Ygeman gick ut och pratade med svenska folket och bedrev valrörelse i stället för att häcka på twitter. Jag tror det skulle vara nyttigt, säger han.

Tobias Billström utvecklar i ett längre inlägg på sin Faceboksida vad han egentligen menade i sitt utspel i DI under torsdagen.

"I den artikel som publicerades i går i Dagens Industri resonerar jag kring den här frågan. Och mina uttalanden i DI-artikeln är en beskrivning av hur det parlamentariska arbetet fungerar. Alla partier sitter med i riksdagens utskott och parlamentariska utredningar. Där delas ståndpunkter och argument bryts mot varandra. Det är således inget nytt.", skriver han och fortsätter:

"Moderaternas besked ligger fast. Vi kommer inte samarbeta eller förhandla med SD. Vårt mål är att bilda en alliansregering som löser integrationen, kortar vårdköerna och återupprättar lag och ordning. Det är vägen framåt."

Även tidigare M-ledaren och utrikesministern Carl Bildt gör sin röst hörd. Han riktar i en tweet sin kritik mot utrikesminister Margot Wallström, S.

https://twitter.com/CBildt/status/1027853367421423617

Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.