Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Splittring i Socialdemokraterna om kravlistorna från C och L

Stefan Löfven har ett svårt vägval efter kravlistorna från C och L.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööfs förhandlingsläge är bättre än kollegan hos Liberalerna.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
”Liberalerna låter sig köras över lättare än Centerpartiet”, säger en S-källa.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Det verkställande utskottet är kluvet om vilken strategi Stefan Löfven ska välja i regeringsbildningsprocessen efter kraven från C och L, erfar Expressen.

– Vi kan omöjligen gå med på kraven. Då blir det uppror och svekdebatt, säger en källa som talar om ett mycket svårt dilemma.

Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson välkomnar att Annie Lööf öppnar  för Löfven som statsminister – men stänger dörren för krav på sänkta ingångslöner: 

– Aldrig i livet. Lönebildning har vi skött självständigt i 90 år, så det kan inte vara upp till riksdagen, säger han. 

Annie Lööfs och Jan Björklunds kravlistor har förändrat regeringsbildningsprocessen dramatiskt och öppnat för en ny socialdemokratiskt ledd regering.

Men kraven förutsätter att Stefan Löfven lägger om stora delar av politiken och därmed sviker löften till de egna väljarna.

I Socialdemokraternas viktiga verkställande utskott går meningarna isär, enligt uppgifter till Expressen.

Stefan Löfven står inför ett vägval. 

– Han kan snabbt få det att låta som att han inte utesluter att åtminstone några krav kan bli verklighet, och sen gå till snabb omröstning och hoppas att C och L inte vågar och hinner syna korten och låta snabbheten överraska. Då kan Löfven när han väl är vald göra allt för att komma ur kravlistan. Låta tiden bara gå och inte verkställa, säger en S-profil – och fortsätter:

– Fördelen är att Vänsterpartiet och LO inte stoppar hans kompromisser, S-vänstern inte hinner med, och att MP, som inte gillar försvagade miljökrav med fri lejd för ägare av skogs- och lantbruket, inte heller hinner krångla.

Den andra varianten är att Stefan Löfven sätter sig ner under en förlängd vecka och försöker förhandla bort det mesta av kraven.

S-källa: ”MP och V kommer också med krav”

– Men då märker Centerpartiet och Liberalerna att de bara kan få igenom vissa delar, och framför allt Annie Lööf har sagt att deras lista inte är förhandlingsbar överhuvudtaget. I den strategin kommer även Miljöpartiet och Vänsterpartiet börja ställa krav från motsatt håll för att inte framstå som dörrmattor åt Socialdemokraterna. 

– Då tvingas Socialdemokraterna säga externt till slut att kraven var omöjliga men att man ändå ska utreda och titta på saker.

Stefan Löfven fokuserar nu på att övertyga Liberalerna, erfar Expressen.

– Detta eftersom man anser att de är mycket svagare och medgörliga och låter sig köras över lättare än Centerpartiet, konstaterar en uppgiftslämnare.

– Det är verkligen ett mycket svårt läge och dilemma. Vi kan omöjligen gå med på kraven. Då blir det uppror och svekdebatt. Men frågan är hur det tydliggörs minst för Centerpartiet och Liberalerna, därav vägvalet av de två alternativen.

Karl-Petter Thorwaldsson: ”Aldrig i livet”

De tuffa kraven om reformerade turordningsregler och lägre ingångslöner är svårt för LO-kollektivet med cirka 1,5 miljoner medlemmar. 

”Ett av kraven är sänkta inkomstskatter. Jag tror faktiskt att Centerpartiet står LO rätt nära där”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson ser kraven som ett första, tufft förhandlingsbud, och välkomnar att C öppnar för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

– Om man ska förhandla så är det naturligt att båda parter intar sin yttersta position när förhandlingen börjar, säger han. 

Däremot så hymlar han inte med hur han ser på vissa av förslagen – som lägre ingångslöner för nyanlända. 

– Lönebildning – aldrig i livet. Lönebildning har vi skött självständigt i 90 år, så det kan inte vara upp till riksdagen. 

Karl-Petter Thorwaldsson: ”Lämna det till oss”

Om lägre ingångslöner för nyanlända är ett rött skynke för LO-ordföranden så är förändrade turordningsregler något som han tycker att riksdagen inte ska lägga sig i. 

– Det är arbetsrätt och där sitter vi i förhandlingar med vår motpart om hur en omställning ska kunna gå till. Det här tar vi väldigt seriöst på, både från arbetsgivare och fack. Vi håller på med en seriös långsiktig lösning av frågan.

Stänger inte dörren för danska lösningen

Stefan Löfven har tidigare öppnat för en flexicurity-lösning, liknande den i Danmark. Det har tolkats som en flört till Centerpartiet. 

Modellen gör det enklare att anställa och att säga upp arbetskraft – vilket ökar rörligheten för arbetsgivare. Det kompenseras genom ökade satsningar på omställning och högre ersättningar för arbetssökande. 

LO stänger inte dörren för en sådan lösning. 

– Det är en av de saker vi tittar på. Det verkar som både fack och arbetsgivare i Danmark är nöjda med hur det fungerar. 

Finns det något av kraven som du köper rakt av? 

– Ett av kraven är sänkta inkomstskatter. Jag tror faktiskt att Centerpartiet står LO rätt nära där. Vi tycker att kommunalskatten i mindre kommuner är alldeles för hög. Vanliga löntagare betalar upp till 35 kronor per hundralapp i skatt. Med skatteöverenskommelsen var det aldrig meningen att man skulle betala över 30 procent i skatt på låga inkomster. 

Karl-Petter Thorwaldsson vill inte kommentera vad han har för typ av kontakter med Stefan Löfven under regeringsförhandlingarna – men menar att LO är väldigt måna om att regeringsfrågan får en snar lösning.  Och att dörrarna måste vara öppna. 

Sjöstedt: "Våra mandat behövs" 

För Vänsterpartiet är målet tydligt: Stefan Löfven bör vara statsminister även nästa mandatperiod. Men det betyder inte att man utan vidare krav kommer att stå bakom en S-regering som med Centerpartiet och Liberalerna har förhandlat sig fram till att föra en liberal politik. 

– Vi funderar mer på att vi ska låta Stefan Löfven bli statsminister än att han inte ska bli det. Men det är klart, om S av någon outgrundlig anledning godtar hela Centerpartiets och Liberalernas önskelista, då skulle ju Löfven bedriva en politik som var höger om Fredrik Reinfeldt och det är helt ointressant för oss. Det kan vi inte acceptera, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet

"Han måste förhandla både med både oss och med C och L", säger Jonas Sjöstedt (V).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Sjöstedt kan det inte vara aktuellt för Löfven att lägga Vänsterpartiets krav åt sidan för att blidka Centerpartiets och Liberalernas kravlistor.

– Det går inte. Våra mandat behövs för att få igenom det här. Han måste förhandla både med både oss och med C och L och det är det vi ska göra nu. Vi går i det här för att se till att Stefan Löfven ska kunna bli statsminister. Jag är mer osäker på Annie Lööfs agerande om det verkligen är hennes avsikt. Den stora frågan är om C och L är beredda att förhandla på allvar, säger Sjöstedt till tidningen.