Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelbolagen: SD kan bli största parti

Spelarna tror att SD-ledaren Jimmie Åkesson går mot ett starkt val.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-ledaren Stefan Löfvens parti har samma odds som SD.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oddsen talar för M-ledaren Ulf Kristersson som Sveriges nästa statsminister.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Spelbolagens odds inför det svenska valet visar att det är dött lopp mellan Jimmie Åkesson och Stefan Löfven i kampen om vilket parti som blir störst.

Oddsen är en sammanvägning av förhandsinformation som opinionsmätningar, erfarenheter av skillnader mellan mätningar och valresultat tidigare och hur spelen på valet utvecklas.

– Spelarna tror uppenbarligen att SD kan bli Sveriges största parti, säger Unibets oddsexpert Henrik Holm.

Spelbolagens odds vid politiska val har hittills uppmärksammats mer internationellt än i Sverige. När CNN nyligen listade fem skäl som pekar mot att Demokraterna kommer att vinna stort i under mellanårsvalet till kongressen är spelbolagens odds ett av fem tecken vid sidan av traditionella opinionsmätningar.

– I Sverige fick politiska odds ett genombrott i samband med riksdagsvalet 2006 då Unibets spelare lyckades pricka in valresultatet med en närmast kirurgisk precision, säger Henrik Holm.

Samma odds på SD och S

Tre av de större utländska spelbolagen som är stora i Sverige – Betsson, Nordicbet och Unibet – har odds som nu pekar mot att det är dött lopp mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i kampen om vilket parti som blir störst.

Unibets betalade på måndagen 1,85 gånger insatsen både på S och SD på spelet om största parti i valet. Att Moderaterna blir största parti stod i oddset 9,0 under måndagen.

Betsson och Nordicbet har något lägre odds för S än SD, 1,8 respektive 1,9, och betalar sex gånger pengarna för spel på Moderaterna som valvinnare.

Socialdemokraterna och Moderaternas valaffischer.
Foto: ERIK SIMANDER/ TT NYHETSBYRÅN

Oddsen skildrar spelet just nu

Spelbolagens odds är en kombination av flera olika faktorer. Opinionsmätningar finns med men oddsen sätts också mot bakgrund av hur mätningarna skiljt sig från valresultat tidigare och framför allt hur spelarna väljer att satsa sina pengar just nu. Det gör att oddsen skiljer sig från mätningarna.

– Inför valet 2014 låg till exempel Kristdemokraterna under fyra procent i en rad opinionsmätningar, medan oddsen hela tiden pekade på att partiet skulle klara riksdagsspärren. När det gäller SD så var oddsen betydligt mer träffsäkra än opinionsmätningarna, säger Henrik Holm.

Just nu trycker spelarna ned oddset på Sverigedemokraterna och öppnar för att partiet blir större än S.

– Det är svårt att spekulera i varför spelarna gör den analysen, men en faktor kan självklart vara att SD:s senaste valresultat var betydligt högre än vad opinionsinstituten förutspådde, säger Henrik Holm.

Spelbolagen: Ebba Busch Thor slutar

De tre spelbolagens odds var på måndagen överens om att Moderaterna kommer att leda nästa regering och att Kristdemokraterna även i årets val kommer klara fyraprocentsspärren och stanna kvar i riksdagen. Oddsen talar dock ändå för att Ebba Busch Thor ändå kommer avgå som partiledare under 2018.

Ebba Busch Thor
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT NYHETSBYRÅN

FAKTA – Politiska odds 13/8

Vem blir nästa statsminister?

Ulf Kristersson 1,7

Stefan Löfven 2,3

Annie Lööf 6,0

Jimmie Åkesson 9,0

Källa: Betsson


Vilket parti får högst procent av rösterna i riksdagsvalet 2018?

Socialdemokraterna 1,85

Sverigedemokraterna 1,85

Moderaterna 9,0

Centerpartiet 5,01

Källa: Unibet


Avgår minst ett av Miljöpartiets språkrör före årsskiftet?

Ja 1,4

Nej 2,7

Källa: Unibet


Avgår Ebba Busch Thor före årsskiftet?

Ja 1,72

Nej 2,0

Källa: Betsson