Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S har blivit utsatta för nätattacker

Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas hemsida har utsatts för två riktade överlastningsattacker under veckan.

Ryssland, Nordkorea, Japan, Spanien och Sydafrika kopplas till attacken, enligt partiets driftleverantör, skriver Dagens Nyheter.

Partiets sajt slogs ut under fem timmar i onsdags och två timmar på torsdagen, men inget intrång ska ha gjorts.

– I onsdags klockan 18:55 startade en så kallad ddos-attack mot Socialdemokraternas centrala hemsida. En ddos-attack är egentligen till för att stresstesta nätverk och hemsidor men kan också användas för att överbelasta och slå ut hemsidor, säger Mattias Gökinan, ansvarig för partiets IT-säkerhet, till DN.

Första angreppet skedde några timmar efter att partiet gått ut med ett pressmeddelande om deras valkampanj.

Spåras till bland annat Ryssland

Det är inte klart vem som utfört attackerna men de går att spåra geografiskt.

– Vi har bett vår it-driftleverantör att skicka oss vilka de tror ligger bakom. De har tagit fram en lista på de fem toppursprungen med fem länder. Enligt vår driftsleverantör är det Ryssland, Nordkorea, Japan, Spanien och Sydafrika, säger Mattias Gökinan, till DN.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är inkopplade för att ge råd och stöd i vilka skyddsåtgärder som bör vidtas.

VAD ÄR EN DDOS-ATTACK?

En överbelastningsattack eller dos-attack (denial of service) innebär att ett eller flera datasystem attackeras i syfte att göra till exempel en webbplats otillgänglig.

En ddos-attack (distributed denial of service) är en överbelastningsattack där man använder sig av flera datorer för att angripa målet. Genom att skicka en större mängd anrop mot samma mål ökar möjligheten att göra webbplatsen otillgänglig.

Attackerna sker ofta via så kallade botnät, nätverk av datorer som kapats och fjärrstyrs med hjälp av virus eller andra program. Det sker då i bakgrunden utan att datorägaren märker det.

Källa: MBS

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!