Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyttedal knäckt – ska betala halv miljon till DN

Sara Skyttedal förlorade sitt mål mot Dagens Nyheter och tvingas nu betala tidningens rättegångskostnader på över en halv miljon kronor.Foto: JENS CHRISTIAN
Dagens Nyheter och Peter Wolodarski vann tvisten med Sara Skyttedal.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den kristdemokratiska politikern Sara Skyttedal har förlorat ett mål mot Dagens Nyheter i Patent- och marknadsöverdomstolen, rapporterar SVT Nyheter. 

På Facebook kommenterar hon domen. 

"Efter flera år av lågmäld ångest kommer det tunga beskedet om total förlust", skriver hon. 

Hon måste nu betala tidningens rättegångskostnader över en halv miljon kronor.

Bilderna som tvisten handlade om kom från en resa i Israel, och publicerades av Skyttedal på Facebook. Skyttedal stämde DN för upphovsrättsintrång, att olovligen ha använt bilderna, att inte ha angett henne som fotograf och även för att ha använt bilderna på ett kränkande sätt. 

Skyttedal: En fråga om privatliv

"DN:s inställning har hela tiden varit att jag inte bör ha något skydd för min integritet och upphovsrätt eftersom jag är en offentlig person. När jag valde att driva frågan har det hela tiden varit en principfråga om rätten till privatliv", skriver Sara Skyttedal i ett Facebookinlägg om domen. 

Både upphovsrättslagen och EU-rätten ger DN rätt, enligt domstolen. En orsak är att Skyttedal först lagt ut bilderna på Facebook och då gjort dem tillgängliga för ”ett stort och obestämt antal personer”, enligt SVT Nyheter.  

"Jag skäms inte för de bilder som publicerats"

"Jag skäms inte för de bilder som publicerats. Det som varit viktigt för mig är att mediala jättar inte helt godtyckligt ska kunna ta sig friheter att publicera precis vad som helst som hör till min privata sfär", skriver Sara Skyttedal i inlägget. 

Hon måste nu betala tidningens rättegångskostnader över en halv miljon kronor. 

"Det har varit oerhört tungt att under så lång tid känna att jag riskerar hela min privatekonomiska situation. Det har dock blivit betydligt lättare med anledning av det stöd jag fått av de tusentals personer som då gick in och stöttade mig med att bekosta mina egna rättegångskostnader med bidrag på flera hundratusen för att stödja min kamp för privatlivet och mot Dagens Nyheters gränslösa ageranden", skriver Sara Skyttedal. 

Expressen har sökt Sara Skyttedal, som avböjer att kommentera.