Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsterpartiet vill ge unga gratis mensskydd

Menskopp
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Tampong.
Foto: ROGER SCHEDERIN
Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets vice ordförande.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Vänsterpartiet vill införa gratis mensskydd till alla under 20 år,.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet vill satsa 300 miljoner kronor på gratis mensskydd för ungdomar upp till 20 års ålder.

Genom satsningen vill partiet bryta tabut kring mens och se till att tillgång till bra mensskydd inte är en klassfråga, skriver de i ett pressmeddelande.

Bindor, tamponger och menskopp utgör en kostnad som kan överstiga 500 kronor om året. Det kan bli en ganska stor kostnad för den som lever på studiebidraget och inte har möjlighet att få mensskydd av sina föräldrar menar Vänsterpartiet. 

Dessutom är det viktigt att tjejerna känner sig trygga om de till exempel råkar få mensen på skoltid.

”Om ungdomsmottagningar och skolorna ger tillgång till mensskydd, det skulle till exempel kunna finnas på skoltoaletter, så skulle det förhoppningsvis öppna upp samtalet och bryta tabut ännu mer”, säger Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets vice ordförande, i pressmeddelandet.

300 miljoner kronor

Som förebild har V New York där man redan har beslutat att införa fri tillgång på mensskydd för alla elever.

Partiet vill avsätta 300 miljoner kronor till stimulansbidrag som ska gå till gratis mensskydd till ungdomar upp till och med 20 års ålder.

Via kommuner och landsting vill de ta hjälp av Sveriges ungdomsmottagningar för att distribuera mensskydden till unga personer.