Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan lärde Liza, 15, att svenskar får bästa jobben

Luwam och Liza får hjälp med läxorna på en advokatbyrå.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Luwam och Liza får hjälp med läxorna av Sanna Wolk.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nolla utanförskapet finns i Stockholm, Malmö och Göteborg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Utanförskapsområden med elever som går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet har blivit en av valets hetaste frågor.

Professor Sanna Wolk tröttnade på att politiker inte gjorde tillräckligt och bjöd in ungdomar att göra sina läxor på Stockholms advokatbyråer.

– Staten fixar det inte för ungdomarna, säger Wolk. 

Alfabetet. Matematik. Och att hon skulle få svårt att få jobb. Det var några av sakerna Liza Britzelli, 15, fick lära sig i lågstadiet i Västerhaninge. 

– Min lågstadielärare sa att arbetsgivare alltid kommer ge svenskar de bra jobben framför oss invandrare, säger Liza. 

– Det var frustrerande att redan så tidigt höra att man inte skulle klara det för att man inte var tillräckligt svensk. De borde ju ha motiverat oss att vilja göra något med våra liv, inte trycka ned oss. Jag var rädd för hur det skulle bli när det var dags att börja arbeta, säger hon. 

Stämningen var lika dyster utanför klassrummet. Skolkamraterna uppmanade henne att tala svenska med brytning och att inte ha för höga ambitioner.


LÄS MER: Extrem lärarbrist – nu får pensionärerna rycka in


– Jag fick många kommentarer. Det var jävla svenne hit och jävla svenne dit för att jag inte bröt och inte klädde mig på ett visst sätt. Man sa: ”Du kan inte bli något ändå för du är inte svensk”. Det var många fördomar, säger hon. 

Grupptrycket blev till sist för starkt i sjunde klass. 

– Jag försökte bryta och göra saker för att bli accepterad. Jag skolkade och var uppkäftig mot lärare och trodde jag var cool. Det blir till sist en så himla stor grej att vara som de andra, för att bli accepterad, säger hon.

– Men jag vill inte bryta när jag pratar eller klä mig på ett visst sätt för att bli accepterad. Jag vill vara mig själv, säger hon.

Sanna Wolk (i mitten) har startat läxhjälp för ungdomar i utanförskapsområden – här får Luwam och Liza hjälp.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"De har ingenting"

Det är för tjejer som Liza som Nolla Utanförskapet (NU) finns.

Sanna Wolk, professor i immaterialrätt, startade NU när hon såg att dagens invandrare hade svårare att integreras i det svenska samhället än vad hennes föräldrar haft när de kom från Polen. Frustrationen över att politiker inte gjorde tillräckligt åt problemet fick henne att agera. 

– Många är jätteduktiga och ambitiösa i de här områdena, men de har ingen som kan visa dem vägen. De har inga kontakter. De har ingenting. Det är skrämmande hur svårt det är för ungdomarna. Det är därför vi behövs, säger Wolk.

Nu ordnar professorn i juridik så att elever från Stockholms utanförskapsområden får läxhjälp på flera av huvudstadens advokatbyråer. Andra elever, med inriktning på IT och teknik, kan få studiehjälp på den typen av företag. För Liza, som drömmer om att bli åklagare, har besöken till advokatbyråer varit en viktig ögonöppnare om att juristyrken är öppna även för henne.– Jag upptäckte att det fanns sådana som jag där. På en advokatbyrå fanns till och med en tjej som gått i samma skola som jag, säger Liza.

Besöken har hjälpt studiemotivationen. 

– Det var inte som jag trodde. Alla har varit så välkomnande. De har fina titlar, men de är vanliga människor. Och ingen bryr sig om var jag kommer ifrån, säger hon. 

”Många är jätteduktiga och ambitiösa i de här områdena, men de har ingen som kan visa dem vägen”, säger Sanna Wolk.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Det är som en tröst man får"

Färska siffror från Handelshögskolan i Jönköping visar att många ungdomar i utanförskapsområden, som vill läsa vidare, saknar förebilder. I Vivalla i Örebro och Norrby i Borås har så många som två av tio invånare inte ens en nioårig skolutbildning. Dessutom, endast 56 procent av lärarna på skolorna i landets 23 särskilt utsatta områden är behöriga, enligt uppgifter som Skolverket lämnat till Ekot. Rikssnittet bland landets skolor är 71 procent behöriga lärare. Genom NU får eleverna inte bara läxhjälp av advokater utan får också viktiga vänner och mentorer inför framtiden. 

– Man kan prata om allt, säger Liza som i dag bor i Brandbergen. Det handlar inte bara om skolrelaterade problem. Jag har hela tiden tänkt att jag vill plugga utomlands, men inte vetat om det är en bra idé, men nu har jag lärt mig att arbetsgivare gillar att man har den erfarenheten, säger hon.

För Luwam Girmatsion, 18, från Rinkeby blev Nolla utanförskapet en chans att få läxhjälp av människor som faktiskt kan ämnet hon studerar. Luwam går sista året på ekonomilinjen med inriktning på juridik. 

– Där jag bor läser de flesta vård så om jag går på den vanliga läxhjälpen i biblioteket här i Rinkeby finns det ingen som kan hjälpa mig med juridiken, säger hon.

NU:s läxverkstad har varit viktig. 

– Det är som en tröst man får, att vi kan lära oss lika mycket som de andra, de som har föräldrar med högre utbildning. För vi får hjälp av juristerna. Vi har också stöd nu.

Sanna Wolk är kritisk till hur Sveriges politiker sviker ungdomarna i de här områdena. 

– Staten fixar det inte för de unga i utsatta områden. De har väl annat att tänka på. De kanske behöver bygga om Slussen eller något annat som är viktigare för dem än att faktiskt åka ut till den här verkligheten och träffa ungdomarna, prata med dem och inse att de behöver någon som faktiskt överbryggar gapet. 

– Ta Liza, säger Wolk. Hon pratar sex språk flytande, men hade inte förstått att hon ska ha det på sitt cv, att det är jätteviktigt. Det är sådant de får lära sig hos oss, plus att de får hjälp med läxorna. Får de bara den hjälpen fixar de resten själva. De är ju jätteduktiga. 


Fakta: NU

■ Nolla utanförskapet finns i Stockholm, Malmö och Göteborg.

■ Den 9 oktober anordnas en välgörenhetsauktion för att samla ihop pengar till ett integrationshus.

■ Dramatenstjärnor som Thomas Hanzon, allsvenska fotbollsklubbar som Hammarby, AIK och Djurgården samt SHL-spelarna i Frölunda är bara några som ställt sig bakom initiativet.

Andel med utbildning kortare än nio år i Sveriges utanförskapsområden

Vivalla, Örebro 22,6%

Norrby, Borås 20,9%

Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö 18,0%

Rinkeby/Tensta 17,9%

Hammarkullen, Göteborg 17,0%

Hjällbo, Göteborg 16,3%

Fittja, Botkyrka 15,7%

Bergsjön, Göteborg 15,6%

Skäggetorp, Linköping 14,7%

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje 14,7%

Hässleholmen/Hulta, Borås 13,3%

Araby, Växjö 13,3%

Lövgärdet, Göteborg 12,7%

Biskopsgården, Göteborg 11,9%

Gårdsten, Göteborg 11,7%

Hallunda/Norsborg, Botkyrka 11,6%

Karlslund, Landskrona 11,5%

Alby, Botkyrka 11,4%

Husby, Stockholm 10,9%

Södra Sofielund (Seved), Malmö 9,6%

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö 9,2%

Gottsunda, Uppsala 6,6%

Tynnered/Grevgården/Opaltorget, Västra Frölunda 6,1%

Källa: Internationella handelshögskolan i Jönköping