Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt om fria skolvalet: ”Flummigt och ovärdigt”

”Det här är flummigt, det är ovärdigt”, sa Jonas Sjöstedt (V) till Jan Björklund (L).Foto: SVT/Skärmdump
Jan Björklund (L) anklagade Vänsterpartiet och regeringen för att försöka styra människor.Foto: SVT
Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L) i Aktuellts studio på måndagen.Foto: SVT/Skärmdump

L-ledaren Jan Björklund och V-ledaren Jonas Sjöstedt möttes i en ideologisk debatt om skolan i SVT:s ”Aktuellt” på måndagen.

Björklund anklagade V och regeringen för att försöka styra människor.

– Jag tycker att det här är flummigt, det är ovärdigt, svarade Sjöstedt, skriver SVT Nyheter.

I helgen presenterade Jan Björklund Liberalernas nya skolprogram. Den tidigare utbildningsministern tog då bland annat upp att L vill se betyg i tidigare årskurser – från årskurs 4 i stället för 6.

Under måndagskvällen möttes L-ledaren och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i en debatt om skolan, i SVT:s ”Aktuellt”.

– Vi måste lyfta resultaten, vi vet att eleverna anstränger sig mer när de får betyg. Ska vi lära någon att hoppa höjdhopp blir det ju inte lättare för att vi tar bort ribban, sa Björklund om betygen i ”Aktuellt” enligt SVT Nyheter.

Sjöstedt: Gör inget åt problemen

V-ledaren – som inte håller med utan vill behålla betygen från årskurs 6 – svarade att det är ”populistiskt” av Björklund.

– Det låter som hårdare krav, men gör ingenting åt skolans grundproblem.

 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  

 

När partiledarna kom in på frågan om det fria skolvalet rök de ihop igen. Under valrörelsen har L-ledaren ofta anklagat regeringen och Vänsterpartiet för att försöka bestämma för mycket över människor. I ”Aktuellt” fortsatte han på samma spår.

Under måndagskvällen möttes änsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och L-ledaren Jan Björklund och i en debatt om skolan, i SVT:s ”Aktuellt”.Foto: SVT/Skärmdump

”Socialister vill att politiker ska bestämma”

– Jag tycker att det är en fantastisk reform att föräldrarna själva får bestämma. Och det är väl det som är den ideologiska skillnaden. Socialister vill att politiker ska bestämma över människor och jag tycker att människor ska få bestämma mer själva, sa Björklund.

Sjöstedt menar å sin sida att det fria skolvalet är ”flummigt” och ”ovärdigt”.

– Vi ska ge alla barn lika god utbildning och det gör vi inte i dag och så länge skolan drivs av marknadstänkande, vinstjakt och oseriösa aktörer så accepterar man att det är såhär. Det måste få ett stopp, det här är på riktigt, sa Sjöstedt.

 

VALET 2018: Allt om valets viktigaste frågor