Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S vill göra om högskola till tekniskt universitet

Statsminister Stefan Löfven (S) i aulan på Mälardalens högskola i Västerås under onsdagens valturné i Mälardalen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mälardalens högskola (arkivbild).
Foto: HÅKAN WIKSTRÖM

VÄSTERÅS. Stefan Löfvens nya vallöften: göra Mälardalens högskola till tekniskt universitet.

– Det är viktigt för jobben, för innovationskraften och för tillväxten i landet, säger statsministern.

Stefan Löfven valspurtar i dag med en bussturné runt Mälaren. Under en presskonferens på Mälardalens högskola släppte han tillsammans med Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, nyheten att regeringen vill göra skolan till universitet. 

– Vi menar att vi behöver ett tekniskt universitet till och det passar alldeles utmärkt i Mälardalen. Vi tror att högskolan har de rätta förutsättningarna. De är den största högskolan, samarbetar med ABB och Volvo och en rad andra företag och har en bra grund för att bli ett tekniskt universitet så nu vill vi påbörja det här, säger Stefan Löfven efter pressträffen.

Förslag: Gör Mälardalens högskola till universitet

I ett pressmeddelande skriver Socialdemokraterna också att det nya tekniskt universitet bör utnämnas under nästa mandatperiod” och att det ”kräver att våra investeringar i forskning och utbildning fortsätter”.

15 000 studenter pluggar på Mälardalens högskolas två anläggningar i Eskilstuna och Västerås. När en högskola klassas som universitet innebär det en statushöjning av dess utbildningar.