Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Björklund vill införa elitskolor: ”Har varit tabu”

”Alla ska ha rätt att bli utmanade i skolan, ingen ska behöva rulla tummarna för att invänta sina kamrater”, säger Jan Björklund, L.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
”När Björklund sist var utbildningsminister skars det bort nästan 10 000 medarbetare i skolan”, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

L-ledaren Jan Björklund menar att den så kallade inkluderande skolan inte fungerar:

Elever som har det svårt bör placeras i mindre grupper – och elever med bättre resultat ska kunna gå i spetsklasser och elitskolor.

– När det gäller idrott eller musik räds vi inte för elitskolor, men så fort det är teoretiska ämnen har det varit tabu i Sverige, säger Björklund.

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP:

– I min bok är det varken en smart, rättvis eller liberal prioritering.

På söndagen presenterade Liberalernas partiledare Jan Björklund partiets nya program för skolpolitik. Programmet består av 65 punkter – majoriteten nya sen valet 2014.

L vill förstatliga den svenska skolan, införa betyg från årskurs 4, höja lönen för lärare och antagningskraven för lärarutbildningar. Därutöver vill L se 18 000 lärarassistenter som ska avlasta lärare från de uppgifter som inte har direkt med undervisning att göra.

Vidare vill L att lärare ska ha större disciplinära befogenheter i skolan, och att de nationella proven ska rättas centralt – inte av skolorna.

För nyanlända elever vill Liberalerna se halverat sommarlov, och i vissa fall förlängd skolplikt till 18 års ålder.

L vill också se obligatorisk förskola för nyanlända.

– Vi ska ha en obligatorisk språkskola.

L: Fler särskilda undervisningsgrupper

Vidare vill Liberalerna att elever som har det svårare i skolan ska få gå i andra klasser.

– Inkludering har betytt att de elever som har det allvar svårast fortfarande ska gå med alla andra elever. Tanken är att de ska känna sig inkluderade, men i verkligheten hamnar de efter, säger Jan Björklund.

– Vi behöver ha fler särskilda undervisningsgrupper, som är minde grupper med fler speciallärare.

Men Jan Björklund fokuserade inte bara på de elever som har det svårt i skolan. L-ledaren tryckte på att Sverige borde ha elitskolor och spetsklasser för de elever som har det för lätt i den vanliga skolan.

”Vi måste se att där finns det också duktiga elever”

Efter presskonferensen utvecklar Björklund:

– Det är de allra mest studiebegåvade eleverna i högstadiet och gymnasiet, säger L-ledaren och utvecklar hur antagningen skulle gå till:

– Det bygger på att man har höga betyg, och sen antagningsprov. Vi har den här typen av utbildningar i musik och idrott, det har vi haft länge. Det har varit väldigt kontroversiellt när det handlar om de teoretiska ämnena, men vi måste se att där finns det också duktiga elever.

 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  

 

– Alla ska ha rätt att bli utmanade i skolan, ingen ska behöva rulla tummarna för att invänta sina kamrater. För Sveriges del är det viktigt att de studiebegåvade eleverna får gå så långt de kan.

Fridolin går emot Björklunds förslag

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, ser L-föreslagen om elitutbildningar som ett sätt att öka ojämlikheten mellan nivåerna i skolorna.

– När Björklund sist var utbildningsminister skars det bort nästan 10 000 medarbetare i skolan. Då blev det tuffare för eleverna som behöver mest tid med sina lärare. Men under Björklunds tid gick det mer statliga pengar till särskilda elitsatsningar än riktat till de elever och skolor som hade det tuffast, säger Fridolin och fortsätter:

– Ojämlikheten ökar. Det arbetar vi nu hårt för att vända.

”När Björklund sist var utbildningsminister skars det bort nästan 10 000 medarbetare i skolan”, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Varken en smart, rättvis eller liberal prioritering”

MP-språkröret tar upp att partiet varit med och anställt 30 000 fler i skolan.

– Vi ser att kunskaperna nu börjar öka. Det är tråkigt att Björklund då inte vill lära av sina misstag utan göra allt om allt som gick fel sist, säger Fridolin.

Utbildningsministern kritiserar också L-förslaget om betyg i tidigare årskurser.

– Betyg på tioåringar är dåligt för elever som redan har det tufft. Liberalerna vill skära i pengarna till jämlikhet i skolan, och nu säger Björklund att han i stället vill lägga pengar på det han kallar ”eliten”. I min bok är det varken en smart, rättvis eller liberal prioritering, säger Gustav Fridolin.

 

VALET 2018: Allt om valets viktigaste frågor