Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Tionde skolår – och ordningsbetyg

Alliansen vill se ordningsbetyg i skolan.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (L).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C).Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor (KD).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Alliansen vill ha fler lärare, öka grundskolan med ett år till tio och återinföra ordningsbetygen, skriver partiledarna på DN Debatt.  

Alliansledarnas mål inför valet är att Sverige inom tio år ska vara topp tio i kunskapsmätningen Pisa.

Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), och Ebba Busch Thor (KD) skriver på DN Debatt att de vill öka grundskolan med ett år – förslaget innebär att förskoleklassen i så fall blir årskurs ett. 

I Alliansens plan för framtidens skola är tanken att eleverna ska kunna läsa och förstå enklare texter redan i årskurs ett.

”Sverige har stora samhällsproblem, inte minst i skolan. Men vi är övertygade om att de går att lösa. Det här är några av våra gemensamma vallöften för att göra svensk skola bättre. Så att fler barn och unga är rustade för att möta morgondagen.” skriver Alliansledarna.

Vill återinföra ordningsbetygen 

De vill också återinföra ordningsbetygen för att tillsammans med föräldrarnas ansvar ge  eleverna ordning och studiero. Ordningsbetygen ska gälla elever i högstadiet och gymnasiet.

”Skollagen ska skärpas för att underlätta för rektor att flytta elever som hotar, mobbar eller trakasserar andra”, skriver de. 

De fyra partiledarna vill också stärka läraryrkets status. 

”Vidare ska fler lärare som har högskoleexamen kunna genomgå kompletterande pedagogisk utbildning”, skriver de i DN. 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018