Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skarp S-kritik mot SD:s kvinnopolitik

Socialdemokraterna har under de senaste dagarna gått hårt åt Sverigedemokraternas förslag om att sänka abortgränsen. 

– Det är dags att Sverigedemokraternas politik granskas, säger utrikesministern Margot Wallström på en pressträff.  

S lanserar en ny kampanj – #minkroppmittval – som Svenska Barnmorskeförbundet ställer sig bakom. 

Utrikesministern Margot Wallström inleder pressträffen i Barnmorskeförbundets lokaler i Stockholm med att uppmana kvinnor att rösta för att värna aborträtten, så som den är i dag. 

Då kan man inte rösta på SD, menar Wallström och Socialdemokraterna. 

Partiet lanserar ett upprop – #minkroppmittval – som Svenska Barnmorskeförbundet ställer sig bakom. 

Mia Ahlberg, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet, säger att man från förbundets sida varken vill se en sänkt abortgräns eller samvetsfrihet för vårdpersonal som utför aborter. 

– Man vet från forskningen att en mer restriktiv abortlag ger fler aborter och fler osäkra aborter, säger Mia Ahlberg. 

– Om vi sänker abortgränsen kommer kvinnor att göra abort ändå. För det handlar om hennes liv. En sänkning skulle också innebära att kvinnor blir mammor när de egentligen inte vill. Vi har länge försvarat aborträtten och tagit avstånd aktivt från att införa en samvetsfrihet. Det är därför vi står bakom det här uppropet, fortsätter hon.  

Wallström: "Unken kvinnosyn" 

Margot Wallström menar att SD:s politik påminner om politik från 1950-talet. SD:s politiska förslag vittnar enligt henne om en "unken kvinnosyn". 

- Man vill inskränka aborträtten, ta bort pappamånaderna, de vill införa en samvetsfrihet och införa sambeskattning, säger Wallström i Expressen TV. 

Hon hävdar att SD inte alls värderar jämställdhetsfrågor särskilt högt. 

– Vi måste se till att rösta bort dem, se till att de inte för röster så att de får inflytande över politiken, säger Wallström och fortsätter: 

– När de inte får skylla allting på invandrarna, då blir de nervösa. 

SD har tidigare svarat på angreppen från S med skarp kritik. Men Margot Wallström menar att S varken överdriver eller hittar på. 

– Vi har bara återgett vad som finns i deras program, förslag och uttalanden. Nu är det väl dags att de står upp för dem (förslagen, reds. anm) och tar en ärlig debatt, säger utrikesministern.    

Mia Ahlberg förtydligar i Expressen TV att den svenska abortlagstiftningen är den mest progressiva och kvinnovänliga i världen. Unikt med vår lagstiftning är att det ”är kvinnan som bestämmer över sin egen kropp”. 

– Ingen annan. Inte professionen eller politiker – utan hon själv, säger Mia Ahlberg och fortsätter:

– Vi inom professionen är helt överens om att abortlagen ska vara kvar som den är i dag. 

Hallengren: SD kommer kräva inflytande

Barn- och äldreministern Lena Hallengren hävdar att SD:s politik går ut på att befästa kvinnors roll som dem i samhället som föder och fostrar barn. 

Hon kallar SD:s föreslagna sänkning av aborträtten, från vecka 18 till vecka tolv, för ”mycket allvarligt”. 

På frågan om hur sannolikt det är att SD får igenom sin politik efter valet – eftersom inget parti säger sig vilja ens samtala med partiet – svarar Lena Hallengren:

–  Vi vet inte hur det kommer se ut efter valet. Det är klart att Sverigedemokraterna kommer kräva ett inflytande från dem som kommer att styra, om man inte har säkrat upp en annan majoritet.

Hon förklarar att kampanjen handlar om att i synnerhet kvinnor ska förstå vad SD:s politik faktiskt syftar till.  

"Vi har landat i slutsatsen av medicinska skäl" 

När SD:s talesperson i migrations- och jämställdhetsfrågor, Paula Bieler, gästade "Bara Politik" i Expressen TV på söndagen kommenterade hos sitt partis förslag om sänkt abortgräns så här: 

– De flesta aborter sker redan i dag tidigare än så. Precis som i dag ska det finnas en gräns för när man gör en prövning. Vi har landat i den slutsatsen av medicinska skäl, och det är tyngre för kvinnan rent mentalt, med en massa hormoner som har hunnit komma, sa Paula Bieler. 

– Det innebär inte att det ska förbjudas därefter, vilka många försöker få det att verka som. I min värld är det inte särskilt märkligt att förflytta den här gränsen. Det kommer fortfarande att finnas en prövning, där senare abort kan beviljas, fortsatte hon. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!