Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukvården är väljarnas viktigaste fråga inför valet

Sjukvården är väljarnas viktigaste fråga inför valet, visar en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
"Alla är överens om att sjukvården fungerar illa", säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Nu har sjukvården seglat upp som den viktigaste frågan inför valet enligt väljarna, före invandringen och lag och ordning. 

Det visar en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen. 

– Jag tror att det här är är en vinnarfråga för Socialdemokraterna, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.   

I förra månadens mätning var lag och ordning den viktigaste frågan inför valet enligt väljarna. 

Nu återfinns i stället sjukvården i topp, före lag och ordning och invandringen. Och i sjukvårdsfrågan tycker väljarna att Socialdemokraterna har bäst politik. 

– Alla är överens om att sjukvården fungerar illa. Exakt varför den gör det är rätt svårt att bilda sig en uppfattning om. Där finns alla möjligheter att opinionsbilda och berätta en övertygande berättelse. Just nu är det rödgrön fördel, helt klart. Det blåser vänstervindar i sjukvårdsfrågan, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop.

Lena Rådström Baastad: ”Det måste tillföras pengar”

Socialdemokraternas partisekreterare, Lena Rådström Baastad, säger att det finns "dubbla bilder" av den svenska sjukvården. 

– Å ena sidan en sjukvård som fungerar fantastiskt när vi verkligen behöver den, å andra sidan sjukvård där du inte får kontakt så snabbt som du önskar, med inställda operationer på grund av personalbrist. Vi säger att det är investeringar i sjukvården som måste till. Det måste tillföras pengar och då finns inget utrymme för skattesänkningar. 

”Det här är i delar stora samhällsproblem som väljarna förväntar sig att vi tar på allvar”, säger Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare.
Foto: SVEN LINDWALL

Om väljarnas tre viktigaste frågor säger Lena Rådström Baastad: 

– Det här är i delar stora samhällsproblem som väljarna förväntar sig att vi tar på allvar. När vården och integrationen inte fungerar och en otrygghet växer fram, då har vi ett ansvar att inte bara stå vid sidan av utan också måste komma med lösningar. 

M kopplar greppet om lag och ordning

Samtidigt visar marsmätningen från Demoskop att Moderaterna tydligt kopplar greppet om lag och ordning – som partiet också tydligt fokuserat på.  

– Det är den viktigaste frågan bland M-väljare så det är en naturlig prioritering för dem. Och det har burit frukt, säger Peter Santesson.  

"Just nu är det rödgrön fördel, helt klart. Det blåser vänstervindar i sjukvårdsfrågan", säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.
Foto: SVEN LINDWALL

– Men om det här sedan ska ge den utdelning som de hoppas på gäller det att lag och ordning ligger kvar i toppen av dagordningen. Det är där de har ett bekymmer nu, för sjukvården är verkligen alliansens akilleshäl och i synnerhet Moderaternas akilleshäl. Det är påfallande låga förtroendenivåer för dem, fortsätter han.  

Per Nilsson, strategichef hos Moderaterna, konstaterar att det kan svänga snabbt när väljarna tycker till om vilket fråga som är viktigast. 


LÄS MER: Lag och ordning är väljarnas viktigaste valfråga 2018 


– Det intressanta inför valet är det längre perspektivet. Inför detta val pekar mycket på att trygghetsfrågor och då lag och ordning kommer att vara en prioriterad fråga för många väljare. Så har inte varit fallet tidigare val. Det är ett historiskt skifte och en stor möjlighet för Moderaterna. 

På frågan om vad Moderaterna tycker om att väljarna tycker att Socialdemokraterna är det parti som har bäst sjukvårdspolitik svarar Per Nilsson: 

– Vi kan konstatera att Socialdemokraterna nu har tappat i opinionen i flera mätningar, trots att en av deras starkaste frågor varit så mycket i fokus. Det är belastande för Stefan Löfven och regeringen att sjukvårdsköerna har ökat trots stora skattehöjningar.

”SD har starkt grepp om migrationsfrågan”

I Demoskopmätningen tycker nu något färre väljare att Sverigedemokraterna har bäst politik i invandringsfrågan – men samtidigt har paritet fortfarande klart högst förtroende i frågan. Vad tappet beror på i den här mätningen vill Peter Santesson inte uttala sig om ännu eftersom det kräver en närmare analys av siffrorna.   

– Jag vill nästan ducka den frågan. Men generellt äger de både invandrings- och integrationsfrågan. Där har de sakfrågeägarskapet. 

– Jag skulle väl säga att Moderaterna har försökt vinna tillbaka både lag och ordning och de migrationsrelaterade frågorna från SD, men det är egentligen bara i lag och ordning som de har lyckats. SD håller ett starkt grepp om migrationsfrågorna. Det är en dagordning som är tacksam för dem. 


Här är väljarnas viktigaste valfrågor

Sjukvård: 23 (+8)

Invandring: 15 (-3)

Lag och ordning: 15 (-4) 

Integration: 13 (-1)

Skola och barnomsorg: 10 (+3)

Miljö: 8 (+1)

Sveriges ekonomi: 6 (-2)

Äldreomsorg: 5 (+1)

Jobb: 3 (0)

Jämställdhet: 2 (ny kategori)

Försvar: 2 (-1)

Vet ej / ej svar: 1 (0)


Frågan: "Vilken av följande politiska frågor tycker du är viktigast just nu?"


Resultat i procentandelar


Urval: Minst 1000 intervjuer/månad, slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel

För att korrigera eventuella skevheter i urvalet är resultatet vägt med avseende på partival, kön och ålder


Mars 2018: 1 155 intervjuer (5-12/3 2018)


Det parti väljarna anser har bäst politik i sakfrågan 


Sjukvård: S

Invandring: SD

Lag och ordning: M

Integration: SD

Skola och barnomsorg: S

Miljö: C/MP

Sveriges ekonomi: M

Äldreomsorg: S

Jobb: M

Jämställdhet: S

Försvar:

Företagande:Frågan: "Vilket parti tycker du har bäst politik inom...?"


Resultatet i procentandelar

För att korrigera eventuella skevheter i urvalet är resultatet vägt med avseende på partival, kön och ålder


Mars 2018: 1 155 intervjuer (5-12/3 2018)


Mätinstitut: Demoskop

Beställare: Expressen