Sjöstedts nya besked – för att rädda Löfven

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gästar kvällens "Bara Politik".
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sjöstedt är beredd att släppa fram en S-ledd regering där Jan Björklund och Annie Lööf ingår.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf.
Stefan Löfven höll pressträff i Rosenbad, några dagar efter valet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterledaren Jonas Sjöstedts nya besked för att rädda Stefan Löfven: 

Han är beredd att släppa fram en S-ledd regering där Annie Lööf och Jan Björklund ingår – även om det egna partiet stängs ute. 

– Det kan komma lägen där man måste förhandla för att lösa en svår situation, och därför utesluter vi inte det, säger han i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV. 

I valrörelsen var Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tydlig med att han inte i något läge kommer att stödja en regering där borgerliga ministrar ingår. 

Men i det svåra parlamentariska läge som nu råder har han ändrat sig. 

Om Stefan Löfven tar in Annie Lööf och Jan Björklund, kan du stödja en sådan regering?

– Vi stöder aldrig en regering utan att få något i utbyte, att få politiskt inflytande. Det kan vara att vi gör budgeten ihop eller att vi gör andra saker. Vi är alltid beredda att sätta oss ned och förhandla för att få igenom vänsterpolitik – det är mitt besked nu också. Men det är möjligt att det kommer att behövas för att bilda den regeringen, säger han i Expressens politikmagasin "Bara Politik" som sänds på onsdagskvällen.  

Men i valrörelsen lät det lite annorlunda. Då var du inte intresserad av att stödja en regering med borgerligt inslag?

– Nej alltså, vi vill helst ha en regering utan borgerliga partier, det gäller fortfarande. Men det kan komma lägen när man vet valutslaget då man måste förhandla för att lösa en svår situation, och därför utesluter vi inte det – även om vi fortfarande föredrar en regering utan borgerliga inslag.

Jonas Sjöstedt utesluter inte heller att Vänsterpartiet kan stödja en borgerlig kandidat till talmansposten i omröstningen på måndag. 

– Jag tycker det naturliga är att vi gör som vi gjort förut. Störst parti från störst block har talmannen, sen har största parti från det andra blocket vice talman. Men skulle det bli en stor förhandling, då är vi gärna med och hittar en helhetslösning. Om det inte sker tycker jag att Socialdemokraterna ska sätta upp en kandidat till talmansposten. 

Sjöstedt vill bli vice statsminister

Vänsterledaren håller samtidigt fast vid att han borde bli vice statsminister – om partiet får en plats i nästa regering. 

– Det är helt rimligt om vi är en del av regeringen och vi är näst största parti där, då bör jag vara det. 

I kvällens program sågar han samtidigt statsministerns uttalande om att blockpolitiken är fördummande. 

– Jag tycker att motsättningen mellan höger och vänster är politikens huvudmotsättning, den är naturlig. Jag tror det är bra att politiken har tydliga skillnader. 

Jonas Sjöstedt kommenterar också Sverigedemokraternas nominering av Björn Söder till posten som andre vice talman.

– Björn Söder har talat om att judar och samer inte är svenskar. För mig är det helt oacceptabelt att någon som företräder Sverige som talman har den typen av värderingar. Därför kommer vi under inga omständigheter att rösta för Björn Söder. 

Tror inte Lööf lockas

Jonas Sjöstedts besked om att ställa sig bakom en S-regering där C och L ingår kommer efter flera veckors spekulationer om regeringsbygget. Socialdemokraterna har länge gjort tydligt att de vill samarbeta, och tidigare statsminister Göran Persson (S) har kallat partierna ”de nya vågmästarna i svensk politik”. 

I en webbundersökning som Expressen skickade ut till liberala och centerpartistiska politiker i landet svarar nära hälften att deras partier bör lämna alliansen för att bilda regering med Socialdemokraterna, om det inte finns någon annan lösning. 

Men både Liberalerna och Centerparitet har utåt varit eniga i sin kommunikation: alliansen som regeringsalternativ och Ulf Kristersson som statsministerkandidat. 

Olof Johansson, ledare för Centerpartiet 87-98 som då inledde ett nära samarbete med Socialdemokraterna, tror inte att Jonas Sjöstedts besked har någon större betydelse för att locka Annie Lööf till en S-regering.

– Nja. Det spelar väl inte så stor roll i sammanhanget. Om man ser till resultat tror jag inte att det spelar någon roll. Centerpartiet har alltid varit inriktat på att uppnå resultat. Så resonerade jag.

Du tror att hon håller fast vid alliansen?

– Så länge de inte ger Sverigedemokraterna inflytande. Då kommer hon att sätta stopp. Det har hon sagt hela tiden och det utgår jag från. Hon är mer bestämd än vad folk har klart för sig.

Johansson lanserar en egen nyckel till hur regeringspusslet bör hanteras nu.

– Det finns ett annat spår som jag tänker framföra, vilket är att moderater och socialdemokrater ska sätta sig ner och diskutera hur man ställer Sverigedemokraterna offside. Hittills har jag inte hört någon som har sagt det, säger Olof Johansson.

En S+M-regering?

– Nej. Men de kan bestämma, så man slipper alla spekulationer om vad Sverigedemokraterna ska få för inflytande. Det blir ointressant i samma ögonblick som Socialdemokraterna och Moderaterna kommer överens om hur de ska hantera SD. De har varit överens förut. Även om de inte vill sitta i samma regering så kan de väl snacka med varandra. Det kan vara en bra övning, för den person som blir statsminister ska kunna snacka över blockgränserna. 

”Sannolikheten ökar om Lööf får bli statsminister”

Förre Folkpartiledaren Lars Leijonborg vill inte gissa om Vänsterpartiets markering kan ha betydelse för regeringsbygget.

– När det kommer till rena förhandlingsfrågor är det Jan Björklund och Annie Lööf som måste svara. Jag vill inte spekulera så konkret.

När Lars Leijonborg gästade ”Bara Politik” förra veckan sa han att väljarna antagligen skulle reagera starkt på en situation där C och L blir stödparti åt en S-regering. 

– Jag tror att sannolikheten ökar om Annie Lööf får bli statsminister, det är så långt jag har gått. Då blir det mer tydligt att de inte bara är stödparti utan också har ett verkligt inflytande, säger Leijonborg. 


"Bara Politik" sänds på onsdagskvällen mellan 19.00-20.00 i Expressen TV och i ComHem/Boxer (kanalplats 43). 

Kvällens program – minut för minut

19.00: Direktsändningen startar från studio 1 på Kungsholmen i Stockholm. 

19.01: Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali frågas ut. 

19.15: Utfrågning av Vänsterledaren Jonas Sjöstedt. 

19.30: Nyhetssammanfattning. 

19.33: Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lawen Redar frågas ut. 

19.45: Stefan Löfven om läget i svensk politik just nu. 

19.46: Krishanteraren och medietränaren Jeanette Fors-Andrée om partiernas olika strategier före och efter valet.