Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt: ”Vi kan komma ut som de stora vinnarna”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt inför utdelandet av valsedlar på Midsommarkransen gymnasium under valdagen Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter förra valet fick Jonas Sjöstedt (V) kalla handen av Stefan Löfven – han var inte välkommen till förhandlingsbordet. 

Nu ser Vänsterpartiet ut att göra ett betydligt bättre val – och Sjöstedt har vice statsministerposten i sikte. 

– Att ge stöd utan att vi får inflytande är inget alternativ, säger Jonas Sjöstedt.

Med bara timmar kvar tills vallokalerna stänger stiger temperaturen ytterligare kring hur en regeringsbildning kommer att se ut efter valresultatet på söndagskvällen. Jonas Sjöstedt (V) ser det inte som otroligt att han kan bli vice statsminister – eller att Vänsterpartiet får posten som tredje vice talman.

– Det är mycket möjligt att vi får en tredje vice talman om vi blir fjärde största parti men det kommer vi att berätta efter valet vem det blir i så fall.

Vem vill ni se som talman i riksdagen?

– Det tycker jag är rimligt att det avgörs av valet. Blir rödgröna störst då är det naturligt att talmannen går till S. De kommer kanske att samråda med oss men det är de som nominerar en person. Det ska följa en partiordning. Vi vill inte ha Björn Söder (SD). 

Kommer du att acceptera och stötta Stefan Löfven även om du inte får sitta i regering?

– Vi är beredda att sitta i en regering och att budgetförhandla men att ge stöd utan inflytande är inget alternativ. Det finns inte. Men vi är beredda att förhandla om vi får inflytande med vår politik. 

Kommer du att ta rollen som vice statsminister?

– Vi är beredda att ta fullt regeringsansvar även om vi är beredda att förhandla om budget också. I det ingår att vi också är redo att ta vice statsministerposten om vi blir näst största parti i regeringen. 

”Vi håller ihop den rödgröna sidan”

– Föregående val har det ändå funnits en acceptans. Reinfeldt avgick ju på valnatten när han hade förlorat. Han drog konsekvenserna av att de var mindre än de rödgröna. Men det verkar som att de nu inte vill göra det längre. Då finns risk att vi får en kaotisk situation där Jimmie Åkesson kan få inflytande i en väldigt svag borgerlig regering. Det vi kommer att göra är att hålla ihop den rödgröna sidan.

Valets slutspurt tycker han har varit delad. 

– Det finns två bilder. Den ena bilden är den stora valdebatten. Det har varit hetsigt. Diskussionen i sig har varit mer i fokus än själva sakfrågorna. Jag har saknat de politiska debatterna om var vi ska. Vår egen valrörelse har varit den bästa jag varit med om. Vi har verkligen byggt en rörelse. Vi har ökat med 8 000 medlemmar under våren. Det är en vänstervåg av unga människor. Alla medier har granskat SD och spelet. Men under deras radar har vi byggt upp den här rörelsen. Nu slår den ut i valrörelsen och vi kan komma ut som de stora vinnarna. Ingen har sett det komma, men vi har det. 

 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till  

VAL 2018: Det här händer om SD blir största parti

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!