Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt kräver stopp för fler miljarder till EU

Jan Björklund, L, och Jonas Sjöstedt, V, möttes i EU-debatt i TV4 Nyhetsmorgon under ledning av Tilde de Paula och Sebastian von Sivers Haage. Foto: TV4
Jonas Sjöstedt. Foto: SVEN LINDWALL
Jan Björklund. Foto: SVEN LINDWALL

EU vill ha 15 miljarder mer per år i avgift från Sverige.

– Nej vi behöver pengarna till vår välfärd! säger Jonas Sjöstedt, V.

Liberalernas Jan Björklund anser däremot att en ökad avgift är rimlig.

– En gemensam flyktingpolitik kostar pengar, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

De två partiledarna möttes i en tidvis hetsig EU-debatt i TV4:s morgonstudio på tisdagen.

Vänsterpartiets ledare är skeptisk till pengarullningen i Bryssel, säger han. 

Vi höja årsavgiften till EU för Sverige

I förra veckan gick EU-kommissionen ut med att man vill höja avgiften kraftigt i långtidsbudgeten. För Sverige innebär det en höjning av avgiften med i runda tal 15 miljarder kronor per år.

Det är oacceptabelt menar Jonas Sjöstedt.

– Jag tycker det är obetänksamt att bara ösa in pengar i något som inte fungerar. Jag tycker man ska kräva att EU blir mer effektivt och det är viktigt att Sverige markerar: Nej inte 15 miljarder mer till EU varje år. Vi ska ha det till vår välfärd, dundrar Sjöstedt i TV4-duellen.

 

https://twitter.com/bjorklundjan/status/993716591241162754

 

Jan Björklund och Liberalerna menar att en ökad avgift till EU kan vara motiverad. Att gemensamt bekämpa klimathot, terrorism och flyktingkatastrofer är inte gratis, påpekar L-ledaren.

– Flyktingar drunknar i Medelhavet för det finns ingen fungerande sjöräddning eller gränsbevakning. Det är en av de riktigt stora sakerna man tänker sig bygga, men det är klart att fartyg och personal kostar pengar.

"Opinionen kommer svänga om euron"

Björklund anklagar Vänsterpartiet för att agera populistiskt i EU-frågan. "Det är lättare att sjunga Internationalen än att leva den", skriver han på Twitter.

– Du skäller på allt som går att kritisera, men sedan har du ingen lösning mer än att Sverige ska gå ur samarbetet, hävdar Liberalernas partiledare i EU-debatten på TV4.

EU:s beslutande församling kommer att kräva mer pengar till olika projekt. Och höjd avgift i från Sverige och andra nettobetalare. Foto: LISA MATTISSON EXP

Sjöstedt:

– Jag tror på samarbete mellan länder, men jag tycker inte EU ska bli en superstat. Jag tror också ni är okloka när ni säger att vi ska ha en gemensam valuta. Alltså euron är ju lite av ett fiasko sett till den ekonomiska utvecklingen.

Björklund är fortfarande övertygad att den svenska opinionen kommer att svänga, beträffande att byta kronor mot euro.

– Det är en viktig förutsättning när vi ska möta konkurrensen från Kina och Asien, menar L-ledaren.