Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt höll dragning – om hemliga avtalet

Jonas Sjöstedt Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Stefan Löfven Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES

Jonas Sjöstedt hävdar att han slutit en hemlig överenskommelse med Stefan Löfven. 

Inför onsdagens besked höll V-ledaren en dragning för både partistyrelsen och riksdagsgruppen – där han redogjorde för innehållet, enligt en källa inom partiet. 

– Det var ett tillräckligt stort steg framåt för att få en majoritet att vilja släppa fram honom. 

Jonas Sjöstedt uppger i SVT:s ”Aktuellt” att dokumenten i fråga handlade om ”minnesanteckningar” – och kallar mittenuppgörelsen för ett ”tröstpris” för Liberalerna. 

Vänsterpartiet har sagt sitt. 

På onsdagen meddelade partiledaren Jonas Sjöstedt att de kommer släppa fram Stefan Löfven i fredagens statsministeromröstning. 

Timmar senare meddelade talmannen Andreas Norlén att han nominerar Stefan Löfven som nu står vid gaveln till en ny mandatperiod som Sveriges statsminister. 

Jonas Sjöstedt hävdade att han har slutit en hemlig överenskommelse med Stefan Löfven för att få Vänsterpartiet att släppa fram S-ledaren. 

– Den innebär att vi har klargjort tydligt ett antal punkter mellan oss som bägge har accepterat. Den kommer inte att publiceras, utan det är en intern överenskommelse, sade Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt avslöjade inte vad avtalet handlade om, men var under presskonferensen tydlig med att V kommer rösta för att avsätta Stefan Löfven vid lagförslag om marknadshyror eller uppluckring av arbetsrätten.

Jonas Sjöstedt höll dragning om hemliga avtalet 

Liberalernas Jan Björklund tog emellertid V-ledarens kommentar med ro. 

– Nej. Något hemligt avtal tror jag inte finns, sa han och skrattade. 

En källa inom Vänsterpartiet uppger för Expressen att Jonas Sjöstedt höll en dragning för såväl partistyrelsen som riksdagsgruppen. 

Där redovisades det som V-ledaren och Stefan Löfven kommit fram till vilket är ”i stora drag” det som ingår i överenskommelsen mellan de två partiledarna.  

– Det var ett tillräckligt stort steg framåt för att få en majoritet i partistyrelsen och riksdagsgruppen att vilja släppa fram Stefan Löfven, säger V-källan. 

Jonas Sjöstedt har inte berättat vad dokumentet bestod av. 

Jonas Sjöstedt om ”hemliga avtalet”

Men i ”Aktuellts” sändning i SVT uppgav partiledaren att det rörde sig om ”minnesanteckningar”. 

– När man sitter och kommer överens om saker så gör man ju lite minnesanteckningar. Det är inte mer än så, säger han i programmet. 

SVT: Är det inte viktigt för väljarna att veta vad ni kommit överens om?

– Jag har i dag berättat om de viktigaste delarna. Jag har berättat om att vi kommer samarbeta med S på viktiga områden. vi har en samsyn som gör att vi ibland kan göra saker tillsammans. Jag har berättat om att våra fina reformer kommer vårdas, vara kvar och delvis återinföras. Men jag har också berättat om att vi absolut inte var överens om den här högerpolitiken och där blir vi ett rent oppositionsparti mot den här regeringen som kraftigt går åt höger jämfört med tidigare. 

På frågan från programledaren Nike Nylander om hur överenskommelsen ska fungera svarar Jonas Sjöstedt: 

– Om man gör en överenskommelse om att vi inte ska samarbeta, men dagen efter pratar Stefan Löfven och jag om hur vi ska samarbeta, då funkar ju inte den. Liberalerna får ha den som tröstpris, men den har upphört att fungera. 

– Vi har kommit överens om är två saker. Det ena är att vi ska samarbeta på en del områden som inte är budget och den här överenskommelsen. Det andra är att alla de fina jämlikhetsreformerna som vi fått igenom ska finnas kvar. 

Carl Bildts förvåning: ”Löfven måste vara rasande”

Efter Jonas Sjöstedts presskonferens skrev den tidigare statsministern Carl Bildt (M) på Twitter: 

”Löfven måste vara rasade på Sjöstedt för att han talade om det. Också jag var förvånad - inte över att det fanns, utan att Sjöstedt bekräftade och sade att det var hemligt.”

https://twitter.com/CBildt/status/1085515000964362240