Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt: Så ska vi tvinga Stefan Löfven att lyssna

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, intervjuas i Ekots Lördagsintervju.Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Han har hotat att väcka misstroende mot den nya regeringen om de inför marknadshyror eller försämrar arbetsrätten.

Nu avslöjar V-ledaren Jonas Sjöstedt att partiet förbereder hur de ska få igenom ytterligare V-förslag.

– Vi har talat intensivt med fackföreningsrörelsen och smidit planer, säger han i Ekots lördagsintervju.

När S, C, L och MP presenterade sin regeringsöverenskommelse för en dryg vecka väckte den ramaskri inom Vänsterpartiet som ansåg att majoriteten av förslagen var ren högerpolitik.

Partiet hotade att fälla Stefan Löfven som statsminister, men efter sista-minuten-förhandlingar mellan Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven valde V att inte rösta nej till S-ledaren utan i stället hota med att väcka misstroende om den nya regeringen väljer att införa marknadshyror på nyproducerade lägenheter eller försämra anställningsskyddet.

– Jag är helt övertygad om att regeringen inser att den kommer inte ens vilja lägga fram de här förslagen, det är mitt mål. Är de så okloka att de gör det då kan jag ta ett nyval, säger Jonas Sjöstedt i Ekots lördagsintervju.

Sjöstedt kritisk till Löfven

Men V har nu inlett samarbeten med andra rörelser för att försöka trumfa igenom mer av sin politik.

– Det är klart att vi har många tankar om hur vi ska förhindra att Sverige blir så ojämlikt. Det går allt ifrån att vi den här veckan har talat intensivt med fackföreningsrörelsen och hyresgäströrelsen och smidit planer ihop hur vi ska göra till att vi kommer använda alla de verktyg man har i riksdagen när man faktiskt är vågmästare, säger Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven röstades i går igenom som statsminister.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han är samtidigt skarpt kritisk till att Stefan Löfven gått med på att en av punkterna i regeringsöverenskommelsen gäller ändringar i arbetsrätten, då Sjöstedt menar att det är något som politikerna inte ska lägga sig i utan låta fackföreningsrörelsen komma överens om med Svenskt näringsliv.

– Att en gammal fackföreningsordförande säger sig vilja lagstifta om det här ä obegripligt. Stefan Löfven var ordförande för metall och att han går med på det här, det begriper jag inte, säger Jonas Sjöstedt.

"Drömt om att få regera med borgerliga partier"

Han fortsätter:

– Alltid annars säger han att vi ska respektera den svenska modellen. Men bara för att han har drömt om att få regera med borgerliga partier så är det plötsligt inte lika viktigt längre. Vi köper inte det.