Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Sjöstedt gömde flykting: ”Medmänskligt”

Efter sju år som ledare för Vänsterpartiet är kanske Jonas Sjöstedt mer synlig än någonsin tidigare. Men han hinner fortfarande baka bullar och hjälpa hemlösa.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt har varit partiledare för Vänsterpartiet i sju år. Men som riksdagens enda vänsteropposition denna mandatperiod är han kanske mer synlig nu än någonsin. 

I en intervju med Expressen hyllar han den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra, berättar han om varför han delar ut hembakat bröd i sin trappuppgång – och om när han gömde flyktingar. 

– Jag var med och hjälpte en politisk flykting från Turkiet under ganska lång tid, säger han. 

Den var den 2 oktober och regeringsbildningen gick i högspinn när V-ledaren Jonas Sjöstedt, 54, passade på att ta med sig hembakade bullar till ett av de många mötena med talmannen Andreas Norlén (M). Något som uppmärksammades när han även frikostigt bjöd riksdagsjournalisterna på de överblivna bullarna. 

Det var otroligt goda bullar. Mkt smör och kardemumma”, recenserade talmannen bullarna. 

https://twitter.com/jsjostedt/status/1047055684804775936

Bland de som jobbar – eller bor – nära Jonas Sjöstedt rycker nog ingen på ögonbrynen vad gäller bullarna till talmannen. De är vana. 

När vi träffas för en längre intervju i riksdagsbiblioteket, i samma lokaler som Vänsterpartiet nu har sitt kansli, säger Jonas Sjöstedt att det är en kombination av att han går upp tidigt på morgonen – ibland redan vid 05.30 – gillar ”att pyssla” och är ”lite huslig” som gör att det ofta blir väldigt mycket hembakat. Ofta för mycket. 

Så när han inte ger hembakat till talmannen delar han ofta ut bröd, inte sällan från Zeina Mourtadas recept, till personalen på Vänsterpartiets riksdagskansli. Eller till grannarna i trappuppgången där han bor, säger han. 

– Det är en social grej. Jag tycker om det. Att man hjälper varandra. Grannen under kommer upp med älgkött och jag kommer med bröd. 

Hjälpt hemlösa under flera år

Jonas Sjöstedt lever tillsammans med tvillingarna Greta och Tor samt frun Ann Måwe, som är diplomat och vars tjänstebostad på Östermalm de bodde i fram till 2016. Något V-ledaren inte sällan hånades för, eftersom det inte ansågs vara ”typiskt en vänsterpartist” att bo där. 

Det är det där de bor nu, i en andrahandslägenhet i Hägersten, där hela 27,9 procent röstade (valdistrikt Hägersten 15 Svandammen) på Vänsterpartiet i riksdagsvalet. 

KÄRLEKEN. Under valrörelsen fick frun Ann Måwe dra det stora lasset, medan det nu i stället är lika – eller Jonas Sjöstedt – som gör något mer. – Vi delar på städningen och matlagningen. Tvätten tar jag mer, säger han om hemmalivet i Hägersten, där makarna nu bor.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under valrörelsen blev bland annat en frågestund med Jonas Sjöstedt på Instagram uppmärksammad. En av frågorna från väljarna var: ”Jag har blivit så kär i dig, vad ska jag göra” – varpå Jonas Sjöstedt lade upp en bild på sig själv i blå keps när han är i skogen och svaret: ”Hitta en bra kille som liknar mig”. 

Du framstår lätt som en väldigt vänlig person privat. När han betedde du dig riktigt illa senast?

– Jag kan bli arg, även om det är sällan. Och ännu mer sällan nu för tiden. Men jag kan ta rätt tuffa fajter i politiken, även inom mitt eget parti. Där kan jag vara väldigt tydlig med hur jag vill att saker ska vara och kämpa för det.

Så hur är du som ledare?

– Jag känner att jag har en stark position och att jag blir lyssnad på. Och att det för det mesta, inte alltid, blir som jag vill. Det tror jag hänger ihop med förmågan att lyssna in andra. För jag har ingen auktoritär ledarstil, det har jag inte. 

Kritiken om att Vänsterpartiet med Sjöstedt som ledare är toppstyrt – som bland annat den tidigare kollegan Rossana Dinamarca påtalat – avfärdar han. 

– Vi följer en klassisk, demokratisk organisationsmodell. 

Gömde flyktingar

Den 29 januari postade organisationen Hemlösa.se en video på Facebook där Jonas Sjöstedt syns stå och fixa med några termosar med kaffe på Vasagatan i Stockholm för att ge frukost till hemlösa. Ett engagemang han haft i flera år utan att göra en sak av det.

”Frukostutdelning i morse kl 06:15 med Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet Fina Jonas som kommer då och då och hjälper hemlösa och Hemlösa.se med ödmjukhet och kärlek”.

https://www.facebook.com/hemlosa/videos/frukostutdelning-i-morse-kl-0615-med-jonas-sj%C3%B6stedt-partiledare-f%C3%B6r-v%C3%A4nsterparti/585134291899309/

När Expressen frågar om det finns fler saker han gör utan att berätta om det kommer han inte på något särskilt, utöver brödet då. 

Har du gömt flyktingar någon gång?

– Jag har gjort det när jag var yngre, kanske 21-22. Jag var med och hjälpe en politisk flykting från Turkiet under ganska lång tid, som sedan fick asyl när han omprövade sitt fall.

Skulle du kunna göra det igen, i den roll du har nu?

– Ja, det skulle jag kunna tänka mig att göra. Jag tycker att det finns något väldigt medmänskligt i det. Och jag tycker också att alla de som engagerat sig för att flyktingar ska få en plats i det svenska samhället är en väldigt fin sida av Sverige. Det är vackert.

Vilken av de andra partiledarna har du bäst personkemi med?

– Jag har haft lätt att komma överens med Annie Lööf. Vi har mötts i många debatter genom åren också. Det har funnits en respekt, trots stora politiska skillnader.

Jonas Sjöstedt passar också på att hylla den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra, som han ”av en slump” nyligen gjorde en gemensam intervju med om politikens villkor. Detta då de träffades när de båda besökte Sveriges radio i olika ärenden. 

– Vi började prata med varandra som vi brukar göra när vi ses. Då var det någon som förstod att vi har ganska bra kontakt med varandra och så blev det en grej av det. 

– Många har uppfattat henne som ganska stel som partiledare, men jag har alltid sett en annan sida som är lite mer självironisk och med en del humor. 

Hade du rentav föredragit henne som partiledare för Moderaterna? 

– Moderaterna väljer sin egen partiledare. 


KEMI. Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) på Nobelfesten. ”Jag har haft lätt att komma överens med Annie Lööf genom åren”, säger Sjöstedt.
Foto: PELLE T NILSSON / PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES