Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s valstuga har brunnit – misstänks vara anlagd

Sverigedemokraternas valstuga i Linköping har blivit totalförstörd i natt.
Foto: Emelie Klasson

Under natten har Sverigdemokraternas valstuga i Linköping brunnit. 

Polisen misstänker att branden är anlagd. 

– Vi har en del uppgifter från vittnen som tyder på det, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen region öst. 

Polisen fick larmet vid 01.50-tiden på natten till tisdagen. 

– Det var en valstuga på Trädgårdstorget, mitt i centrala Linköping, som brann. Vi åkte dit tillsammans med räddningstjänsten, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen region Öst. 

Valstugan som har brunnit tillhör Sverigedemokraterna. Stugan har totalförstörts. 

– Vi misstänker att branden är anlagd. Vi har en del uppgifter från vittnen som tyder på det och vi har gjort en del kontroller och pratat med en del personer på platsen. Men vi har ingen som är formellt misstänkt för det här brottet. Stugan är tydligen förstörd, så den går inte att använda. 

Foto: Emelie Klasson

SD: ”Väldigt upprörande”

Händelsen är rubricerad som skadegörelse genom brand. 

– Vi har en del uppgifter, så vi har lite att jobba på, säger Thomas Agnevik. 

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen och har undersökt om det finns övervakningskameror som kan ha bilder på det inträffade. 

Jonas Andersson, ordförande för SD i Linköping, ser branden som ett försök att störa partiets valrörelse. 

– Det är väldigt upprörande och provocerande, men vi kommer inte att ge oss för det. Vi kommer att ställa om och försöka bedriva en så bra valrörelse i alla fall. Vi kommer så klart se till från vår sida att det blir polisanmält och göra vad vi kan för att det här ska klaras ut. 

Polisen ser allvarligt på händelsen.

”Brott som kan kopplas till den pågående valrörelsen har prioritet inom Polismyndigheten och ska utredas skyndsamt”, skriver de på sin hemsida. 

Polisen efterlyser tips 

Polisen efterlyser vittnen till branden. Bland annat söker man en person som setts lämna Trädgårdstorget strax efter att branden startade. Personen rörde sig mot Nygatan och ner mot Lilla torget, eventuellt på cykel. 

Polisen vill också komma i kontakt med två män som ska ha befunnit sig på Trädgårdstorget vid 23.30. Männen var i kontakt med två tonåringar som var inblandade i en dispyt. Strax därefter blev en av tonåringarna rånad. 

– Vi vill gärna komma i kontakt med männen eftersom de kan ha sett eller hört något som kan hjälpa till att klara upp ett rån, där en tonåring blev misshandlad. Även om man själv inte tycker att man har sett något som verkar viktigt, så är det ofta så att den information man har kan hjälpa polisen framåt i utredningen, säger kammaråklagare Helene Gestrin. 

Har man sett personer i centrala Linköping strax före eller strax efter branden klockan 01.50 ska man ringa polisen på 11414. 

På tisdagseftermiddagen var ingen gripen.