Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD: ”Helt vansinnigt hur de beskriver oss”

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Expressen skärmdump RFSL:s debatt under Pride
Foto: TT NYHETSBYRÅN

SD var som enda riksdagsparti inte inbjudna att delta i Stockholm Pride. 

Nu svarar partiet på påståendet om att de skulle vara homofobiska som övriga partiledare stämde in i under debatten. 

– Det är helt vansinnigt, dels hur de beskriver oss och hur alla lydigt stämmer in i detta, säger SD:s presschef Henrik Vinge. 

Det var på fredagen som RFSL som en del av Stockholm Pride anordnade partiledardebatt i Kulturhuset i Stockholm. 

Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna var inbjudna. Partiet representerades i stället av en uppblåsbar elefant på scenen. 

Brukar inte vara inbjudna

Nu svarar Sverigedemokraterna själva för första gången på att de inte bjudits in. 

– Det är så det brukar vara, jag tror aldrig vi har blivit inbjudna till Pride. Vi förväntade oss inte att bli det, säger SD:s presschef Henrik Vinge. 

Hade ni kommit om ni blivit inbjudna?

– Jag vet inte, det har blivit väldigt politiserat, det är därför de inte bjuder in oss. Det beror på omständigheterna. 

LÄS MER: SD inte inbjudna till RFSL:s partiledardebatt 

Fick vifta med flaggor 

En bit in i RLSL:s partiledardebatt fick partiledarna var sin pride-flagga som de skulle vifta med om de höll med i ett påstående. När moderatorn sade: "SD är ett homofobiskt parti som vi vägrar att samarbeta med räckte alla partiledare upp flaggan. 

Sist, och mest försiktig, i sin flaggviftning var KD-ledaren Ebba Busch Thor. Hon har tidigare berättat för Expressen att anledningen till detta är att hon blev besviken på att SD inte var inbjudna. 

"Det är helt vansinnigt"

– Det är helt vansinnigt, dels hur de beskriver oss och hur alla lydigt stämmer in i detta. Det finns ingenting som talar för att det skulle vara så, vi har ett antal öppet homosexuella företrädare i vår riksdagsgrupp och ser man över hela landet med företrädare för kommun och landsting så är det dussintals människor, säger Henrik Vinge. 

Han menar att Pride har blivit politiserat och att man gör partipolitik av något som inte hade behövt vara det. 

LÄS MER: Busch Thors kritik mot Prides debatt: "Hade tackat nej om vi vetat" 

RFSL: "Handlar om grundideologi"

RFSL har tidigare sagt att anledningen till att man inte bjöd in SD handlar både om partiets ideologi och att de inte röstat för HBTQ-reformer 

– Dels handlar det om grundideologi, SD delar in människor och utgår från att det finns ett rätt sätt att vara på. Vi vill vara tydliga med att säga att det i deras politik inte finns utrymme för den mångfald som vi är och vill se, säger Sandra Ehne och fortsätter: 

– Dels handlar det om faktisk politik. De har inte röstat för en enda reform som skulle göra HBTQ-personers liv bättre och de backar inte en enda fråga som vi driver. 

Henrik Vinge vänder sig dock mot den bilden och menar att man från partiets sida har drivit frågan om islamiseringen som han menar är det stora hotet mot HBTQ-personer.

I helgen kunde Expressen avslöja att SD:s riksdagsledamot David Lång velat kriminalisera Prideparaden som förargelseväckande beteende, och att partisekreteraren Richard Jomshof beskrivit transpersoner som inte steriliseras eller kastreras vid könskorrigering för ”freakshow”