SD:s stenhårda angrepp mot S – långfilm om partiets historia

På onsdagen släppte Sverigedemokraterna en lång kampanjfilm - som bara handlar om Socialdemokraterna.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT NYHETSBYRÅN /Montage
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna går till hårt angrepp mot Socialdemokraterna.

Partiet har spelat in en långfilmslång dokumentär om Socialdemokraternas historia.  

”Det här är historien om Socialdemokraterna så som den aldrig har berättats förut”, säger berättarrösten.

Socialdemokraternas partisekreterare, Lena Rådström Baastad, kallar utspelet för ”absurt”.

Valet är bara en dryg månad bort och det är tydligt vilka SD ser som sin stora huvudmotståndare. 

På onsdagen släppte Sverigedemokraterna en lång kampanjfilm - som bara handlar om Socialdemokraterna. 

Den 1 timme och 45 minuter långa filmen går igenom delar av regeringspartiets historia och fokuserar på rasbiologi, antisemitism och tvångssterilisering.

Joakim Wallerstein, kommunikationschef på Sverigedemokraterna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Filmens innehåll: Rasbiologi och hat

Bilder på statsminister Stefan Löfven blandas med marscherande soldater med hakkors och läkare som mäter skallar. Citat från gamla S-politiker läses upp, exempelvis vad den framstående socialdemokratiske politikern Fabian Månsson skrev om polska och ukrainska gästarbetare i ungdomsförbundets tidning ”Fram” år 1903:

”Genom hvarje svenskt sinnad mans ådror går en skälfning af raseri och man får en obetvinglig lust att tvätta sina händer i utländska skojares blod.”

Filmen avhandlar även bland annat den berömda socialdemokratiska professorn Bengt Lidforss, som i början av 1900-talet uttryckte att uppblandning med lägre stående raser skulle leda till en ”ödesdiger rasförsämning”. I filmen förklaras sedan att en gata i hans hemstad Lund är uppkallad efter honom – samt att ett monument har rests till hans minne. Socialdemokraterna har även en fond till hans ära, enligt filmen.

Skärmdump ur filmen ”Ett folk, Ett parti – Socialdemokraternas historia”.
Foto: Samtiden

SD:s kommunikationschef: ”Viktigt med perspektiv”

Joakim Wallerstein är kommunikationschef på Sverigedemokraterna. Partiet äger tidningen Samtiden, som står som avsändare till filmen.

–  Vi har varit med och stöttat Samtiden att göra den här filmen för att vårt partis historia dyker upp titt som sätt. Andra partier har gjort det till en valfråga, säger Joakim Wallerstein.

Han fortsätter:

– Vi har blivit hårt granskade, med all rätt. Men vi tycker också att det är viktigt med lite perspektiv. Vår historia och de snedsteg vi har gjort har mest skadat oss själva. Socialdemokraternas historia handlar om saker som har drabbat folk på riktigt, säger Joakim Wallerstein, som bland annat tar upp tvångssteriliseringarna som exempel.

Varför tar ni bara upp Socialdemokraterna?

– De har historiskt sett gjort värst saker, och varit det parti som varit bäst på att hålla sin historia hemlig, säger Joakim Wallerstein och fortsätter:

– Det kan vara intressant att titta på alliansens, och i synnerhet Centerns, historia efter valet.

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.
Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna: ”Absurt”

Socialdemokraternas partisekreterare, Lena Rådström Baastad, kommenterar filmen i ett sms:

”Det är ingen hemlighet att det fanns starka antisemitiska strömningar och tankar om ras i Sverige på 30-talet. Men att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt”, skriver hon och fortsätter:

”Bildandet av rasbiologiska institutet är ett exempel på dåtidens strömningar, det kom till genom en enig riksdag stödd på den tidens akademi då sådana tankar betraktades som en vetenskap.”

Lena Rådström Baastad.
Foto: SVEN LINDWALL

Därefter går Lena Rådström Baastad till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna:

”När de flesta av oss tack och lov har lämnat dessa tankar bakom oss och tar avstånd, kan vi se hur Sverigedemokraterna fortfarande idag lyfter rasbiologiska termer i sitt principprogram, så som 'nedärvd essens' och att de inte tror på att alla människor föds lika. Ett annat exempel är förstås andra vice talman och SD:s f.d. partisekreterare Björn Söder som ju sade så sent som i juni i år att samer och judar inte är svenskar."

Kritiken mot S från skaparen av filmen

Dick Erixon är chefredaktör för den SD-ägda tidningen Samtiden, som har producerat filmen. Han ställer sig kritisk till den socialdemokratiska partisekreteraren Lena Rådström Baastads försvar. 

– Det gäller exempelvis erfarenheterna från andra världskriget. Man skyler över och bortförklarar i stället för att ta ansvar.

Dick Erixon, chefredaktör för Samtiden.
Foto: ANDERS WEJROT / GT/EXPRESSEN

Men det var ju även andra partier som stöttade politiken under exempelvis andra världskriget? Det var inte bara Socialdemokraterna?

– Nej, det var det inte. Men det är Socialdemokraterna som så gärna vill prata om rötter men struntar i att ansvar för sina egna. Man kan inte skylla ifrån sig på andra, utan måste ta ansvar för vad det egna partiet har gjort.