Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s ilska efter andre vice talman-kuppen

”Efter Moderaternas extremt svaga agerande blir jag mer taggad faktiskt. Jag är riktigt stridslysten nu”, säger Jimmie Åkesson (SD). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sverigedemokraternas Björn Söder blev inte vald till andre vice talman. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jenny Madestam, statsvetare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sverigedemokraterna är rejält ilskna efter att Lotta Johnsson Fornarve (V) knep posten som andre vice talman från Björn Söder (SD).

Framför allt är de arga på Moderaterna som lade ned sina röster.

– Jag är riktigt stridslysten nu, säger Jimmie Åkesson.

Samtidigt vittnar källor inom Moderaterna om bråk inom partiet för att de inte stöder Björn Söder.

Sverigedemokraterna gick emot praxis och röstade på alliansens talmanskandidat Andreas Norlén (M). Efter att Norlén valts till talman med hjälp av SD:s stöd meddelade Socialdemokraterna att de i sin tur skulle rösta på V:s kandidat till andre vice talman, i strid med praxis. 

Alliansen höll fast vid sin linje att rösta blankt.

”Det de övriga riksdagspartier nu gjort är att de exkluderat 1.1 miljoner väljare, genom att andre vice talmannen, som enligt praxis varit vikt åt SD och Björn Söder, nu i stället tillfaller Vänsterpartiet”, skriver Henrik Gustafsson, Sverigedemokraternas informationschef, i ett mejl.

”Jag tycker att det är svagt”

– Jag tycker att det är svagt, framför allt väldigt svagt av Moderaterna att agera på det här sättet. Trots att vi släpper fram deras talman så väljer de att släppa fram en kommunist i stället för vår andre vice talman, jag har svårt att smälta det faktiskt, säger partiledare Jimmie Åkesson. 

Ebba Hermansson, jämställdhetspolitisk talesperson för SD, skriver på Twitter: "Nu har vi formellt en vänsterpartist som andre vice talman. Vänsterpartiet som alltså fick åtta procent av rösterna i valet. Tack Alliansen!"

https://twitter.com/HermanssonEbba/status/1044236250784378881

 

https://twitter.com/PaulaBieler/status/1044240748462436352

 

 

Har anledning att bli arga

Statsvetaren Jenny Madestam säger att måndagens talmansval är ett led i att det just nu är en extremt polariserat politisk tid.

– Jag skulle vilja säga att allt kring talmansvalet belyser den låsning som finns i svensk politik. Det finns inget intresse eller vilja hos partierna att samtala, komma överens och hitta en samsyn. Nu är det att sätta hårt mot hårt som gäller, säger hon.

Är det en kupp mot SD?

– Ja, det kan man absolut säga. Det är samtidigt ett sätt för Vänsterpartiet att spänna sina muskler och göra sin röst hörd i det parlamentariska läget som vi har hamnat i, säger Jenny Madestam.

Tommy Möller, statsvetare, betonar att det inte är ett regelbrott att gå emot praxis men att det är speciellt att så många partier frångick praxis.

– När ett parti börjar frångå sin hållning så har det öppnat upp för att också andra kan göra det då, säger Tommy Möller.

Han säger också att det finns en helhetsbild där SD, förutom att förlora en talmanspost, inte får några av presidieposterna i riksdagens utskott. Samtidigt som flera partier har gett löften om att de inte ska inkludera SD i processen att välja ny regering – vilket är den viktigaste frågan rent maktmässigt.

– Det här kommer sammantaget att innebära att Sverigedemokraterna kanske får anledning att bli upprörda. Utifrån deras perspektiv kan man förstå att de blir det.

https://twitter.com/MarkusWiechel/status/1044238413044613120

 

 

Flera M-ledamöter ville rösta för Söder

Men det var inte självklart att Moderaterna skulle lägga ned sina röster. Under riksdagsgruppens möte på söndagen markerade flera ledamöter sitt missnöje med gruppledaren Tobias Billström och argumenterade för att partiet borde stödja Björn Söder.

I den andra och tredje omgången i måndagens röstning blev siffrorna 82-149. Därmed stod det klart att 20 riksdagsledamöter som inte tillhörde Sverigedemokraterna ändå röstat för Björn Söder. 

– Ingen behöver tveka om var de 20 extra rösterna för Söder kom ifrån, säger en M-riksdagsledamot till Expressen.

Uppgiftslämnaren hävdar att fler egentligen ville rösta för Björn Söder men:

– Det är ju inte helt lätt med valhemlighet i en proppfull plenisal plus teleobjektiv på pressläktarna.

 

 

Åkesson: ”Är stridslysten nu”

Efter nederlaget för SD i talmansfrågan säger Jimmie Åkesson att han inte är nedslagen ändå.

– Efter Moderaternas extremt svaga agerande blir jag mer taggad faktiskt. Jag är riktigt stridslysten nu, säger han.

”Vi är nu än mer ivriga för de samtal och förhandlingar som komma skall och vi kommer vara oerhört tydliga med våra krav – och det inflytande vi kräver. Vi kommer avsätta samtliga regeringar som inte ger oss något inflytande”, skriver Henrik Gustafson till Expressen.

Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD, skriver på Twitter: ”18 stödröster mot en kommunist utan principiell rätt till uppdraget. Verkligen överväldigande att uppleva denna borgerliga charmoffensiv”.

https://twitter.com/Martin_Kinnunen/status/1044217898498248704

 

https://twitter.com/patrickreslow/status/1044239555568840704

 

https://twitter.com/JosefFranssonSD/status/1044201633016684550