Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s framgångskommuner – Ulf Kristerssons mardröm

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor i valspurten. Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Ulf Kristersson. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

På måndag kan Ulf Kristersson få tillbaka uppdraget att sondera en regeringsbildning och då hamnar relationen till Sverigedemokraterna åter i fokus.

Expressen har kartlagt Jimmie Åkessons mönsterkommuner där SD samarbetar med allianspartier.

Samarbeten som blivit en mardröm för Ulf Kristersson och gör att han nu är satt under internt tryck för att säkra makten i en regeringsbildning.

Från nord till syd har flera lokala samarbeten mellan Sverigedemokraterna och allianspartier gjort att de säkrat makt och inflytande i kommun efter kommun:

Timrå: Liberalerna har lämnat alliansen för ett samarbete med SD som säkrar fler platser i kommunens nämnder och en heltidstjänst som oppositionsråd.

Ockelbo: Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort upp med SD för att säkra fler platser i kommunens nämnder, uppger SVT Gävleborg.

Munkedal: Moderaterna och Liberalerna röstade fram SD till ordförandeposten i kommunfullmäktige i utbyte mot att få styra kommunen.

Lessebo: Kristdemokraterna och SD har kommit överens om en valteknisk samverkan som säkrar plats för bägge partierna i kommunens nämnder, rapporterar Smålandsposten.

Hässleholm och Trelleborg: Sverigedemokraterna har röstat fram alliansen till makten.

Sölvesborg och Hörby: Sverigedemokraterna har fått posten som ordförande i kommunstyrelsen efter uppgörelser med Moderaterna.

Staffanstorp: Moderaterna har öppnat för ett samarbete med SD efter att allianssamarbetet spruckit och M behöver stöd från ett annat parti, uppger Sydsvenskan.

Sverigedemokraternas inflytande stannar inte här. Exempelvis kommer ett 20-tal skånska kommuner att styras av en minoritet efter valet och de som styr är i behov av Sverigedemokraterna eller något annat parti som vågmästare.

– I Landskrona, Trelleborg och Hässleholm kommer Sverigedemokraternas vågmästarroll att bli mest tydlig, säger statsvetaren Anders Sannerstedt till Sydsvenskan.

Jimmie Åkesson. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åkesson pekar på samarbeten i syd

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att politikerna på riksplanet borde ta intryck av förhandlingarna som resulterat i samarbeten på lokal nivå.

– Jag tycker det. I synnerhet tycker jag att Ulf Kristersson och den moderata partiledningen borde lyssna på inte minst Moderaterna i Skåne och Blekinge, som har erfarenhet av att jobba med Sverigedemokraterna för det har förekommit i ganska många år, säger Åkesson.

– Där har man förstått vilka vi är och vad man kan få ut av att prata med oss.

I veckan har Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna i Sölvesborg i Blekinge fått symbolisk betydelse.

SD har fått posten som ordförande i kommunstyrelsen i Åkessons hemkommun efter ett samarbete med Moderaterna och S-debattörer har gjort sak av att det är Åkessons sambo Louise Erixon som släppts fram av M.

Moderaternas Emilie Pilthammar och SD:s Louise Erixon har kommit överens om att samarbeta lokalt i Sölvesborg. Foto: JOHAN NILSSON/TT

 

På måndag kan Ulf Kristersson få tillbaka uppdraget att sondera en regeringsbildning från talman Andreas Norlén och då hamnar fokus på om han, och Ebba Busch Thor (KD), tänker gå vidare i regeringsbildningen med ett passivt stöd av Sverigedemokraterna för att säkra makten.

SD-acceptansen ökar bland M-väljarna

Enligt en ny mätning från DN/Ipsos accepterar 45 procent av M-väljarna att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna släpps in i regeringen. Förra månaden var motsvarande siffra 33 procent.

Moderaternas riksdagsgrupp är splittrad och flera tongivande röster har höjts för att Ulf Kristersson i regeringsförhandlingarna ska säkra regeringsmakten med passivt stöd av Jimmie Åkesson.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har också gått i svaromål mot Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg efter att han twittrat om samarbetet i Sölvesborg.

"Åkessons livskamrat leder blåbrunt Skåne", twittrade Lindberg i veckan.

"I en enda mening lyckas Lindberg förminska Erixson som någon snubbes ”livskamrat”, kalla Sölvesborg för Skåne och brunsmeta henne", svarade Hanif Bali.

Hanif Bali (M). Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ulf Kristersson har under veckan varit på resa i Sverige och bland annat besökt delar av Skåne där Moderaterna haft framgångar i valet. På sin resa möttes han också av frågor om SD-samarbeten.

– Det är inte vårt sätt att arbeta. Man ska hålla sig till partiets policy. Det är välkänt att vi inte samverkar, samarbetar och förhandlar med Sverigedemokraterna. Det är en policy som gäller även i våra kommuner, uppgav Kristersson för Sydsvenskan.

– Då får vi väl ändra på riktlinjerna, svarade Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman i Trelleborgs Allehanda.

Sprickan mellan partiledningen och Moderaternas lokala företrädare är stor och mardrömslik. I fredags gick det så långt att partisekreteraren Gunnar Strömmer tvingades försvara att lokala företrädare inte utesluts med att partistadgarna inte medger det i en intervju i "Ekot".

Samtidigt har han och partiledningen skarpt fördömt SD-samarbeten lokalt och det anses komplicera regeringsbildningen. Röster har höjts mot partiledningens SD-linje både i riksdagsgruppen och från bland annat Skånemoderaterna.

KD:s partisekreterare Peter Kullgren Foto: TT NYHETSBYRÅN

KD om SD-samarbete: "Finns inga sanktionsmöjligheter"

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren konstaterar också att partiet "inte ska ha någon politisk samverkan med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet".

– I några fall har lokalavdelningar valt att inte följa de nationella riktlinjerna, vilket jag beklagar. Kristdemokratiska lokalavdelningar har dock en stor grad av självbestämmande och det finns inga sanktionsmöjligheter kopplade till riktlinjerna för kommunala förhandlingar, säger Kullgren.

Socialdemokraterna har också kopplats ihop med Sverigedemokraterna lokalt efter att SD i Halmstad oväntat röstat för en socialdemokrat i valet av kommunstyrelsens ordförande, men S har sen lämnat över makten till alliansen i Halmstad.

Stefan Löfven: "Inget nytt"

Stefan Löfven tycker att utvecklingen i kommunerna nu är en förlängning av det som hände efter förra valet där Moderaterna lokalt öppnade för SD-samarbeten.

– Det är inget nytt nu. Det hände även under den förra mandatperioden i exempelvis Gävle och Hässleholm. Men vi har valt sida inom Socialdemokraterna och står på rätt sida och där kommer vi att stå kvar, säger Stefan Löfven.

 

LÄS MER: Regeringen 2018: Det händer nu – enkelt förklarat