Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill att Björn Söder får fyra nya år som talman

Sverigedemokraterna vill att Björn Söder ska fortsätta som andre vice talman.Foto: RIKSDAGEN
”Vi utgår från praxis att tredje största parti erhåller den platsen”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson om förslaget till andre vice talman.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD-ledaren Jimmie Åkesson svar inför alliansledarnas möte i dag: 

Den kontroversiella riksdagsledamoten Björn Söder föreslås inom kort till posten som andre vice talman i ytterligare fyra år, erfar Expressen. 

– Det är praxis att tredje största parti ska ha andre vice talmansposten, säger Björn Söder till Expressen TV.

Alliansens partiledare möts senare i dag för att diskutera vem som ska bli den gemensamma talmanskandidaten inför valet i riksdagen på måndag. 

Enligt flera källor vill Moderaterna att riksdagsledamoten Andreas Norlén, som förra mandatperioden var konstitutionsutskottets ordförande, blir ny talman. 

Alliansledarna hoppas att Sverigedemokraterna ska rösta för den lösningen. 

Samtidigt kan Expressen nu berätta att partiet beslutat att föreslå Björn Söder till posten som andre vice talman i ytterligare fyra år. 

– SD förväntas inom kort gå fram med Björn Söder som andre vice talman, säger en centralt placerad källa. 

Söder har kritiserats för sina uttalanden

Björn Söder, som tidigare var partisekreterare för Sverigedemokraterna, har suttit i riksdagen sedan partiet kom in 2010. Han har genom åren gjort flera kontroversiella och ifrågasatta uttalanden.  

Han har bland annat kallat homosexualitet för en sexuell avart och 2009 förklarade han i en radiointervju att han stödjer dödsstraff. 

Så sent som i juni i år upprepade han på sin Facebooksida att judar och samer inte är svenskar – ett uttalande som kritiserats från många håll, inte minst i valrörelsen.

– Björn Söder har varit erkänt duktig och åtnjuter stor respekt bland ledamöter och tjänstemän för sitt proffsiga agerande när han tjänstgör som talman, hävdar en källa nära partiledaren Jimmie Åkesson.

Björn Söder säger i en intervju med Expressen TV på tisdagen att han utgår från att Sverigedemokraterna som tredje största parti tilldelas posten som andre vice talman.

– Det är viktigt att hylla gällande praxis när det gäller just talmansposten i riksdagen, annars är det risk att man öppnar pandoras box och det blir kaos. Då gäller inga överenskommelser eller praxis i riksdagen längre, säger Björn Söder.

Han uppger vidare att SD inte bestämt vilken kandidat man kommer att stödja som talman i riksdagen.

Söder konstaterar att det varit bra för SD att inneha posten som andre vice talman i riksdagen.

– Det har varit betydelsefullt för oss att sitta med i talmanspresidiet, påverka riksdagens inre liv och göra vår röst hörd. Så det är klart att det är viktigt för oss.

Dinamarca vill att riksdagen frångår praxis

Den avgående V-riksdagsledamoten Rossana Dinamarca har vid flera tillfällen ifrågasatt SD:s rätt att få en vice talman. I en debattartikel i Aftonbladet i dag argumenterar hon för att de andra partierna ska frångå praxis – att låta riksdagens tredje största parti få andre vice talmansposten.

"Principen om allas lika värde måste väga tyngre än praxis om att tredje största parti får en talmanspost. Riksdagens ledamöter bör våga frångå praxis den här gången och gå ihop om att sätta upp en motkandidat mot Sverigedemokraterna i talmansvalet. Stå upp för demokratin!", skriver hon.