Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vågmästare i Stockholm stadshus

Peter WallmarkFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Vänsterpartiet har gått som en raket i valet till Stockholms stadshus – och det rödgröna blocket är snäppet större i valet till Stockholms kommunfullmäktige.

Men samtidigt blir SD vågmästare.

– Jag ska samla den gruppen i vi har i stadshuset och diskutera och ta ställning till valresultatet, säger Peter Wallmark, SD:s toppnamn i stadshuset

Moderaterna tappar hela 6,2 procent i valet till Stockholms stad. 

– Det är klart att vi är besvikna över att vi backar, men vi kan ändå konstatera att även Socialdemokraterna i det här läget tappar sin majoritet, säger Anna König Jerlmyr, moderat oppositionsborgarråd i SVT. Det här öppnar upp för ett helt nytt politiskt läge i Stockholm.

Så här säger Anna König Jerlmyr om att Alliansen samtidigt går framåt i valet till Stockholms stadshus.

– Det är ändå ett styrkebesked för Alliansen att vi fortfarande är ett gemensamt alternativ som gärna vill styra och leda Stockholm. 

Går framåt som helhet

Ändå går alliansen som helhet framåt – både Centerpartiet och Kristdemokrataerna går upp uppåt.

Det rödgröna blocket är fortsatt störst i valet till Stockholms stadshus, men de förlorar ändå sin majoritet. 

Det rödgrönrosa blocket (46,9) är fortsatt störst i Stockholm – men förlorar sin majoritet. 

Det här innebär att de behöver stöd.

I det läget får Sverigedemokraterna en vågmästarroll i stadsfullmäktige med sina 8 procent av rösterna – det var en ökning med 2,8 procent.

Så jämnt är det

Frågan är vilket block de kommer att stödja. 

– Jag ska samla den gruppen i vi har i stadshuset och diskutera och ta ställning till valresultet, säger Peter Wallmark, SD:s toppnamn i stadshuset, till SVT. Relativt snart kommer vi att kommunicera det. 

Med alla 573 distrikt räknade är rödgrönrosa största blocket i Stockholms stadshus. Konstellationen får 46,9 procent av rösterna. Alliansen får 44,2 procent.