Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-toppen granskas för dyra hotellnätter

Patrick Reslow hyrde dyra familjerum och sviter för tjänsteresor betalda av riksdagen – och lät anhöriga bo i dem, enligt Aftonbladet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under tjänsteresor har riksdagsmannen Patrick Reslow bott i sviter och familjerum för upp till 4 000 kronor per natt.

Flera gånger har han haft andra personer boende med sig, rapporterar Aftonbladet.

– Jag ser inte att jag gjort något fel. Jag har följt regelementet och det är ingen som bott hos mig, säger Patrik Reslow.

Nya uppgifter i Aftonbladet visar att SD-toppen även bott på femstjärnigt lyxhotell i Singapore för skattebetalarnas pengar.

På fredagskvällen erkände Reslow att han gjort fel.

Förra mandatperioden satt Patrick Reslow som riksdagsledamot på ett mandat för Moderaterna. I maj förra året hamnade han i centrum när han på en presskonferens tillsammans med Jimmie Åkesson meddelade att han begärt utträde ur M för att i stället ansluta sig till Sverigedemokraterna.

I det nyss genomförda riksdagsvalet blev Reslow åter invald i församlingen, denna gång för sitt nya parti.

Nu visar en granskning som Aftonbladet gjort att riksdagsmannen under förra mandatperioden vid flera tillfällen bokat dyra och stora hotellrum – sviter och familjerum – som han låtit riksdagen betala med motiveringen att de var tjänsteresor.

Kostnaden för hotellrummen har varit upp till 3 290 kronor per natt i Sverige och närmare 4 000 kronor per natt utomlands, på ett lyxhotell i Asien.

När Aftonbladet ringer det aktuella femstjärniga hotellet Pan Pacific Singapore och frågar vilken typ av rum Reslow bodde på får de uppgifter om att det är en 79 kvadratmeter stor svit där Pacific Club serverar gratis kvällsdrinkar och snittar varje kväll till sina gäster i sviterna. Gästerna som bor i de exklusiva sviterna får även möjlighet att välja kuddar från en speciell kuddmeny.

Reslow bekräftar att han valde lyxhotellet. 

Reslow: "Har bott där själv"

Enligt tidningen, som kontrollerat med flera olika hotell, har rummen använts av två vuxna och ett barn, samma familjekonstellation som Patrick Reslow är del av.

I det fall en riksdagsledamot har med sig sällskap i ett hotellrum som bokats i tjänsten, ska ledamoten själv stå för 25 procent av kostnaden. Så har inte skett i de granskade fallen, i stället har riksdagen stått för hela notan.

Men Patrik Reslow förnekar att han ska ha haft sällskap i de sviter och familjerum som han bokat. Han säger till Expressen att intentionen varit att ta med sig familjen, men att de av olika skäl valt att stanna hemma i sista stund – och att han då inte sett något skäl att göra avdrag.

– Jag har aldrig haft någon intention att dra nytta av något eller haft uppsåt eller liknande, det enda som hänt är att olika omständigheter gjort att bokningen inte stämmer överens med den egentliga övernattningen, säger han.

När det gäller Almedalen tidigare i år, där Aftonbladet fotograferat honom tillsammans med hans familj, säger Reslow att han träffade sin familj där men att de i sista stund valde att bo hos vänner i stället för i den lägenhet för tre personer som han bokade där.

–  Vi träffades när jag kom till Gotland, då var de redan där och de följde med mig och hämtade nycklar till lägenheten. Sen gick vi och åt lunch, sen skildes vi åt och det tog nog två dagar innan vi träffades igen, jag har svårt för datum där. 

Andra dyra hotellövernattningar motiverar Patrik Reslow med att han är dålig på att boka hotellrum i tid och att det bara är de dyra rummen som finns kvar när han ska genomföra sina bokningar.

– Jag har varit väldigt dålig på att boka med god framförhållning, det kan innebära att det kan finnas andra tillfällen då jag bokat exempelvis en juniorsvit eftersom det har varit enda rummet som varit ledigt, säger han till Expressen.

– SD: Svårt för oss att värdera anonyma källor

Sverigedemokraterna skriver i ett mejl till Expressen att partiet har ”fört samtal” med Patrick Reslow om tjänsteresorna.

”De förklaringar han har givit, och hans uppfattning i stort, gör gällande att han tillbakavisar de anklagelser han fått riktat emot sig. Samtidigt är det svårt för oss att värdera de anonyma källor som framkommit och trovärdigheten i det som förs fram”, skriver partiets informationschef Henrik Gustafsson och fortsätter:

”Vidare samtal kring händelserna kommer naturligtvis att ske löpande.”

Reslow erkänner nu

På fredagskvällen skriver dock Aftonbladet, efter att återigen ha pratat med Patrick Reslow, att han erkänner att han vid flera tillfällen bokat större hotellrum för att familjen skulle följa med – och han där gjort fel.

Efter Aftonbladets avslöjanden uppger Reslow att han inte längre ska boka hotell själv.

– Jag får nog boka via riksdagen hädanefter, och inte boka själv, för då vet jag alla fall att det blir rätt i slutändan, man kan lägga till och dra av.

Det vanliga är att riksdagsledamöterna bokar sina resor via riksdagens resebyrå. 

Reslow har däremot alltså ofta bokat själv, och på så vis fått kvitto direkt från hotellet. På de kvittona framgår det sällan hur många som övernattat. När han lämnat in dessa kvitton har han därför alltid fått full ersättning.

 

LÄS MER: Szyber reste på bröllop – skattebetalarna stod för notan