Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppen: Barnmorskor ska inte behöva lära sig utföra abort

”Det är ju lite samma som med diskussionen om aktiv dödshjälp”, säger Carina Ståhl Herrstedt, ordförande i Sverigedemokraternas kvinnoförbund.
Foto: SVEN LINDWALL
SD driver abortfrågan, där partiet vill sänka gränsen för abort till vecka 12 från dagens 18. Arkivbild.
Foto: Colourbox.

Carina Ståhl Herrstedt, ordförande i Sverigedemokraternas kvinnoförbund, är av SD-politikerna som ligger bakom partiets frammarsch bland kvinnliga väljare.

Nu gör hon ett nytt utspel: barnmorskor borde kunna välja bort lektioner i abort från utbildningen.

– Det är ju lite samma som med diskussionen om aktiv dödshjälp, slår hon fast.

SD driver abortfrågan, där partiet vill sänka gränsen för abort till vecka 12 från dagens 18.

Nu kommer Carina Ståhl Herrstedt med ett nytt utspel. 

– Det enklaste hade väl varit att ha två typer av utbildningar när man utbildar sig, att abort är någonting man kan välja bort i utbildningen, säger Carina Ståhl Herrstedt.

– Det finns ju många utbildningar där du går en gemensam grundutbildning och sen väljer du lite inriktning sista året eller någonting. Det borde ju inte vara omöjligt, fortsätter hon.

Det praktiska i det vore att en arbetsgivare genast visste var barnmorskan stod i frågan, menar hon:

– Då vet man det redan när man anställer menar jag. Det bör ju framgå, vilken typ av utbildning har du?

"Just bland kvinnor ökar vårt väljarstöd", säger Carina Ståhl Herrstedt (SD).
Foto: SVEN LINDWALL

”Vi blir anklagade för att vi vill backa i tiden”

Tankarna är hennes egna och speglar i dagsläget inte något hårt förslag i Riksdagen. Carina Ståhl Herrstedt värjer sig samtidigt för att Sverigedemokraternas politik skulle vrida tillbaka klockan för kvinnor i Sverige.

– Vi blir anklagade för att vi vill backa i tiden! Det är inte alls vår utgångspunkt, säger Carina Ståhl Herrstedt. Att attackerna tätnar mot Sverigedemokraternas politik i samhällsfrågor som abort ser hon som ett kvitto på att Sverigedemokraterna det senaste året har börjat tappa främst Socialdemokraterna på kvinnliga väljare, även om partiet fortfarande är mansdominerat.

I en opinionsundersökning utförd av Demoskop för Expressen i slutet på augusti framgick att SD hade ökat sitt väljarunderlag bland kvinnor från 10,9 procent till 13,9 procent. Alltså en ökning på över 27 procent.

Antalet manliga väljare som sympatiserade med SD låg då på 27,1 procent.

– Just bland kvinnor ökar vårt väljarstöd och det är det som skrämmer upp att vi tar kvinnor dels från S och från LO-kollektivet, säger Carina Ståhl Herrstedt.


SD vill sänka gränsen för abort till vecka 12

Abortfrågan och begränsningar i den lagstiftningen har samtidigt fungerat som en bromskloss för många kvinnliga väljare. Bland annat förslaget om att sänka den helt fria aborten från 18 till 12 veckor (innan det skulle krävas en utredning).

Därför tonar man gärna ned det förslaget inom SD.

– Det är inte vi som har gått ut med det! Det är grej vi har haft i programmet hela tiden. Motståndarna vet att det, säger Carina Ståhl Herrstedt.

– Det är en fråga som splittrar många väljare och måste jag väl säga splittrar även i partiet, säger ordförande i partiets kvinnoförbund.

Samtidigt ser hon sig inte redo att ta bort förslaget:

– Någonstans tycker jag att det är rimligt. Ingen fråga jag står på barrikaderna och slåss för, säger Carina Ståhl Herrstedt.

Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet.
Foto: JESSICA GOW/TT NYHETSBYRÅN

Svenska Barnmorskeförbundet: ”Det går helt emot vår grundprincip”

Tanken att låta barnmorskor och annan vårdpersonal själva få avgöra om de vill lära sig om abort eller inte får det Svenska Barnmorskeförbundet att se rött:

– Det går helt emot vår grundprincip om att det är kvinnan som väljer själv vad hon vill göra med sin kropp och det är inte professionen som ska välja ett smörgåsbord vad man vill delta i och inte. Det kommer att föra med sig ett system som försvårar för kvinnor tillgång till abort. Det skulle inför ett system som är skam- och skuldbeläggande för kvinnor där de tar privata beslut som rör deras eget liv, säger Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet.

– Sverigedemokraterna har inte kunskap om vad vi som bistår kvinnor anser i frågan. Vi är helt emot det här! Det är inte förankrat för antagligen är de medvetna om att de inte skulle få gehör för den politiken på något plan, säger Mia Ahlberg.

Strandhäll: ”Arbetsuppgifter är inte ett smörgåsbord”

Efter måndagens avsnitt av "Bara politik" i Expressen TV kommenterar socialminister Annika Strandhäll Ståhl Herrstedts utspel. 

– Den här abortdiskussionen tar sig allt mer absurda former. Det är ju inte så att arbetsuppgifter inom vården är ett fritt valt arbete eller att det är ett smörgåsbord där man kan plocka lite vad man vill, utan utgångspunkten i den svenska sjukvården är patientens behov i det här fallet. 


Socialminister Annika Strandhäll i Expressens "Bara politik" på måndagen.
Foto: Expressen

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf riktar skarp kritik mot utspelet. 

– Vi är så många som vill att jämställdhetsarbetet ska gå framåt, men nu har vi ett parti som tycker att det ska gå bakåt och de som får betala för Sverigedemokraternas politik är kvinnorna. Det är kvinnors frihet, kvinnors självständighet, kvinnors rätt till sina egna kroppar. Under många decennier har kvinnor kämpat för möjligheten att kunna göra abort – den vill Sverigedemokraterna inskränka och de vill också införa samvetsfrihet för barnmorskor. Dessutom har de förslag om sambeskattning, det skulle leda jämställdhetsarbetet många decennier bakåt i tiden.