SD tar sikte på maktposter i riksdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: / (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictu
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Nu tar SD sikte på ordförandeklubban i flera riksdagsutskott efter valet.

Jimmie Åkesson pekar ut topposter i justitie-, kultur- och finansutskotten som intressanta.

– Cirka sju vice- och ordförandeposter vore ju proportionerligt i en parlamentarisk demokrati, säger SD:s energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson.

Under två mandatperioder har Sverigedemokraterna helt saknat platser som ordförande och vice ordförande i riksdagens utskott.

I takt med att partiet har vuxit sig större i opinionen har frågan – huruvida de övriga partierna ska släppa in SD på någon av de prestigefyllda posterna – vuxit sig alltmer aktuell.

I juni kommunicerade alliansen att man är redo att släppa fram SD i det sammanhanget – men kort därefter avfärdade både C och L att det skulle vara aktuellt.

Nu menar Jimmie Åkesson att partiet räknar med att få flera topposter efter söndagens riksdagsval.

Åkessons sikte: Finansutskottet

– Utgångspunkten för oss är att man inte ska frångå gamla principer som de här fördelningarna alltid har byggt på, säger Åkesson på tisdagen när han befinner sig i Oskarshamn.

Han fortsätter:

– Sedan vet inte jag vad vi kommer kräva, bör kräva eller bör få det har jag inte räknat på. Men det som har diskuterats är att man tänker frångå den här principen som detta vilat på tidigare och det tycker jag är fel.

SD:s energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson är mer konkret över vilken representation han tycker SD bör ligga på – "cirka sju vice- och ordförandeposter".

Åkesson räknar upp flera utskott som han ser som särskilt intressanta för SD: Justitieutskottet, kulturutskottet, arbetsmarknadsutskottet och socialförsäkringsutskottet.

– Finansutskottet, naturligtvis. Blir vi ett väldigt stort parti är det inte heller något orimligt krav, säger Åkesson.


LÄS MER: L och C backar om att ge SD ordförandeposter 


Madestam: Mycket prestige

Statsvetaren Jenny Madestam menar att den faktiska makten som kommer med ordförandeposterna i utskotten är relativt liten, men att prestigen är desto större.

– Om det skulle bli ett jämnt läge i ett utskott så har ordföranden utslagsröst. Men det är väldigt sällan det sker sådana situationer i ett utskott, säger hon och fortsätter:

– Det handlar till stor del om prestige, att man har en legitimitet och är en auktoritet i riksdagen. Det signalerar också att man är ett stort parti med mycket inflytande.

Alliansens fadäs i somras, där två partier vände i frågan inom loppet av ett dygn, är ett typexempel på den prestige som omgärdar frågan, menar Madestam.

– Det visar att de andra partierna har väldigt svårt att förhålla sig till Sverigedemokraterna, att man inte upplever SD som vilket annat parti som helst. Därför blir det också en väldigt viktig fråga symboliskt, säger hon.