Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD står fast vid kravet: C måste backa i migrationsfrågan

Jimmie Åkesson höll på lördagen tal på Dansk folkepartis riksårsmåste i Herning, Danmark. Foto: SCANPIX DANMARK / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson tillsammans med Dansk folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl. Foto: SCANPIX DANMARK / TT NYHETSBYRÅN

HERNING/STOCKHOLM. SD upprepar att de är beredda att stödja en alliansregering.

Men: Bara om C och Annie Lööf backar i migrationsfrågan. 

– Det är helt avgörande att det blir Moderaternas politik som dominerar, säger Jimmie Åkesson efter sitt tal på Dansk folkepartis riksårsmöte i danska Herning.

SD-ledaren inledde talet med att gå till angrepp mot de andra partierna: 

– Jag borde sitta och förhandla med de andra partierna om hur vi ska styra vårt land, men de vill inte prata med mig om det. De pratar hellre bara med varandra.

Direkt efter valet bjöd SD-ledaren Jimmie Åkesson in Ulf Kristersson, M, och Ebba Busch Thor, KD, för samtal – men nobbades då direkt.

Sverigedemokraterna står dock fast vid att de kan tänka sig stödja en alliansregering, och så sent som på lördagsmorgonen förklarade Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson partiets hållning i frågan. 

– Vi utesluter inte att ge vårt stöd till en hel alliansregering, men Centerpartiet skulle behöva backa i sin migrationspolitik, sa Karlsson i ”Lördagsintervjun” i P1 i Sveriges Radio.

 

 

Foto: SCANPIX DANMARK / TT NYHETSBYRÅN
”Annie Lööf kan inte ha något inflytande över migrationspolitiken”, säger Jimmie Åkesson. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Jimmie Åkesson: Annie Lööf kan inte ha något inflytande

När partiledaren Jimmie Åkesson senare under lördagen talade på Dansk folkepartis riksårsmöte i Herning, Danmark, stod han fast vid den inställningen:

– När det gäller invandringsfrågan så har vi sagt att det Moderaterna har gått till val på, det är något slags minimum. Vi kan sträcka oss dit. Men det innebär att inte Annie Lööf kan ha något inflytande över migrationspolitiken till exempel, utan det är helt avgörande att det är Moderaternas politik som dominerar, säger Åkesson i efter talet.

 

 

Samtidigt säger SD-ledaren att partiet inte räds ett eventuellt nyval.

– Nästan oavsett vilket scenario man tittar på så har vi en avgörande roll. Det blir väldigt svårt att bilda en regering utan att vi är med på något sätt, säger Åkesson och fortsätter:

– Det handlar om att var säkra på att den regering som eventuellt tillträder också för en politik som vi kan acceptera, i proportion till vår storlek. Vi kräver ju inte att få styra hela landet, för vi har ju bara 18 procent av rösterna, men däremot kräver vi att vi att om vi aktivt, eller passivt, ska släppa fram en regering, så måste man ta hänsyn till vad vi tycker i våra kärnfrågor om invandring, kriminalpolitik och sjukvården. 

”Vi utesluter inte att ge vårt stöd till en hel alliansregering, men Centerpartiet skulle behöva backa i sin migrationspolitik”, säger Mattias Karlsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mattias Karlsson: ”Har inget att frukta”

SD-gruppledaren Mattias Karlsson förde ett liknande resonemang i ”Lördagsintervjun” i P1:

– Vi har inget att frukta i ett extraval. Det är bra för tilliten till våra valprocesser. Andra partier vägrar prata med ett parti som representerar en miljon människor. Våra förutsättningar för att gå framåt i ett extraval är väldigt goda.

Under talet i Herning betonade också Åkesson att partiet nu kräver inflytande för att stödja en möjlig regering.

– De andra partierna i Sverige kommer vara tvungna att prata med oss. Det finns egentligen en enda signal från väljarna i det här valet. Inget av de gamla partierna har vunnit, utan det är Sverigedemokraterna som gått framåt och stärkt sin roll. Den signalen borde de andra partierna ta på allvar. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!