Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD presenterar ny klimatpolitik

Martin Kinnunen, talesperson i miljö- och klimatpolitiska frågor inom SD.Foto: SVEN LINDWALL

Stort medialt intresse för klimatfrågan fick Sverigedemokraterna att lägga fram sin nya politik i förtid.

Nu presenterar man satsningar på kärnkraftsforskning, internationella klimatinvesteringar och innovativ teknik.

Samtidigt vill man spara in 350 miljoner kronor på bränslesubventioner i gruvindustrin.

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, talesperson i miljö- och klimatpolitiska frågor, och Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson, leder pressträffen, som går att följa i Expressen TV.

Kinnunen inledde anförandet med att såga den rådande klimatpolitiken.

– Vi har pengar som går till elcyklar, klimatångestkurser, elbåtsmotorer. Ineffektiva stöd till kommuner och landsting. Stöd som redan prövats av S-regeringen på Göran Perssons tid. Stöd som dömts ut eftersom pengarna ändå hade använts för att uppgradera förbränningsanläggningar och annat.

Partiets viktigaste satsning i den klimatpolitik man nu går till val på är ökade internationella klimatinvesteringar. Jämfört med regeringen vill SD lägga ytterligare en halv miljard kronor årligen på detta.

"Mest effektiva åtgärden"

– Det är den enskilt mest effektiva åtgärden om man vill minska utsläppen av växthusgaser, säger Martin Kinnunen.

Partiet vill också öka anslagen till ”innovativ miljöteknik”. Från 300 miljoner mer årligen än regeringen upp till en halv miljard kronor mer än regeringen.

SD vill också göra besparingar. En sådan post är avskaffandet av bränslesubventioner i gruvindustrin som skulle resultera att 350 miljoner kronor årligen frigörs i statskassan.

Sveriges framtida energibehov ska huvudsakligen utgöras av kärnkraft, menar partiet, som nu dels vill stoppa den tidiga nedläggningen av kärnkraftverket Ringhals, samtidigt som man vill öka anslagen för forskningen på området samt bygga en forskningsreaktor.