Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politikern förnekar kriget i Syrien: ”Finns inga flyktingar”

SD-politikern Kurt Olsson förnekar kriget i Syrien.Foto: SVT Nyheter

SD-politikern Kurt Olsson förnekar kriget i Syrien. 

Under en paneldebatt menade politikern att det inte ”finns några flyktingar” – utan att det handlar om ekonomiska migranter.

– Det är jag övertygad om, säger han enligt SVT. 

Folkvalde Sverigedemokratern Kurt Olsson i Valdemarsvik hävdade i en paneldebatt att det inte finns flyktingar som flyr kriget i Syrien. Politikern menar att det rör sig om ekonomiska migranter, skriver SVT. 

– Alltså det här snacket hela tiden om att det är flyktingar, det finns ju inga flyktingar. Det är jag övertygad om. Det är ekonomiska migranter som kommer hit för att få bidrag, säger han i paneldebatten enligt SVT. 

Efter att en annan panelmedlem frågat om han inte följer nyheterna svarade Kurt Olsson: 

– Det kan ju vara bilder som är tre-fyra år gamla. Det kommer ju samma bilder hela tiden. 

SD-politikern förnekar kriget i Syrien

När SVT frågar politikern om han tror på kriget i Syrien svarar han "absolut inte", och tillägger att de har ”krigat lite grann mot varandra”.  

Kurt Olsson sitter i kommunfullmäktige i Valdemarsviks kommun och är även ersättare i kommunstyrelsen.

Jan Svensson, ordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland, säger till SVT att uttalandet låter ”befängt”. 

– Jag kommer att kontakta honom och höra vad han menar, säger han. 

”Borde hålla sig bättre informerad”

Göran Hargestam, ordförande i Sverigedemokraterna i Valdemarsvik, skriver i ett mejl till Expressen att uttalandet var ”ogenomtänkt”. 

”Kriget i Syrien ska inte förnekas av någon, jag tycker det är ogenomtänkt att Kurt Olsson väljer att kommentera kriget såhär. Sedan finns det såklart asylsökande som tar sig hit som inte flyr från de krigsdrabbade områdena, men det försvarar inte Kurt Olssons uttalande. Läget i Syrien är allvarligt, han borde hålla sig bättre informerad.”

Expressen har varit i kontakt med Sverigedemokraternas pressavdelning på riksnivå och de hänvisar till Göran Hargestam. På frågan om det är aktuellt med åtgärder från deras håll svarar pressassistent Oskar Cavalli-Björkman i ett mejl: 

”I enlighet med vår arbetsordning är det i första hand vår lokala ordförande som kommer att titta på det här. Sedan kommer vi givetvis också föra en dialog med distriktet och följa upp ärendet.”

Expressen har sökt Kurt Olsson via SD i Valdemarsvik. 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018