Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-ledarens angrepp på alliansen efter röstningen

Moderaternas Ulf Kristersson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lotta Johnsson Fornarve (V) blev vald till riksdagens andre vice talman.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Sverigedemokraterna blir helt utan talmansposter. Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve valdes till andre vice talman – och SD:s Björn Söder blev nedröstad tre gånger.

Efter beskedet är Jimmie Åkesson hårt kritisk mot alliansens beteende:

– Trots att vi släpper fram deras talman väljer de att släppa fram en kommunist i stället, säger han. 

Om alliansen hade röstat för Söder i stället för att rekommendera nedlagda röster hade Söder klarat sig. I stället blev det Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve.

På TT:s fråga om hur det som hänt påverkar SD:s vilja att stödja M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister, och en alliansregering, säger Åkesson:

– Om de vill ha oss i opposition så kommer de att få det, vi kommer inte att släppa fram någon regering som inte ger oss något inflytande.

Jimmie Åkesson riktar skarp kritik mot M efter talmansvalen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

För Expressen utvecklar han sin kritik mot Kristersson. 

– Jag tycker att det är svagt, framför allt väldigt svagt av Moderaterna att agera på det här sättet. Trots att vi släpper fram deras talman så väljer de att släppa fram en kommunist i stället för vår andre vice talman, jag har svårt att smälta det faktiskt, säger han.

Åkesson: Kristersson hade ett val 

Han säger att Ulf Kristersson hade kunnat ge ett avgörande besked om eventuella regeringsförhandlingar med SD med genom en röst på Björn Söder. 

SD:s Björn Söder förlorade kampen om andre vice talmansposten.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Vi har ett parlamentariskt läge någonstans där den som nu i ett års tid har lovat att han ska försöka bli statsminister ända in i kaklet ändå hade något slags val här i dag, att styra sitt parti, och att stödja vår kandidat till andre vice talman. Nu gjorde han uppenbarligen inte det, och då är det klart att det kanske säger nåt om hur den här mandatperioden kommer bli, jag vet inte. 

https://twitter.com/SR_StudioEtt/status/1044241715379474433

Om man valde fel enligt dig, vilka konsekvenser får det för ert agerande i regeringsfrågan? 

– Detta är inte avgörande för oss, talmansval är ändå talmansval, men det säger någonting om de borgerliga partierna, i synnerhet Moderaterna och Kristdemokraterna som jag ändå har sett som möjliga regeringsbildare. 

Du gör inte det längre? 

– De verkar inte vara så intresserade av det, dom verkar vilja se oss som total opposition, men vi får se om det är den linjen dom väljer. 

Efter i dag, är ni fortfarande beredda att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister? 

– Jag kommer att rösta nej till varje statsminister som inte ger oss någonting tillbaka. Men det är klart att det ändå funnits en förhoppning om att åtminstone Moderaterna skulle förstå det parlamentariska läget. I dag hade det varit en utmärkt möjlighet att manifestera det, men det har man inte gjort utan man har valt att släppa fram en kommunist i stället.