SD kräver riksdagsdebatt om FN:s migrationsavtal

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler menar att regeringen vill gå vidare utan någon debatt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sverigedemokraterna lämnar in en begäran om en särskild riksdagsdebatt om FN:s migrationsramverk.

– Förslaget har mottagit stor kritik, inte minst från både Sveriges och Norges journalistförbund, allt fler länder hoppar av och regeringen tycks ändå vilja gå vidare utan någon egentlig debatt i Sverige, säger partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler. 

Den svenska regeringen står bakom FN:s globala migrationsavtal som godkännas på en högnivåkonferens i Marrakech i Marocko på måndag och sedan antas i generalförsamlingen den 19 december. 

Moderaterna har tidigare krävt att regeringen tar fram en konsekvensanalys – och nu begär Sverigedemokraterna en särskild riksdagsdebatt. 


LÄS OCKSÅ: Så fungerar FN:s ramverk för migration 


I begäran skriver partiet bland annat: 

"Ramverket är mycket brett, och har förhandlats under en längre tid av hela världssamfundet. Detta har fått till följd att många av formuleringarna är svepande eller luddiga, med följder som är svåra att överblicka, och konsekvenser som inte kan förutsägas."

Paula Bieler: "Stort behov av transparens"

Sverigedemokraterna fortsätter:

"Det nuvarande utkastet av migrationsramverket förhandlades fram redan i juli 2018. Likväl har den svenska regeringen genomgående varit tystlåten i frågan, och inte hållit riksdagen tillräckligt uppdaterad. Först de senaste dagarna har en senkommen debatt utbrutit. Med tanke på de potentiella konsekvenserna av ramverket för Sverige, som ju nyligen genomgått en migrationskris, är det utomordentligt viktigt att ramverket snarast kan debatteras i kammaren."

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler menar att regeringen vill gå vidare utan någon debatt.  

– I stället klagas det på desinformation, samtidigt som den enda information de själva gett varit knapphändig och huvudsakligen på möten bakom stängda dörrar. Det finns ett stort behov av transparens, att alla partier som vill gå vidare tydliggör varför de tycker det är en god idé att ställa sig bakom ramverket och varför det måste ske nu. 

– Inte minst är det relevant då många frågar sig om en övergångsregering alls kan fatta den här sortens beslut. Låt de partier som tycker det är okej tydligt visa det. 

Demonstrationer i Stockholm

FN:s ramverk för migration omgärdas av rykten och kraftfulla protester. Förra helgen samlades omkring 500 personer på Mynttorget i Stockholm för att uttrycka sitt missnöje med politikerna. Även under lördagen väntas flera demonstrationer hållas i Stockholm. 

De flesta av FN:s medlemsländer väntas rösta igenom förslaget. USA, Australien, Ungern, Österrike, Polen och Tjeckien har dock gjort klart att man inte tänker skriva under.