Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare Folkpartiledaren om att släppa fram Söder: "Alliansen sviker"

Ulf Kristersson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget", säger Jimmie Åkesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alliansen föreslår Andreas Norlén som talman.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas pressmeddelande.
Alliansen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Billström.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Var de röster ni kammade hem på er tuffa ton mot SD under valrörelsen bara tom retorik?" skriver Annika Strandhäll. Foto: TORBJÖRN JAKOBSSON / VÄSTERBOTTENS-KURIREN
Centerpartiets Annie Lööf.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor och Jan Björklund.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 13

Alliansen kommer att lägga ner sina röster och släppa fram Björn Söder (SD) som riksdagens andre vice talman i omröstningen på måndag. 

Samtidigt är pressen från Socialdemokraterna hård mot L och C för att man accepterar stöd från SD i frågan om den alliansgemensamma talmanskandidaten Andreas Norlén. 

Nu får man skarp kritik från den tidigare folkpartiledaren Maria Leissner som skriver på Facebook:

"Är det verkligen möjligt att riksdagens två liberala partier kommer att aktivt medverka till Björn Söder från Sverigedemokraterna som andra vice talman?"

Enligt statsvetare ska SD:s beslut ses som en signal till Moderaterna – att de ska få statsministerposten.

Alliansens talmanskandidat Andreas Norlén kommer att bli ny talman. Detta sedan SD bestämt sig för att rösta på honom, skriver partiet i ett pressmeddelande:  

– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, säger Jimmie Åkesson. 

I samband med att alliansen presenterade Andreas Norlén som talmanskandidat meddelade man även att man kommer att lägga ner sina röster och därigenom släppa fram Björn Söder som andre vice talman. 

Under gårdagen kunde Expressen berätta att SD ville se ett aktivt stöd för Björn Söder för att ge detsamma tillbaka till Andreas Norlén. Jimmie Åkesson säger vidare i pressmeddelandet: 

 – Björn är vida respekterad för sin förmåga att leda arbetet i kammaren. Han är dessutom en garant för kontinuitet i talmanspresidiet. Det kan tyvärr inte uteslutas att ledamöter från andra partier väljer att rösta för den motkandidat som V har nominerat. Jag vill därför uppmana vänner av praxis i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder.

Tidigare FP-ledaren: "Alliansen sviker" 

Alliansens hållning får nu skarp kritik från den tidigare folkpartiledaren och UD-tjänstemannen Maria Leissner som skriver på Facebook:

"Är det verkligen möjligt att riksdagens två liberala partier kommer att aktivt medverka till Björn Söder från Sverigedemokraterna som andra vice talman?" skriver hon i inlägget där hon kritiserar alliansens hållning i frågan. 

Hon är kritisk till att alliansen genom att lägga ner sina röster aktivt medverkar till att Björn Söder väljs till andre vice talman och drar paralleller till auktoritära och antiliberala krafter i Europa som SD samarbetar med. 

Inlägget avslutas med: "Vi vet bättre i år. Men Alliansen sviker."

https://www.facebook.com/maria.leissner.3/posts/10214510052038771?__xts__[0]=68.ARAV0tkTWprQiJNGEna3k21l-lRAzk7eNpdZDi9CyUzg7LCiCE62wE44bwajP-ZEn1-eE4oOqb7CmCyAwo_UrcyR3dSqBt3ZJ2O8stQtrrJ48tRohp-8ZGozhTbucviRPnt-7kPCZq0rR9zQKMx8muruZ-bflZc_uDugeTeodF1m7PfVhKd4ZlA&__tn__=-R

När Expressen når Maria Leissner säger hon att hon vill hålla isär frågan om att SD nu kommer att rösta på Andreas Norlén som talman och alliansens besked att släppa fram Björn Söder. 

– Jag är bekymrad över att de två liberala partierna i riksdagen var för principen om talmansposter efter partistorlek vilket då leder till att man öppnar upp för SD att få andre vice talmansposten. När vi vet vad Björn Söder står för är det förfärligt att släppa fram, honom till en post som är tre snäpp under kungen, säger Maria Leissner. 

M välkomnar SD:s beslut om att rösta på Andreas Norlén 

Från Moderaternas sida är man positiv till att SD väljer att rösta på Andreas Norlén. 

– Vi välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén i riksdagen, säger M:s gruppledare i riksdagen Tobias Billström. 

Ygeman: "Tydlig politisering av talmansämbetet"

Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger i en skriftlig kommentar: 

”Sverigedemokraternas besked innebär en mycket tydlig politisering av talmansämbetet. De kommer att välja en talman med ett uttalat uppdrag att lösa regeringsfrågan på just det sätt de själva önskar.

Moderaternas gruppledare säger att han ”välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén i riksdagen”. Detta är anmärkningsvärt givet att de borgerliga partierna valde att inte förankra sitt förslag till talman brett över blockgränserna utan i stället lät Sverigedemokraterna fälla avgörandet”. 

Ygeman säger vidare att Socialdemokraterna star fast vid sitt förslag att följa praxis vid talmansvalet och att det är därför man har nominerat Åsa Lindestam till talmansposten. 

Samtidigt har flera S-ministrar varit ute och kritiserat alliansen för att på detta sätt lutar sig mot SD. 

"SD:s besked innebär att det är fullt rimligt att fortsätta ställa frågan till Centerpartiet och Liberalerna om de tänker acceptera en Moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna. Var de röster ni kammade hem på er tuffa ton mot SD under valrörelsen bara tom retorik?" skriver socialminister Annika Strandhäll på Twitter. 

https://twitter.com/strandhall/status/1043478482054008832

Justitieminister Morgan Johansson skriver på Twitter: 

"Sånt här händer inte av sig själv. Vad har SD fått i utbyte för att rösta på moderaternas talmanskandidat? Löfte om direkt och avgörande inflytande över en framtida Alliansregering?"'

C-ledaren Annie Lööf svarar på Socialdemokraternas kritik på Twitter:

"Sverige behöver seriösa, konstruktiva blocköverskridande överenskommelser. Respektfull ton. För att Sverige ska kunna styras utan inflytande av SD, krävs blocköverskridande samtal. Det borde även S, som säger sig vilja ha sådana, tänka på i tonläge och kommentarer."

https://twitter.com/annieloof/status/1043481937682280448

 

Till TT kommenterar Kristdemokraternas pressavdelning beskedet om att Sd röstar på Norlén så här: ”Det är väl bra, det innebär att Andreas Norlén kommer att bli vald.”

L: Hur SD väljer att rösta får stå för dem 

Liberalernas presschef Elin Boberg säger: 

– Vi har lagt fram Andreas Norlén som en gemensam Allianskandidat till talmansposten. Vi har fört samtal med Socialdemokraterna för att hitta en helhetslösning för hur riksdagens arbete ska utformas i nuvarande parlamentariska läge, bland annat är vi överens om att SD inte ska få några presidieposter i utskotten. Hur SD väljer att rösta får stå för dem. 

– I från alliansen har vi fört fram en person som är mycket kompetent som talman. Hur SD väljer att rösta är helt upp till dem, säger Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson. 

Han menar att det är viktigt för Centerpartiet att SD inte får något ökat inflytande i riksdagen och att det är därför som SD inte tillåts ha några ordförandeposter i riksdagens utskott och att man även kommer att lägga ner sina röster i omröstningen om Björn Söder. 

– Det har inte förekommit några diskussioner med SD, säger Anders W Jonsson. 

Den tidigare centerledaren Olof Johansson är kritisk till att partierna röstar kollektivt i valet av talman och tycker att partierna borde låta riksdagsledamöterna rösta fritt.

– Inga kollektiva beslut. Man ska lämna fritt för alla att rösta, och då kommer riksdagens majoritet att rösta mot Björn Söder, säger han.

Sjöstedt: SD vill ha en moderat statsminister

Västerpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk till SD:s besked.

– Ja, visst det innebär att han (Andreas Norlén) kommer bli vald på måndag. Det här är inte så förvånande. Moderaterna och Sverigedemokraterna har blivit allt mer lika varandra. Moderaternas migrationspolitik är nu till stora delar det som var Sverigedemokraternas, och Sverigedemokraterna ligger långt till höger i den ekonomiska politiken. Dessutom hoppas förstås Sverigedemokraterna få en moderat statsminister, för den kommer de att kunna styra, säger V-ledaren i Expressen TV.  

Men Jonas Sjöstedt menar att statsministersfrågan är mycket viktigare för Sverigedemokraterna än talmansfrågan: 

– Sverigedemokraterna vill ha en moderat statsminister, som måste ta hänsyn till dem i varje votering. 

– Jag tror alliansen är djupt splittrad. Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Där är inte Centerpartiet och Liberalerna i dag – och det är väldigt viktigt att de inte är det, fortsätter Jonas Sjöstedt. 

Han menar att ”sanningens ögonblick” nu närmar sig för C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund, som under hela valrörelsen lovat att inte ta makten med Sverigedemokraternas stöd.   

Jonas Sjöstedt menar att "sanningens ögonblick" nu närmar sig för alliansen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

"SD får makten över vem som blir talman"

Jonas Sjöstedt får medhåll av MP:s båda språkrör: 

– Nu blir det som vi varande för, att SD får makten över vem som blir talman och därmed indirekt makten över regeringsbildningen, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin angående Sverigedemokraternas besked om att stödja Alliansens talmanskandidat till TT. 

– Det är en sorglig cirkus det hade varit så mycket bättre om vi demokratiska partier hade kunnat sitta ner och samtala om en person som vi känner gemensamt förtroende för ska leda riksdagen, säger MP-språkröret Gustav Fridolin i Expressen TV. 

Han menar att han inte har något emot Andreas Norlén och att man kanske hade kunnat enas kring hans namn om man bara suttit ner och samtalat. 

Maria LeissnerFoto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Vi har önskat samtal, men de har velat göra detta själva. Det är ett väldigt dåligt sätt starta en mandatperiod. När den typen av parti som SD är börjar få inflytande genom att utöva utpressning kan det gå snabbt. 

Sverigedemokraterna avböjer ytterligare kommentarer och hänvisar till pressmeddelandet.