Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraterna för inte fram egen talmanskandidat

Anders Ygeman och Stefan Löfven vid pressträffen i riksdagen.
Foto: Niklas Svensson
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Andreas Norlén (M) uppges vara alliansens förslag till talman – SD-topparna träffas för att diskutera förslaget.
Foto: BERTIL ERICSON/TT
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman och Stefan Löfven meddelade vid pressträffen på tisdagen att S inte kommer att föra fram en egen talmankandidat.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Socialdemokraterna för inte fram någon egen talmanskandidat – samtidigt som alliansen avvisar samtal.

Nu skickar partiets gruppledare Anders Ygeman en varning till alliansen och uppmanar partierna till att ”tänka efter”. 

– Vi vill inte lägga den här makten i Sverigedemokraternas knä, säger han i P1:s ”Studio Ett”.  

Samtidigt för S samtal med andra partier ”på olika nivåer”.

– Vi för samtal för att se till att hitta en lösning både vad gäller talman och regeringsfrågan, säger statsminister Stefan Löfven. 

På en pressträff uppger Socialdemokraterna att de inte kommer att föra fram en egen kandidat till talmansposten, utan de vill föra samtal med de andra partierna om en gemensam kandidat.

I stället för att en kandidat till talmansposten från alliansen ska ställas mot en S-kandidat är partiet berett att föreslå en tredje väg, säger Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen för S.

– Det skulle innebära att vi i stället samarbetar och hittar en gemensam kandidat som har ett så brett stöd och så stor respekt som möjligt. Vi kommer därför inte i dag föra fram en socialdemokratisk kandidat, säger han.

– Vi vill få till stånd ett blocköverskridande samtal om talmansfrågan, och då vore det oklokt av oss att i det här läget föra fram ett namn.


LÄS MER: Val 2018: Så väljs riksdagens talman 


De borgerliga partierna har hittills avvisat alla samtal om en eventuell gemensam talmanskandidat över blockgränserna. 

Anders Ygeman uppmanar allianspartierna att ”tänka efter” – och gruppledaren vägrar stänga dörren om samtal mellan blocken. 

– Risken om de borgerliga har sin kandidat och vi framför vår kandidat är att SD  som 17 procentsparti blir det parti som avgör vem som ska bli talman för hela riksdagen, säger han i P1:s ”Studio Ett”. 

– Framför allt så vet vi inte hur en sådan omröstning skulle gå till. Men vi vill inte lägga den här makten i Sverigedemokraternas knä, utan i stället låta de andra 82-83 procenten av riksdagens anständiga partier komma överens om en talman som har brett stöd, fortsätter han. 

Anders Ygemans varning till alliansen om talmannen

Anders Ygeman tror fortfarande att samtal mellan S och alliansen kan genomföras – trots att allianspartierna avvisat S inbjudan. 

– Vi får väl se. Man ska vara lite ödmjuk. Hittills har de gjort det, men jag vill inte stänga den dörren utan ge de en chans att tänka efter, säger gruppledaren i P1. 

– Jag tror nog ändå att man måste fundera över värdet att lansera en egen kandidat och lägga den avgörande makten i SD:s knä när man nu har chansen att samlas över blockgränserna och få ett väldigt mycket starkare stöd för en kandidat. 

En överenskommelse över blockgränsen handlar också om att hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande, säger Ygeman.

Under en pressträff i dag upprepade Anders Ygeman att han är beredd att föreslå en borgerlig talman. 

– Ja, ska man föra samtal över blockgränsen måste man vara öppen även för att de skulle kunna bli en borgerlig talman.

Löfven: Vi har kontakter på olika nivåer

Statsminister Stefan Löfven upprepar att han inte kommer att avgå självmant. Han konstaterar att han företräder det största partiet i den största regeringskonstellationen: S, MP och V.

– Det finns ingen anledning för mig att avgå, säger han.

– Det är inget som har hänt från valnatten. Det slutgiltiga valresultatet är inte annorlunda.

Han säger också att Socialdemokraterna för samtal med andra partier.

– Vi har kontakter på olika nivåer.

– Vi för samtal för att se till att hitta en lösning både vad gäller talman och regeringsfrågan, säger Löfven.

Löfven och Ygeman vill dock inte säga vilka partier S samtalar med.

Klockan 13 på tisdagen ska alliansens fyra partiledare ha ett möte tillsammans och bland annat diskutera talmansfrågan.

Alliansen svarar

Moderaternas gruppledare Tobias Billström skriver i en kommentar till TT:

"Detta är ju inget nytt besked från Socialdemokraterna. Alliansen har hela tiden varit tydlig med att vi kommer att presentera en gemensam talmanskandidat".

Han fortsätter:

"Alliansen kommer att gemensamt återkomma till de här frågorna. Och Alliansens inbjudan till Socialdemokraterna om för Sverige viktiga sakpolitiska frågor kvarstår".

SD i möte om talmansrollen

Under tisdagen satt även ett flertal personer från SD:s partistyrelse, av allt att döma, i ett möte om bland annat talmansrollen. Bland annat sågs SD:s migrationspolitiske talesperson Paula Bieler och partisekreteraren Richard Jomshof gå in i riksdagens ledamotshus strax innan 11 på tisdagen. På Expressens fråga om vad Jomshof säger om talmansposten svarade han. 

– Hinner inte ta det nu, jag ska in här nu, sade Jomshof. 

Andreas Norlén (M) har diskuterats som ett namn vad säger du om det?

– Jag hinner inte ta det, vi ska diskutera det nu.

Enligt vad Expressen erfar kommer även alliansen under tisdagen att ha möte med anledning av talmansvalet. Enligt uppgifter till Dagens Industri ska alliansen vilja gå fram med en talman från Moderaterna, vilket alltså ska vara Andreas Norlén, som varit ordförande för konstitutionsutskottet. Han ska fått frågan och han ställer sig positiv till det.