SD får ingen ursäkt av SVT – bojkottar SVT

Uttalandet gjorde Annie Lööf rasande – sedan tog SVT avstånd.
Foto: Skärmdump SVT
Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, säger att beslutet var svårt – men att det var rätt.
Foto: Expressen TV

SVT står fast vid sitt avståndstagande från Jimmie Åkessons uttalande – och SD svarar nu med att Jimmie Åkesson bojkottar SVT under hela lördag och söndag.

SVT:s avståndstagande efter fredagens debatt har väckt starka reaktioner.

– Vi tycker att det är rätt beslut att markera mot det här uttalandet, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter.  

Sverigedemokraternas motivering till beslutet att Jimmie Åkesson nu bojkottar SVT är:

"I Expressen sa Eva Landahl, ansvarig utgivare hos SVT att 'Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar'. Detta är en ren lögn. I en artikel på svt.se har Eva Landahl valt att klippa bort den del av Jimmie Åkessons uttalande som klargör att invandrare ska ges förutsättningar för att bli en del av det svenska samhället. Genom att stympa citatet och ta det ur sin kontext förvanskas betydelsen av vad Jimmie Åkesson sa i debatten."

Efter partiledardebatten i går tog SVT avstånd från ett uttalande från Jimmie Åkesson (SD) i debatten om invandrare och jobb. 

– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sa Jimmie Åkesson. 

– Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar, och det var det som vi tog avstånd från, säger Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram till Expressen. 

Efter intervjun har Eva Landahl hört av sig och beklagat att hon sa fel. Det hon egentligen menade var att Jimmie Åkesson ”pekade ut invandrare som en grupp som inte är svenskar”. 

Uttalandet från Åkesson och SVT:s avståndstagande har väckt kraftig uppståndelse. Under lördagsförmiddagen träffades SVT och Sverigedemokraterna i tv-huset för ett möte. 

SD:s presschef Henrik Vinge talade efteråt med det samlade pressuppbådet och sa att det varit ett konstruktivt möte. 

– SVT medgav att det hade varit ett svårt beslut, det gick fort i direktsändning och man hade landat i det här och man vill se det prövat nu. Så man valde att inte be om ursäkt, säger Henrik Vinge. 


Henrik Vinge, SD:s presschef.
Foto: Expressen TV.

SD bojkottar SVT:s valvaka

Henrik Vinge säger till Expressen TV att han under mötet uppfattade SVT som mycket självkritiska. 

– Jag upplever det som att man förstår att man förmodligen kommer förlora i en granskning. Det tror jag att de har rätt i. 

Under lördagskvällen sammanträdde SD:s partiledning och beslutade att partiet inte kommer att delta i SVT under lördagen och söndagen.  

I en kommentar skriver SVT:s vd Hanna Stjärne att hon står bakom den ansvarige utgivarens beslut om avståndstagandet. 

SVT: Rätt beslut att markera

Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, säger också hon att det var rätt beslut att ta. 

– Vi tycker att det är rätt beslut att markera mot det här uttalandet. Vi välkomnar en prövning av Granskningsnämnden, säger Anne Lagercrantz. 

Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter.
Foto: Expressen TV

– Vi bekräftar att det här är ett svårt beslut att fatta, det finns inte jättemycket praxis på det här området. Vi försöker efter bästa förmåga tillämpa ett regelverk som säger att vi ska ta avstånd från grova generaliseringar av den här typen. Sedan är det så klart upp till Granskningsnämnden att avgöra om det är rätt eller fel, säger Anne Lagercrantz. 

Blev inte uttalandet ordentligt bemött i debatten? 

– Nej, det var vår bedömning i kontrollrummet. 

Ansvarig utgivare Eva Landahl tar starkt avstånd från att SD skulle behandlas annorlunda än andra partier. 

– SD behandlas på samma sätt som alla andra riksdagspartier. De har haft samma förutsättningar som alla andra att föra fram sina argument. 

Hon säger också att det inte var något lätt beslut att fatta. 

– Jag tycker aldrig att sådana här beslut är solklara. Det är alltid svåra avvägningar under ganska stor stress där man har andra saker att ta hänsyn till också, som replikrätt och tid i sändning som varje partiledare ska ha, säger Eva Landahl. 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till