Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT:s Eva Landahl byts ut

”Det viktiga för mig har varit att få ut det jag verkligen sa. Jag menar att det jag sa var inkluderande och omsorgsfullt mot människor som kommer hit från andra länder men SVT väljer att förvanska det”, säger Jimmie Åkesson till Expressens Magnus Falkehed.
Foto: Magnus Falkehed
Jimmie Åkesson kommer att bojkotta SVT under lördagen och på valdagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sverigedemokraterna bojkottar SVT:s valvaka på söndagen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: Magnus Falkehed
Eva Landahl, ansvarig utgivare hos SVT.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
SVT:s vd Hanna Stjärne.
Foto: NILS PETTER NILSSON
1 / 7

SVT-ledningen med vd Hanna Stjärne i spetsen försvarade först kanalens valchef Eva Landahl efter avståndstagandet mot Jimmie Åkessons uttalande i partiledardebatten.

Men efter att Expressen avslöjat att hon gillat två SD-kritiska twitterinlägg lämnade hon uppdraget som ansvarig utgivare som SVT:s valvaka.

– Det här är väldigt olyckligt, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter.


VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här! 

Eva Landahl valde att meddela att hon inte kan vara ansvarig utgivare för SVT:s valvaka på söndag efter en dag av kritik. Först kritiserades hon för beslutet att ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalanden om invandrare och jobb i partiledardebatten - och för att förvanskat vad han sagt när hon fattade beslutet.

Och under lördagskvällen kunde Expressen avslöja att hon gillat två SD-kritiska inlägg på Twitter. Två av de 17 gilla-markeringar hon gjort på Twitter är kritiska till SD.

"SD är ett helt onödigt parti”, stod det i ett av Twitterinläggen som Eva Landahl gillade i juni förra året.

SVT: Strider mot våra riktlinjer

Några minuter efter Expressens publicering meddelade Eva Landahl på SVT:s sajt apropå kritiken efter partiledardebatten:

"Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor."

"Under kvällen har det också rests frågor om att jag har ”gillat” två SD-kritiska artiklar på twitter 2017 och 2014, samt en kommentar av en SD-politiker. Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem. Det är förklaringen men jag förstår att den inte kommer anses tillfredställande."

"För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för valprogrammen och att inte delta i resten av valbevakningen", skriver Landahl.

https://twitter.com/CBildt/status/1038519186048405505

SVT-chefen Anne Lagercrantz: "Väldigt olyckligt"

Anne Lagercrantz om att Eva Landahl gillat SD-kritiska twitterinlägg:

– Jag tycker att det här är väldigt olyckligt. Det här strider mot våra riktlinjer. Man kan inte delta i valdebatten genom att ta ställning.

Hur påverkar det här förtroendet för SVT:s valbevakning?

– Ytterst är det upp till publiken avgöra hur vi lyckas men det är klart att vi hellre skulle vilja prata om innehållet i den journalistik vi gör.

Anne Lagercrantz konstaterar att Eva Landahl gillat två SD-kritiska twitterinlägg men att hon också tryckt gilla när en SD-politiker i ett svar till henne berömt en SVT-studio. Lagercrantz medger att det är skillnad mellan twitterinläggen men lyfter fram det som Landahls förklaring.

– Hon säger själv att hon inte varit medveten om att hon har lajkat. Hon har läst artiklarna och av misstag lajkat.

SD förvånade över att SVT lät henne "sitta kvar så länge"

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge tycker att SVT borde agerat snabbare mot Eva Landahl under lördagen.

– Eva Landahl förvanskade Jimmie Åkessons uttalande för att lura människor inför ett riksdagsval. Det är kanske den största skandalen i Public Service historia. Jag är förvånad över att SVT lät henne sitta kvar så länge, säger Vinge.

När Jimmie Åkesson anlände till Expressen för debatten med Centerledaren Annie Lööf sade SD-ledaren att han inte trodde att de skulle häva bojkotten. 

– Det är inget vi har diskuterat. Vi har fortfarande inte fått någon ursäkt från SVT och de har inte erkänt att de gjort fel. Det skulle förvåna mig om vi ändrade oss på grund av det här, säger SD-ledaren. 

Jimmie Åkesson säger vidare om SVT:s avståndstagande: 

– Det som framför allt tar emot är att den statliga televisionen väljer att ta avstånd från ett partis integrationspolitik. Det som också tar emot är att man ändå betalar tv-licens. Men det här är ingen bojkott. Det är jag som avböjer medverkan. SVT kommer ha tillgång till vårt parti, våra företrädare, vår valvaka. 


https://twitter.com/Expressen/status/1038513879070990336

I ett pressmeddelande skrev Sverigedemokraterna tidigare under kvällen om beslutet att Jimmie Åkesson bojkottar SVT:

"I Expressen sa Eva Landahl, ansvarig utgivare hos SVT att ”Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar”.

Detta är en ren lögn.

I en artikel på svt.se har Eva Landahl valt att klippa bort den del av Jimmie Åkessons uttalande som klargör att invandrare ska ges förutsättningar för att bli en del av det svenska samhället. Genom att stympa citatet och ta det ur sin kontext förvanskas betydelsen av vad Jimmie Åkesson sa i debatten."

Åkesson: "Tycker det är oseriöst"

Svaret från SD blir nu att Jimmie Åkesson "avböjer all medverkan" i SVT under lördag och söndag. Det innebär att han även kommer att bojkotta SVT:s traditionella valvaka dit alla partiledare brukar komma för att intervjuas på valnatten.

Jimmie Åkesson säger till Expressen:

– SVT väljer att förvanska det jag sa och sen motiverar man sitt beslut utifrån det. Jag tycker att det är oseriöst.

– Jag tycker att det är ett exempel på valpåverkan som är otillbörlig och därför har jag valt att i egenskap av partiledare att avböja medverkan Sveriges television.

Jimmie Åkesson efter SVT:s partiledardebatt på fredagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I valet 2014 valde Sverigedemokraterna att neka Expressen tillträde till partiets valvaka efter en granskning av SD-politikers näthat. Dagens beslut om SVT innebär dock inte att SVT nekas tillträde till SD:s valvaka.

Sverigedemokraterna har kontaktat valobservatörer från OSSE som, enligt SD, kommer titta närmare på SVT:s agerande.

”Den statliga televisionen har under lördagen lurat sina läsare och tittare på ett sätt som innebär potentiellt allvarlig skada för det ledande oppositionspartiet två dagar före ett riksdagsval”, hävdar Sverigedemokraterna i pressmeddelandet.

SD hade möte med SVT

Sverigedemokraterna hade ett möte med SVT under lördagsförmiddagen och efter mötet uppgav Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, att det inte var aktuellt med en ursäkt som SD krävt.

– Vi tycker att det är rätt beslut att markera mot det här uttalandet, konstaterade hon.

Uttalandet från Jimmie Åkesson som SVT tog avstånd från var:

– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sa Jimmie Åkesson. 

”Pekade ut invandrare som en grupp som inte är svenskar”

Eva Landahl förklarade senare beslutet att ta avstånd från uttalandet i direktsändning och kalla det för grovt generaliserande:

– Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar, och det var det som vi tog avstånd från.

Eva Landahl, SVT.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Efter intervjun har Eva Landahl hört av sig och beklagat att hon sa fel. Det hon egentligen menade var att Jimmie Åkesson ”pekade ut invandrare som en grupp som inte är svenskar”.

Jimmie Åkesson är upprörd över att den andra delen av hans uttalande i debatten om hur invandrare ska få jobb har "stympats".

– Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk, fortsatte han i debatten.

– Man måste få förutsättning att passa in i Sverige. Men de här har i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor, på deras språk, utifrån deras sedvänjor, utifrån deras kultur och då blir det detta splittrade samhälle och detta eviga utanförskap.

Åkesson: ”Det jag sa var inkluderande”

Jimmie Åkesson säger nu:

– Det viktiga för mig har varit att få ut det jag verkligen sa. Jag menar att det jag sa var inkluderande och omsorgsfullt mot människor som kommer hit från andra länder men SVT väljer att förvanska det.

Eva Landahl, programchef och ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, beklagar Jimmie Åkessons beslut.

- Jag tycker det är ett tråkigt beslut av Sverigedemokraterna som är ett av de större partierna. De är välkomna precis som alla andra partierna att delta i SVT:s valvaka. Jag kan bara beklaga att de har tagit ett sådant beslut, säger hon till SVT.

Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, säger till Expressen.

– Det står SD fritt att fatta beslut om sin medverkan i SVTs valvaka. Vi beklagar det eftersom det är viktigt för medborgarna att få så god information som möjligt under och efter valet. Och då är det en förutsättning att journalister fritt kan få ställa frågor. Vår valbevakning fortsätter över hela landet.


DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar