SD backar om dubbla medborgarskap – vill göra undantag för andra nordbor

Jimmie Åkesson, partiledare för SD, förtydligar nu partiets uppfattning i frågan om dubbla medborgarskap och säger att andra nordbor inte omfattas av kravet att dubbla medborgarskap ska förbjudas.
Foto: MATS ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Ämnet aktualiserades nyligen efter en artikel i den finska tidningen Helsingen Sanomat.
Foto: MAJA SUSLIN/TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna går till val på att dubbla medborgarskap som princip ska förbjudas.

Men efter att det uppmärksammats att hundratusentals invandrare från nordiska grannländer skulle kunna beröras, vill SD nyansera sin ståndpunkt och skyller på missförstånd.

 – Som princip vill Sverigedemokraterna inte att det ska förekomma dubbla medborgarskap men för de nordiska grannländerna vill vi göra ett undantag, säger Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraternas uppfattning att det som princip inte ska vara tillåtet med mer än ett medborgarskap är gammalt, och fanns med i partiets program redan 2011.

"Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska och endast svenska medborgare skall ha rösträtt i allmänna val", skrev man då.

Men ämnet aktualiserades nyligen efter en artikel i den finska tidningen Helsingen Sanomat


LÄS MER: SD-linjen – förbjuda dubbla medborgarskap


Där intervjuas bland andra Voitto Visuri, ordförande i Sverigefinska Riksförbundet, som har 12 000 medlemmar. Han blev mycket förvånad över uppgiften.

– Många vill behålla finskt medborgarskap för att man vill ha känslomässig koppling till landet där man är född. Jag utgår ifrån att diskussionen bland våra medlemmar kommer i gång nu när det här bli känt, berättade han senare för Aftonbladet. 

I Sverige utgjorde finländare fram till nyligen den största gruppen av utrikesfödda. Över 150 000 av de som bor i Sverige är födda i Finland. Från Norge har det invandrat över 50 000. Många av dessa har dubbelt medborgarskap – och skulle i sådana fall tvingas välja medborgarskap.

Ministern: ”Jättebomb”

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) var en som reagerade starkt på uppgiften.

– Det här är ju en jättebomb som inte har uppmärksammats i Sverige. Det rör hundratusentals människor och handlar om många olika grupper. Du har den sverigefinska gruppen, den iranska på runt 100 000, där man inte ens kan avsäga sitt ursprungliga medborgarskap, sade han till Aftonbladet.

Men nu förtydligar Sverigedemokraterna sig, och menar att det rör sig om ett missförstånd: nordbor ska vara undantagna principen om endast ett medborgarskap.


LÄS MER: Ledare: Skärp kraven för att få svenskt medborgarskap 


I ett pressmeddelande som skickades ut på lördag förmiddag skriver man:

"Sverigedemokraterna har som principiell utgångspunkt att man inte bör ha medborgarskap i mer än ett land. Bakgrunden till detta är den stora, framför allt utomeuropeiska invandringen till Sverige som skapat splittring och segregation i Sverige under de senaste decennierna"

Man fortsätter:

"Till denna princip behöver man av bland annat praktiska och historiska skäl göra vissa undantag. Ett sådant undantag är våra nordiska grannländer. Vi vill att det även fortsättningsvis ska vara möjligt att ha exempelvis finskt och svenskt medborgarskap samtidigt."

SD säger också att man är beredd att göra undantag för invandrare som kommer från länder där det är förbjudet att avsäga sig sitt medborgarskap. Likaså planerar man att förtydliga sig i kommande års principprogram.