Nya namnen som ska fronta SD – vill förändra bilden om partiet

Foto: STINA STJERNKVIST/TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Angelica Bengtsson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under tisdagsmorgonen visade Sverigedemokraterna upp partiets valaffischer, som denna valrörelse är helt budskapslösa. I stället frontar bland annat riksdagsledamoten Angelika Bengtsson, 28, och riksdagskandidaten Yasmine Eriksson, 29, nu partiet jämte Jimmie Åkesson tillsammans med texten "SD2018". 

– Sverigedemokraterna behöver visa upp den bredd av företrädare vi faktiskt har, säger partiets nya, unga frontnamn Yasmine Eriksson till Expressen. 

På tisdagen avtäckte Sverigedemokraternas sina valaffischer under en pressträff på kansliet på Södermalm i Stockholm. Därmed avslöjades också en ny strategi från partiet: att fronta partiet med unga kvinnor. Jämte partiledaren Jimmie Åkesson och texten "SD2018" syns nämligen numera riksdagsledamoten Angelika Bengtsson, 28, och riksdagskandidaten Yasmine Eriksson, 29, på valaffischerna, vilket alltså innebär att de blir nya frontnamn för partiet.

RiksdagsledamotenAngelika Bengtsson, 28, frontar en av SD:s valaffischer.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT NYHETSBYRÅN
På affischen till höger frontar riksdagskandidaten Yasmine Eriksson, 29, tillsammans med Jimmie Åkesson.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommunikationschef Joakim Wallerstein utvecklade hur de tänkte på pressträffen:

– När jag satt i maj och skulle rita affischerna satt jag och tänkte massor. Jag ser det som att väljarkåren är ganska trött på politiska slogans och utspel. Så det är inget vi ska göra. Vi kommer i stället att prata om oss själva och nidbilden som finns om oss.

Efter presskonferensen utvecklar han: 

– Vi har tänkt på var vi ligger politiskt. De frågor vi har drivit hårdast är frågor vi känner att vi har vunnit, framför allt från medialt håll. Vi bör prata mer om oss själva nu, det är en sak att peka på problemen och en annan att börja lösa dem. Det är där vi är i dag. 

En gräsrotrörelse från början

Valaffischens budskap "SD2018" är mer ett begrepp än en slogan menar Joakim Wallerstein. Inspirationen har man hämtat ifrån kommentarsfält på nätet. 

– Det är en gräsrotsrörelse från början, det är inte jag som har kommit på det. Om man ser en artikel om en grov våldtäkt eller en bilbrand i ett bostadsområde någonstans så ser man i att kommentarsfältet ofta slutar med SD2018, det är sammanfattning av att man tycker att problembeskrivningen är förjävlig rent ut sagt och att man vill se en lösning, säger Joakim Wallerstein. Från pressen på plats ställdes frågan om hur han menar att nidbilden ser ut, varpå Wallerstein svarade:
– Nidbilden av oss tror jag ni vet bättre själva. "Unga, arga män brukar ni väl säga". Det är inte min bild.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156366123650821&set=pb.728660820.-2207520000.1533632913.&type=3&theater

Det nya frontnamnet Yasmine Eriksson står nu på plats 34 på SD:s riksdagslista och har, i egenskap av Åkessons pressassistent, synts mycket jämte Åkesson på senare tid. Enligt Joakim Wallerstein räknar partiet med att hon kommer in i riksdagen i höst.

– Att partiet har valt att sätta mig tillsammans med Jimmie Åkesson som ansikte utåt för partiet under valrörelsen är jätteroligt. Sverigedemokraterna behöver visa upp den bredd av företrädare vi faktiskt har och slå hål på den trötta bilden av att det inte skulle finnas några kvinnor i partiet. Vi är många kvinnor i olika åldrar och med olika ursprung som röstar på, sympatiserar med och är aktiva inom Sverigedemokraterna, säger Yasmine Eriksson till Expressen. 

Vad ser du dig ha för framtida roll eller profil inom partiet? 

– Vilken roll jag kommer ha i partiet får tiden utvisa. De områden jag just nu finner intressantast är frågor kopplade till miljö, trygghet och utanförskap. Vad jag senare faktiskt kommer att arbeta med har en del att göra med hur det går för oss i valet, hur många mandat vi får och vilka olika kompetenser som kommer återfinnas bland mig och mina kolleger.

Vill locka kvinnliga väljare

Angelika Bengtsson har suttit i riksdagen sedan valet 2014.

Sverigedemokraterna har hittills haft svårare än de andra partierna att locka just kvinnliga väljare. I våras kommenterade partisekreteraren Richard Jomshof problematiken med att locka kvinnliga väljare i en intervju med Expressen. Han sade då att partiet jobbade aktivt för att få upp just andelen kvinnor, inte minst från LO-kollektivet.
– Många män sätter invandringsfrågan först, medan många kvinnor kanske har den frågan som nummer tre. I de områdena de tycker är viktigast vet de ej vad vi tycker. Och det är klart att vi måste nå ut till de grupperna då, sade han. LÄS MER: Liberalerna presenterar sin valrörelse