Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vill Miljöpartiet att Stockholm ska styras

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ser enligt DN ett styre tillsammans med S, L och C som det mest önskningsvärda alternativet i Stockholm. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi har sagt att vi är beredda att inleda förhandlingar. Nu väntar vi på Miljöpartiets svar”, säger gruppledare Erik Slottner (KD), till DN. Foto: MARTINA HUBER

Miljöpartiet vill se ett styre med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet i Stockholm, skriver Dagens Nyheter.

Läget i Stadshuset i Stockholm är sedan valdagen alltjämt oklart.

Efter de rödgrönrosas knappa seger med 48 mandat mot Alliansens 45 mandat och Sverigedemokraternas åtta mandat, har Alliansens invit till Miljöpartiet om ett blockbyte setts som det mest troliga alternativet.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén har i veckan träffat samtliga gruppledare i Alliansen.

– Daniel Helldén kom till mitt kontor för ett kort möte. Vi pratade absolut ingen politik. Vi har sagt att vi är beredda att inleda förhandlingar. Nu väntar vi på Miljöpartiets svar. Det svaret har vi inte fått än, det måste MP komma fram till själva, säger Erik Slottner (KD), gruppledare till DN.

 

 

Det politiska läget i Stadshuset i Stockholm är fem dagar efter valet fortfarande oklart. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Uppgifter: Vill inte styra med Alliansen

Nu erfar tidningen att Miljöpartiet dock inte ser ett styre med Alliansen som ett alternativ. Enligt en källa till tidningen har fullmäktigegruppen i stället kommer överens om att förhandla om en koalition med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

En sådan koalition skulle ge 50 av fullmäktiges 101 mandat, vilket inte skulle innebära en majoritet.

– Det blir bara 50 röster. Men att FI, V, SD skulle gå ihop och fälla förslag är väldigt osannolikt, säger MP-källan till DN.

Miljöpartiet ville under fredagen inte kommentera förhandlingsläget. DN uppger också att Moderaterna, som visat sig villiga att släppa kravet på tiggeriförbud för att få med sig MP, inte har några inplanerade möten med Daniel Helldén under helgen.

Inte heller Centerpartiet eller Liberalerna vill kommentera förhandlingarna.