Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vill C och SD stoppa varandra i ett extra val

”Ekonomiskt sett har vi inga problem att driva en extra valrörelse”, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson. Foto: JENS L'ESTRADE
”Det spelar ingen roll om vi har 40 procent om de andra 60 tycker illa om oss”, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Valvinnarna och ideologiska motståndarna C och SD har redan sina drömutfall klara om det blir extra val.

Sverigedemokraternas mål är att en ny M-KD-SD-majoritet ska spräcka alliansen.

– Jag tror att även de gör klokt i att vara lite ödmjuka, kontrar Centerns partisekreterare Michael Arthursson, som för sin del hoppas att alliansen blir större än de rödgröna och därmed stoppar SD:s inflytande.

Om riksdagen efter fyra omröstningar fortfarande inte har valt en ny statsminister blir det extra val. Just nu ser Sverigedemokraterna ut att skulle gynnas mest av det.

SD är det parti som har ökat mest sedan valet enligt Svensk väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar gjord av Sifo på uppdrag av Sveriges Radios Ekot. Partiet får 18,7 procent, att jämföra med valresultatet 17,5 procent.

Richard Jomshof är Sverigedemokraternas partisekreterare.

– Vi har hela tiden sagt att vi inte räds ett extra val. Skulle det bli ett sådant satsar vi allt vi har. Om vi ligger bättre till än i valet är det positivt. Men huruvida vi stöder ett extra val är inte beroende av någon enstaka opinionsmätning, säger han.

Richard Jomshof: Kan förstå om man inte känner att man vet om man kan lita på oss

Trots att SD gick fram nästan 4,7 procentenheter i valet – en ökning som skulle göra andra partier gröna av avund – blev resultatet ändå en besvikelse med tanke på att flera opinionsmätningar pekat mot ett ännu högre valresultat.

– Vi gick ju väldigt starkt framåt. Men någonstans tror jag att både vi själva och våra motståndare hade trott att vi skulle gå ännu bättre, säger Richard Jomshof.

Richard Jomshof vid Sverigedemokraternas valvaka. Partiet fick ett lägre resultat än vad flera opinionsmätningar pekat på. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han tror att det finns en stor grupp väljare som känner sig osäkra när det gäller SD.

– En viktig förklaring till att vi inte gick fram ännu mer är att det finns en stor grupp som inte känner oss, som är tveksamma till partiet. Jag kan mycket väl förstå om man inte känner att man vet om man kan lita på oss eller inte. 

Jomshof tror att väljare i den gruppen i större utsträckning tar steget över till SD vid ett eventuellt extra val.

Hoppas spräcka alliansen

I en valkampanj handlar det inte bara om att övertyga folk om att rösta på SD, säger Richard Jomshof, utan också om att övertyga andra partiers väljare om att deras partier ska samarbeta med SD.

– Det spelar ingen roll om vi har 40 procent om de andra 60 tycker illa om oss, säger han. 

Det mest sannolika är enligt Jomshof att ett extra val inte skulle förändra maktförhållandena i riksdagen. Men hans dröm är att Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen samtidigt som Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna går framåt tillräckligt mycket för att få egen majoritet.

– Jimmie har varit tydlig med att det primärt är M och KD som vi ser en möjlighet att samregera med, om man nu ska tillåta sig att drömma. 

Hur väl förberedda är ni på ett extraval?

– Den mentala förberedelsen finns där. Sen har vi har väl samma situation som de flesta andra partier. Skulle det bli ett extra val så skulle vi inte ha samma resurser som vi hade innan valet. Men det är klart att vi har resurser och har planerat för att kunna hantera en sådan situation.

Avfärdar kritiken mot Åkesson

Vad skulle då SD göra annorlunda i en ny valkampanj?

Partiet genomför just nu en utvärdering av valrörelsen ur både ett organisatoriskt och ett politiskt perspektiv, men det finns inga färdiga resultat, enligt Jomshof. 

Dagarna efter valet fick den annars så hyllade partiledaren Jimmie Åkesson intern kritik för att ha varit dåligt påläst i mötet med journalister. Enligt källor till Aftonbladet ska han ha uppfattats som ”okunnig och nonchalant” när han skulle förklara partiets budgethål för SvD samt i partiledarutfrågningen i SVT.

Men Richard Jomshof fäster ingen vikt vid den kritiken.

– Det är klart man alltid gör misstag. Den sortens konstruktiv kritik måste vi ta till oss. Men det är något helt annat än att någon anonymt påstår något i en tidning, säger han.

Centerpartiet: Inte oroliga 

Centerpartiet är ett annat parti som gick starkt framåt i valet, med valresultatet 8,6 procent, och som nu dessutom har ökat ytterligare något till 8,9 procent enligt Svensk väljaropinion. 

Partisekreteraren Michael Arthursson betonar att Centerpartiet vill hitta en lösning på regeringsfrågan utan ett extra val, och att partiet tror att det är möjligt.

– Men skulle det bli extra val är vi inte oroliga på något sätt. Vi vet att vi har möjligheter att få ännu fler väljare. Det är många ytterligare som kan tänka sig att rösta på oss. 

Han är dock orolig för att ett extra val skickar signalen att politikerna har misslyckats med sin uppgift.

– I så fall kanske vi får ett lägre valdeltagande. Det ser jag som ett bekymmer.

Drömmen: Större än de rödgröna

Michael Arthursson tror att en ny valrörelse skulle bli ännu mer fokuserad på regeringsfrågan än den ordinarie valrörelsen. Det han hoppas på vid ett extra val är att maktbalansen tippar så att alliansen blir större än det rödgröna regeringsunderlaget. 

– Då skulle vi inte vara beroende av Sverigedemokraternas ja-röster vid varje votering eller annan viktig fråga. Så var det 2010–2014 under regeringen Reinfeldt. Det var en minoritetsregering men den kunde regera. Så hur de sista mandaten utfaller spelar en väldigt stor roll för hur man kan lösa regeringsfrågan.

Centerpartiets ledare Annie Lööf med partisekreteraren Michael Arthursson under valspurten. Arthursson säger att det blev mer negativt kampanjande från olika håll än partiet var förberett på. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Richard Jomshofs dröm om en M-KD-SD majoritet kommenterar Arthursson så här:

 – Sverigedemokraterna har en väldigt hög svansföring och har pratat om helt andra valsiffror än de slutligen fick. Jag tror att även de gör klokt i att vara lite ödmjuka. Även om det är en komplicerad situation och vi har delvis olika åsikter så är det vår strävan att hålla ihop allianspartierna. Vi har hållit ihop i 14 år, och nu när det råder en sådan osäkerhet i riksdagen är allianssamarbetet det enda riktigt fasta samarbete som finns mellan olika partier. 

”Ekonomiskt sett har vi inga problem”

Som Expressen rapporterade på fredagen är det Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna som har mest pengar att spendera på en valrörelse.

– Ekonomiskt sett har vi inga problem att driva en extra valrörelse, säger Michael Arthursson.

Inte heller Centerpartiet har en färdig valanalys. Men Arthursson kan redan nu peka ut en sak som partiet skulle göra annorlunda i en ny valrörelse.

– Det blev mer negativt kampanjande från olika håll än vi var förberedda på. Vi blev anklagade både för att vara vänsterkramare och SD-kramare samtidigt. Där behöver vi stå på oss ännu mer. Men i stort sett genomförde vi det mesta som vi föresatte oss inför valrörelsen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!