Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så var SVT:s debatt – ämne för ämne

SVT:s Anders Holmberg och Camilla Kvartoft innan debatten.
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: Anna-Karin Nilsson
1 / 12

Fem ämnen kommer att debatteras under kvällens slutdebatt i SVT. 

Debatten om integrationen blev hård mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf.

Här kan du läsa mer om SVT:s partiledardebatt. 

De aviserade ämnena för kvällens debatt är sjukvård, klimat, integration och ekonomi. Dessutom presenteras ett femte hemligt ämne under debatten. 

REGERINGSBILDNING

Debattens sista ämne handlar om regeringsbildningen som har blivit ett av valrörelsens största frågeämne. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menar att ledaren för största blocket ska bli statsminister.

 – Väljarnas val måste respekteras, säger Jonas Sjöstedt. 

Jimmie Åkesson säger att det inte är självklart att han stöder Moderaterna framför en rödgrön regering. 

– Jag kan säga ja eller nej till allt. Det är inte självklart att stödja Moderaterna, säger han. 

Om de rödgröna blir störst tycker bara Sjöstedt, Lövin och Löfven att de ska bilda regering med Löfven som ledare. 

– Finns det inte en majoritet som kan fälla en alliansregering, kommer jag kämpa för att en ny regering ska bildas. Om det bildas en majoritet mot en alliansregering, där Åkesson och Löfven enas, då ger jag mig. Det vore klädsamt om de berättar det i kväll, innan valet, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. 

Annie Lööfs besked är att de inte kommer bilda en regering som tar aktivt stöd av SD. För Jan Björklund finns det två partier där ett samarbete inte är aktuellt: SD och Vänsterpartiet. 

– Högernationalism och socialism är oförenligt med liberalism. Alliansen måste då söka ett samarbete över blockgränsen. Man måste samarbeta på olika sätt, säger han. 

EKONOMI

Denna debatt inleds med en duell mellan Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund. 

– Sverige har blivit ett mycket ojämlikt land. Det fina är att vi kan göra något åt det. Vi kan bygga ett jämlikt samhälle. Vi har fått igenom en red reformer för ensamstående föräldrar, bland annat. Högkostnadsskydd i tandvården, ett skattesystem där miljardärer betalar mer, och pensionärer får mer över, säger Jonas Sjöstedt. 

– Sverige har den högsta levnadsstandarden än någonsin. Det beror på att Sverige har en liberal marknadsekonomi. 70 procent av vår handel sker med andra länder. Det är hotat, de rödgröna partierna för en mer företagsfientlig politik. EU-medlemskapet är också hotat. Rösta för att behålla det svenska EU-medlemskapet, svarar Jan Björklund.

Foto: SVT

Löfven lyfte att regeringen sänkt skatten för pensionärerna när han fick ordet. 

–  Vi behöver mer skatteintäkter, vi har en lägre arbetslöshet. Vi har de starkaste statsfinanserna på fyra decennier. De med högst inkomster, och bankerna, kan betala mer. Vi har så mycket utmaningar framför oss. Skola, vård, vi ska bygga hus, järnvägar. Det löses inte med skattesänkningar. 

VAL 2018: Allt om ekonomi 

INTEGRATION

Tredje ämnet i debatten var integration. Här duellerar Isabella Lövin och Ulf Kristersson. 

– Alla som är föräldrar vet hur det känns att vara borta från sitt barn. Tänk på de som kommer hem till en tom lägenhet, och inte träffar sina barn. MP anser att föräldrar som flytt från krig ska kunna återförenas med sina barn. Det är också bra för integrationen. Man måste ha en säkerhet och framtid för att satsa på den, säger Isabella Lövin. 

– Ett nej måste vara ett nej, men ett ja måste vara ett ja. Då ska man lära sig svenska språket, få ett jobb, lära sig rättigheter och skyldigheter. Integrationen är en av Sveriges stora ödesfrågor. Man ska komma in på arbetet, vi ska ha ett bidragstak. Små barn ska lära sig svenska, vuxna ska ha krav på sfi-resultat, svarar Ulf Kristersson. 

Annie Lööf ledde in debatten på jobb när hon fick ordet. 

– Jobben är den finaste biljetten in i det svenska samhället. Inget är så dyrt som en misslyckad integration, säger hon men får mothugg av Jimmie Åkesson.

– Jobb är viktigt, avgörande. Men vi måste också ställa frågan. Man måste ställa sig frågan varför det är svårt för dem att inte få jobb. Det är för att de inte är svenskar, de passar inte in i Sverige, då är det svårt att få jobb, säger han. 

Utspelet från Åkesson fick Annie Lööf att utbrista: "Hur uttrycker du dig?"

”Hur uttrycker du dig?” utbrast Annie Lööf till Jimmie Åkesson.
Foto: SVT

KLIMAT

Nästa fråga att debatteras är klimatet. Debatten inleddes med en duell mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf. 

Centerpartiets partiledare lyfte här att hon vill se grönare järnvägar, flyg och klimatsmart mat. Åkesson å sin sida menar att Sverige behöver en effektivare klimatpolitik där han menar att det är ineffektivt att minska utsläppen i Sverige. 

När debatten släpptes fri till de övriga partiledarna tog Ebba Busch Thor ordet. Kristdemokraterna vill att de två kärnkraftsreaktorerna i Ringhals ska drivas vidare och uppmanade därför medlemmar i IF Metall att rösta på Kristdemokraterna. 

Därefter hamnade Jan Björklund och allianskollegan Ebba Busch Thor i debatt om kärnkraften där de inte var överens.

Ebba Busch Thor fortsatte sedan, hon hävdade att man "snuttifierar" klimatdebatten och anklagar Miljöpartiet för att bli populister i klimatfrågan och drar en parallell till Sverigedemokraterna. 


VAL 2018: Allt om klimat & miljö 

Foto: SVT

SJUKVÅRD

Det blev en het debatt som inleddes med en duell mellan KD-ledaren Ebba Busch Thor och statsminister Stefan Löfven sjukvården. 

När de övriga partiledarna släpps in i debatten anklagade Centerledaren Annie Lööf statsministern för att låta som en "gammal raspig grammofonskiva" när han pratar om skatterna.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson fick ordet ledde han in debatten på migrationen - vilket fick övriga partiledare att ilskna till. 

– Hur många läkare som kommer från andra länder har inte räddat liv, säger Annie Lööf. 

Åkesson svarade att han tycker at det är självklart att man måste kunna prata om att människor som kommer från andra länder "kostar välfärd". 

– Det här är typiskt Åkesson. Det handlar om att sparka på flyktingar. Åkesson vill skicka ut människor utan ersättning, sa Jonas Sjöstedt. 

– Ja och jag vill återinföra digerdöden, sa Åkesson och syftade därpå att de övriga partiledarna vill "svartmåla" honom.  

– Kan du inte ta det seriöst? Man måste kunna ha en seriös debatt om det? sa han. 

VAL 2018: Allt om vård