Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så var partiledardebatten i Sveriges Radio i korthet

Alliansledarna under SR:s debatt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V) i debatt med Jimmie Åkesson (SD).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen genomförs den stora partiledardebatten i Sveriges Radio.

Ämnena som togs upp under den drygt två timmar långa debatten var:

Jobben, skolan, migrationen, jämställdhet, vården, klimatet, EU, lag och ordning och regeringsfrågan. 

JOBBEN

SR:s debatt inleddes mjukt med jobb. Ulf Kristersson, M, och statsminister Stefan Löfven, S, var först ut.

Kristersson tryckte på ingångsjobb med lägre lön, bidragstak som gör det lönsammare att jobba än att vara hemma och fokus på svenska språket.

Löfven svarade att han håller med – bortsett från de lägre lönerna. Även V-ledaren Jonas Sjöstedt ifrågasatte lägre löner som motiverande för att jobba.

Annie Lööf, C, tryckte å sin sida på företagen, som är ”de som skapar jobben”.

– För min del är det viktigt att ge små företag stora möjligheter. Vi föreslår inträdesjobb, att sänka arbetsgivaravgiften, intensivår för samhällsorientering.

Jimmie Åkesson, SD, kritiserade regeringens uttalanden om att de sänkt arbetslösheten.

– Vi befinner oss i en högkonjunktur. Det är inget som kommer hålla, de subventionerade jobben. Det blir inte bestående. Vi behöver fokusera på riktiga jobb.

Statsminister Stefan Löfven och Ulf Kristersson var först ut i debatten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SKOLAN

Nästa ämne var skolan. Liberalerna och Vänsterpartiet fick inleda. Jan Björklund var inne på att förstatliga skolan, lyfta läraryrkets attraktionskraft med högre lön, att anställa fler speciallärare och införa betyg tidigare.

V-ledaren fokuserade helt på det fria skolvalet.

– Jag vill att skolan ska vara statlig, men vi kan inte ha en marknadsskola där lönsamhet gäller. Hela marknadstänkandet måste bort, den driver på segregeringen.

Under debatten angreps utbildningsminister Gustav Fridolin av Björklund. Fridolin sa att resultaten blir bättre, samtidigt som antalet grundskoleelever som underkänns är högre än tidigare.

– Du är utbildningsminister, du är inte Bagdad Bob, sa Björklund. 

Jimmie Åkesson under SR:s debatt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

MIGRATIONEN

Nästa ämne var integration, där Annie Lööf och Jimmie Åkesson möttes först. Fokus låg först på gymnasielagen.

– Det handlar om tre miljarder i budgeten för 8 000 eller 9 000 det handlar om. Men det är också principiellt märkligt. De har fått sin sak avslagen en, två, tre gånger. De saknar skäl för att stanna, säger Jimmie Åkesson om gymnasielagen.

– Vi låter människor stanna oavsett de har här att göra eller inte.


LÄS MER: Alliansen vägrade debatterar Stefan Löfvens ”game changer” 


Annie Lööf svarade:

– Du säger nej till allting. Det handlar om ett antal personer, som kom hit som barn, som sökte asyl när de var minderåriga. Under den tiden blev det orimligt långa handläggningstider. Vi ville att de ska få en ny chans.

Vidare anklagade statsminister Stefan Löfven SD och Jimmie Åkesson för att ligga bakom kaoset i migrationspolitiken.

– Ni drar bort kommunernas resurser för att folk ska komma i arbete, sa Löfven.

Åkessons svar:

– Du får lägga av med den där lögnretoriken nu.


Ebba Busch Thor.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

JÄMSTÄLLDHET

Fjärde frågan var jämställdhet, där Kristdemokraterna och Miljöpartiet var först ut att debattera. Fokus låg inledningsvis på att män generellt tjänar mer än kvinnor.

– Det är ett stort problem att män tjänar mer än kvinnor. En stor anledning till skillnaden har med de stora sjukskrivningstalen bland kvinnor att göra. Den så kallade feministiska regeringen pressar kvinnor rakt in i väggen, säger Ebba Busch Thor.

Fridolin:

– Äldre i välfärden, ofta kvinnor, ska kunna gå ner i arbetstid innan pensionen utan att mista pengar i pensionen.

Alliansens partiledare under debatten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

VÅRDEN

Första ämnet efter pausen, då ”Ekot sändes”, är vården: Köerna har vuxit under de senaste fyra åren, och frågan är enligt väljarna och partierna en av valets viktigaste.

Ebba Busch Thor:

– De nya kömiljarden som vi förslagit ska ta hand om hela vårdförloppet. Min främsta rekommendation är att titta: Har det blivit bättre eller sämre. 108 000 personer har fått vänta alldeles för länge på behandling.

– Var man bor ska inte avgöra om man kan överleva svår sjukdom. Därför är jag chockad att statsministern påstår att man sänkt vårdköerna. Vilken verklighet befinner du dig i?

Löfven:

– Man ska få vård i tid. Det är inte värdigt Sverige. Vi har ett välfärdssamhälle.

Jonas Sjöstedt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

KLIMAT

Miljöpartiet och Centerpartiet var först ut i debatten om klimatet.

– Sätta skatt på importerat dåligt kött, säkra järnvägen och skatt på flyget ger stor skillnad. Vi måste agera snabbare, inledde Fridolin.

Annie Lööf:

– Det vi behöver gör är att ställa om transportsektorn, få mer förnybart bränsle. Vi måste gå fram med ny miljöteknik med minusutsläpp.

Ulf Kristersson pekade på att man inom svensk politik är brett överens om målen med miljöpolitiken.

– Det vi pratar om ni är medlen. Basindustrin, om svenskt stål kan bli föregångare är det en unik investering. Det andra är elektrifiering av vägar och transporter. Det tredje är att klimatinvestera i andra länder, där mer utsläpp görs.


LÄS MER: Stefan Löfvens besked i regeringsfrågan: ”Glöm det” 


Jonas Sjöstedt:

– Vi kan inte tro att vi löser det här genom klimatåtgärder. Vi måste bestämma ett datum då vi inte längre säljer nya bilar som går på fossila bränslen. 

Jimmie Åkesson:

– Alla övriga sju här föraktar nationalism, förutom när det kommer till klimatet. Det är klart att vi ska ställa om så gott vi kan i Sverige, men det är inte utsläpp i Sverige som är räddningen för klimatet globalt.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU

Debatten om EU inleddes av Liberalernas Jan Björklund och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Åkesson:

– Vi ska lämna en överstatlig politisk organisation. Vi ska så klart samarbeta, till exempel om klimatfrågan, internationell organiserad brottslighet och terrorism. Men vi måste inte ge över makten över vår lagstiftning.


VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  


Björklunds replik:

– Det samarbete vi har byggt upp är det som finns. Om vi går ur blir det mindre samarbete. Det är byggt efter att den här världsdelen inte gjort annat än att kriga. Det är det som är EU:s grundläggande idé.

Åkesson igen:

– Jag är ganska optimistisk. Vi ser nya politiska vindar där vi går mot mindre federalistivrare, och man sätter mer värde på att ha makt över sin situation. jag utesluter inte att vi har ett EU som utvecklas i rätt riktning, då hamnar saker i ett annat läge.

Ulf Kristersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

LAG OCH ORDNING

Vänsterpartiet och Moderaterna inledde debatten. Ulf Kristersson konstaterade först problemen med gängkriminaliteten innan han kom in på åtgärder.

– Vi måste ha bättre straff. En inlåst gängkriminell kan inte rekrytera nya tonåringar till sina gäng.

Jonas Sjöstedt:

– Det handlar om en social utsatthet. Det är ingen tillfällighet att de kriminella gängen rekryterar där det är som mest utsatt. Sverige har blivit ojämlikt. Vi behöver fler poliser, nationella avhopparprogram, bättre kriminalvård, men också framtidstro. Föräldrar med arbete, att man kan klara av skolan.

Annie Lööf förde in en annan infallsvinkel i debatten:

– Jag vill ha fokus på brottsoffret. Det här måste också få plats i en diskussion om lag och ordning. Vi vill fördubbla anslagen till kvinnojourer, vi måste se till att vi har större fokus på att underlätta de brottsoffer, ofta kvinnor, som drabbas.

Jan Björklund konstaterade att utländska medborgare som begår brott oftare måste utvisas från Sverige och Stefan Löfven menade att åtgärder som fler poliser och skärpta straff måste kombineras med det långsiktiga samhällsbygget.

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

REGERINGSFRÅGAN

Sista ämnet i debatten. Hur ska nästa statsminister skapa stabilitet, är frågan.

Ulf Kristersson:

– Det är en helt ny situation i svensk politik. Det finns inte ett parti som är solen. Har vi en perfekt strategi? Inte.

Stefan Löfven:

– Utgångspunkten är att det finns hur många alternativ som helst. Det som är tråkigt är den fördummande blockpolitiken, vi måste bryta den. Vi måste vara kapabla att skapa ett blocköverskridande samarbete. Det är Sverige först, en politik där människor kommer i arbete och välfärden fungerar.

Annie Lööf:

– Du talade väl om blocköverskridande samarbete. Skulle du kunna stödja en alliansregering med Ulf Kristersson som statsminister. Ja eller nej?

Löfven igen:

– Om ni blir mindre vill ni ändå regera. Det kan jag säga: Glöm det.


VAL 2018: Allt om valets viktigaste frågor