Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vände Ebba KD:s underläge

Bild från KD:s valvaka i Stockholm. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor ser ut att gå mot en rejäl ökning. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

I juni hade partiet så låga opinionssiffror att de hamnade under riksdagsspärren.

Men nu pekar det uppåt för Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor. 

Partiet får 6,4 procent när 6 000 av 6 004 distrikt är räknade.

– Räkna aldrig, aldrig ut en Kristdemokrat igen! VIlken valrörelse vi har gjort ihop. Jag har sett er. Dörrknackningskampanjer, morgonkampanjer, valt att möta väljarna i den här valrörelsen i den verklighet som de befinner sig i och besvara deras frågor, säger Ebba Busch Thor på KD:s valvakna. 

 

VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här!  

Enligt SVT:s vallokalsundersökning skulle Kristdemokraterna kunna få hela 7,6 procent av rösterna. Just nu verkar valresultatet inte bli fullt så högt, utan snarare i linje med TV4:s valundersökning som pekade på 6,6 procent.

Detta kan jämföras med i juni. Då backade Kristdemokraterna till 2,9 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning. Det var hela 1,7 procentenheter sämre än valresultatet 2014, då KD fick 4,57 procent av väljarnas röster.

På Kristdemokraternas valvaka var stämningen hög. Partimedlemmarna åt sotad lax, timjansbakad kalvfilé och bakade betor medan de spänt följde händelseutvecklingen på storbildskärmarna bakom scenen uppe på "Hotel At Six" i centrala Stockholm.

När tidigare partiledaren Alf Svensson intervjuas på scenen konstaterade han:

– Ebba Busch Thor har varit enormt duktig. Hon har varit som en raket. Hon är ett slags politikens underbarn, säger Alf Svensson.

Ökar stort i SVT:s Valu

Det har talats mycket om Ebba Busch Thors engagemang, inte minst i de senaste partiledardebatterna där hon med intensitet har talat om jämställdhetsfrågor, hur man kortar vårdköerna och om populism i klimatfrågan. Och det verkar ha gått hem hos väljarna.

På scenen visades många diagram över hur Kristdemokraterna successivt har förbättrat opinionssifforna sedan katastrofprognosen i början av sommaren.

Man konstaterar till exempel att Demoskopundersökningen visade på 3,6 procent för KD den 16 augusti.

Men den första prognosen från TV4 sade alltså att KD kunde få 6,6 procent.

SVT:s vallokalsundersökning visar också Ebba Busch Thor har tagit 30 procent av sina väljare från Moderaterna, lika många som är kvar från förra KD-valet.

Men Ebba Busch Thor har också tagit överraskande höga 13 procent från S.

SVT:s Valu visar att Kd tagit 30 procent av sina väljare från M. Foto: Skärmdump SVT

Jubel utbröt på "Hotel At Six" när siffrorna från vallokalundersökningarna presenterades. Det applåderades och skanderades "Ebba, Ebba, Ebba". Partiarbetare kramades och log brett.

Nästan lika stort blev jublet när TV4:s vallokalsundersökning visar att Sverigedemokraterna tappar stöd.

Om resultatet håller i sig - 6,4 procent – är det en ökning med nästan två procentenheter jämfört med 2014. Det är en ökning med hela 40 procent.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!